NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bezgrešni oportunizam

      Uoči obeležavanja dva milenijuma hrišćanstva velika i moćna Katolička crkva je kritički preispitala svoju istoriju i priznala učinjene grehe. A onda je usledila javna molitva za oprost greha i oproštaj svima koji su se ogrešili o nju.
       To je nesumnjivo čin koji zaslužuje poštovanje.
       A šta je sa Srpskom pravoslavnom crkvom? Da li je ona bezgrešna? Ili je i ona svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinela katastrofalnoj situaciji u kojoj se danas nalazi srpski narod?
       Ja sam ubeđen - makar bio jedini Srbin koji je u to ubeđen - da je i SPC grešna, a da je grešna pre svega zbog toga što je suodgovorna za izvršenu desrbizaciju Srba katolika, za izvršenu desrbizaciju Srba muslimana i za izvršenu desrbizaciju pravoslavnih Crnogoraca, kao i zbog toga što je svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinela osnivanju zagranične Srpske pravoslavne crkve. I zato smatram da SPC ne može i ne sme dočekati treći milenijum slaveći tri godine 800 godina Hilandara, a još manje sa zabranom pričešća medicinskog osoblja koje oslobađa Srpkinje neželjene trudnoće, nego sa kritičkim preispitivanjem sopstvene istorije. Takođe sam ubeđen da bi takvim preispitivanjem sopstvene istorije SPC dala odgovarajući, da ne kažem pastirski impuls i vladajućim i opozicionim partijama - i na taj način doprinela prevladavanju katastrofalne situacije u kojoj se nalazimo. To je, dakle, ono što ja mislim, ali bi bilo ne samo poželjno već i neophodno da se o tome izjasne i drugi Srbi koji više nisu spremni da svoju sudbinu prepuste bilo kojoj "bezgrešnoj" instituciji ili organizaciji srpskog ili nekog drugog naroda, a pogotovo ne pojedincu pa bio on "Staljin" ili "Tito". Ukoliko, pak, takvo izjašnjavanje izostane zbog ličnog oportunizma, produbljivanje naše nacionalne katastrofe će postati naš definitivan izbor. I niko od nas više neće moći nikoga ubediti - pa čak ni samoga sebe - da to nije istina.
      
       Mr Milenko Ribić,
       Erdevik


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu