NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Ovlasti

      Iako se u srpskoj varijanti kaže ovlašćenja, namerno sam u naslov kolumne stavio ovlasti, da bi se odmah znalo da je reč o hrvatskoj temi. Naime, već deset godina u našoj publicistici je jasno kada se, recimo, upotrebe reči oporba, topništvo ili vrhovnik, da se isključivo misli na hrvatsku opoziciju, artiljeriju i doskora vođu nacije Franju Tuđmana.
       Kada su se naši zapadni susedi počeli demokratizovati, nastale su prve ozbiljne razmirice između predsednika Republike Stipe Mesića i premijera Ivice Račana upravo oko "ovlasti".
       Naime, jedna od značajnih izbornih parola svih hrvatskih kandidata, pa i Mesića, bilo je smanjenje ovlasti predsednika Republike u odnosu na Franju Tuđmana. Bilo je privlačno za birače to pitanje ovlasti, jer je Tuđman bio sinonim neke vrste malog južnoameričkog diktatora, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Time je postao ozbiljna kočnica integrisanju Hrvatske u Evropu, iako je ostalo dosta od početnih simpatija Zapada prema tom bivšem komunisti i uticajnom Titovom generalu, koji je, sa kapitalom disidenta i zatvorenika za nacionalnu neovisnost u Drugoj Jugoslaviji, postao čak i neka zastava antikomunizma.
       Kako bilo da bilo, tek Mesić i Račan su se sada dobro zakačili, mada istovremeno pokušavaju da sačuvaju mirnu fasadu. Čak su, na poziv predsednika Sabora Zlatka Tomičića, imali radni ručak da bi izravnali račune. U vezi s ovlašću njih dvojica raspravljaju o svemu, čak i o protokolarnim pojedinostima u odnosu na prava sadašnjeg predsednika. Naravno da su najvažnije ovlasti oko imenovanja u sferi vojske i unutrašnjih poslova. Predsednik Mesić želi da zadrži nemala prava prilikom imenovanja ključnih ličnosti u toj oblasti. Kada se dve ključne ličnosti o svemu tome dogovore, predstoje i ustavne promene.
       Reč ovlast i ovlašćenje - svakome je jasno - ima u osnovi reč vlast. A etimolozi su ustanvovili da reč seže do indoevropskog korena vel - biti jak, što u latinskom prepoznajemo u glagolu valeo - vredeti i pozdravu vale - zdravo! Niz reči izveden je kod današnjih Slovena iz tog korena. Recimo, u Čeha reč vlast znači domovina. Znate za Smetaninu simfoniju Ma vlast.
       Kod nas toj porodici pripada veći broj reči, kao što su: vlast, vladanje, vladar, vladalac, vladarka, ovlastiti, vlastiti, povlastica, vlasnik, ovlašćen, ovlašćenje (ovlast), povlašćen, kao i niz vlastitih (još jedna reč iz te porodice) imena: Vlada, Vlajko, Vladan, Vladiša, Vladimir, Vladislav...


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu