NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kuća košarke

OBJEKAT: Sedište Košarkaškog saveza Jugoslavije
AUTORI: Arhitekti Goran Vojvodić i Snežana Milovanović
LOKACIJA: Sazonova ulica, Crveni krst

      Milorad H. Jevtić
      
       Ovih dana kada se svečano obeležava 55 godina od formiranja košarkaškog kluba "Crvena zvezda" čime je praktično počela i istorija naše košarke, zbio se još jedan događaj značajan za ovu sportsku igru - useljenje Košarkaškog saveza Jugoslavije u nove prostorije.
       Arhitekti Goran Vojvodić i Snežana Milovanović našli su se pred zadatkom da staru oronulu dvoetažnu zgradu u Sazonovoj ulici rekonstruišu za potrebe administrativnog centra ove naše verovatno najuspešnije sportske organizacije. Autori su od postojećeg zdanja zadržali samo okvirne zidove i postavili sasvim novi unutrašnji prostorni raspored a spolja formirali nov fasadni omotač. Uz nekadašnji podrum i dve nadzemne etaže dodato je, veštim projektantskim postupkom, prostrano potkrovlje uz zadržanu pređašnju visinu gabarita.
       Uličnu fasadu, koja je skoro jedina saglediva, Vojvodić i Milovanovićeva su komponovali iz dva glavna elementa: onog osnovnog koji čine prizemlje sprat i nešto povučene horizontale potkrovlja. Dvoetažni deo pročelja obrađen je belim silikatnim blokovima grube strukture što je fasadi donelo stameni izgled nekadašnjih zidanih palata dok potkrovni friz, natkriljen vencem od metalnih brisoleja, odlikuje lakoća savremenih metalnih konstrukcija.
       U glavni portal duhovito su umetnuti elementi igrališne ikonografije i on, zajedno sa nastrešnicom, nosi vrline dobrog modernog dizajna. Dvojni prozori, kao podsećanje na bifore iz našeg nasleđa, predstavljaju inventivno nađen detalj zapažene kreativne svežine. Znalački izbalansiranim odnosom svih fasadnih činilaca dostignuto je likovno zračenje stabilne arhitektonike i postojane otmenosti.
       U funkcionalnom razmeštaju prizemlje i prvi sprat su pripali administrativnim jedinicama, dok su u potkrovlju smeštene tri, veličinom različite, sale i kafe-klub. Posebno mesto, uz sam glavni ulaz dato je izložbenom prostoru za mnogobrojne trofeje koje su naši košarkaši, svakako više od bilo kojih drugih sportista, osvojili širom sveta.
       Ceo enterijer delo je autorskog dubla Vojvodić - Milovanović i zajedno sa spoljnim oblikovanjem čini kompaktnu stilsku celinu. Posebna pažnja posvećena je centralnom stepeništu koje je transparentno povezano sa spratnim platoima i hodnicima i predstavlja integraciono jezgro ukupnog unutrašnjeg prostora. Odmerenost u izboru materijala, formi i boja odlikuje ugrađeni enterijer i sav pokretni nameštaj, a celovitom povoljnom utisku doprinosi i izvanredan izvođački nivo, redak za naše prilike, koji je ostvarila firma Milinka Dobrosavljevića.
       Kuća košarke, kako je popularno nazvan ovaj objekat, u punom je smislu adekvatno reprezentativno sedište sportske organizacije najvišeg svetskog ugleda.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu