NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bomba na Vračaru

Radikalka Gordana Pop Lazić misli da nijedan Beograđanin ne bi trepnuo ako bi crveno-crna koalicija prinudno zagospodarila prestonicom Srbije

      U noći između utorka i srede eksplodirala je bomba ispred sedišta Socijalističke partije na Vračaru. Počinioci nisu uhvaćeni ali su mladi socijalisti i predsednik opštinskog odbora Branislav Ivković, koji su se zatekli na licu mesta, odmah znali da je reč o "čistom terorističkom aktu". Ministar za nauku i tehnologiju će potom izjaviti:"To je, mogu slobodno reći, delo onih koji će u petak demonstrirati neki program koji ne postoji, program čiji je cilj rasprodaja u bescenje naše zemlje."
       A to, kažu, nije program socijalista. Njihov program je sažeto formulisao odlazeći šef beogradskih socijalista Dragan Tomić uzvikujući: "Moramo osvojiti Beograd!" Njegovi naslednici svojim aktivnostima pokazuju da su namerni da rečeno sprovedu u delo. Iako će neki od njih negirati takvu konstataciju, čini se da je završetak Četvrtog kongresa partije za socijaliste značio početak predizborne kampanje na lokalnom nivou, pri čemu naročitu prilježnost i motivisanost pokazuju baš u prestonici.
       Veruje se da je socijalistima veoma važno da se vrate u Beograd. Oni, dakle, više ne negiraju da je vladavina prestonicom pitanje političkog prestiža, a nije im nepoznato - da je tu i izvor preko potrebnog keša. Konačno, u Beogradu živi petina celokupnog srpskog biračkog tela.
      
       Budnost
       Kampanja socijalista u glavnom gradu razvija se u dva pravca: žestoko se kritikuje lokalna vlast, a istovremeno se nude alternativni projekti i intenzivira kontakt sa građanima, naročito mladima.
       Zamenik republičkog ministra za lokalnu samoupravu mr Žarko Obradović, član IO GO SPS-a, ustvrdio je a "Politika" objavila da je "opozicija na nivou lokalne samouprave pokazala da neće da se bavi običnim, životnim, ljudskim stvarima već visokom politikom, onim što nema veze sa lokalnom samoupravom i što građani ne mogu kontrolisati".
       Socijalisti povratak "narodne vlasti u Beograd" smatraju svojom obavezom, istakla je novopostavljena predsednica opštinskog odbora SPS-a Zemun Mirjana Dragaš, preporučujući: "Zato treba da radimo puno, da se što bolje organizujemo i da bez straha, kompleksa krivice, javno, svima objašnjavamo šta hoćemo i za šta jesmo." Šta se zamera postojećoj vlasti? Loše funkcionisanje gradskog prevoza, prljave ulice, rupe na kolovozu, manipulacije gradskim zemljištem i dozvolama za izgradnju, bogaćenje gradskih funkcionera...
       U ovakvoj kritici lokalne vlasti podršku socijalistima pružaju i potencijalni koalicioni partneri na predstojećim lokalnim izborima JUL i radikali. Tako je ovih dana na Televiziji Palma emisija "Radikalski talasi" bila posvećena lokalnoj samoupravi čije je predstavnike kritikovala nadležna ministarka Gordana Pop Lazić, lično. Ocenjujući rad lokalne vlasti, ministarka će izjaviti da u sedamdesetak opština u kojima su na vlasti partije iz suprotnog tabora, nije učinjen ni jedan jedini veći pomak koji bi opravdao njihovo zadržavanje u lokalnim skupštinama. Priznajući da kao ministar malo kontaktira sa lokalnim vlastima ali se zato neprestano viđa sa građanima, Pop Lazić je primetila da su ljudi jako nezadovoljni i da "nijedan Beograđanin ne bi tražio objašnjenje zašto je u gradu uvedena prinudna uprava", ako bi do toga jednom došlo. Za svaki slučaj.
       Jugoslovenska levica se slaže da je "aktuelna vlast najgora koju je prestonica ikada imala" a predsednik gradske organizacije Slobodan Čerović veruje da "vlast u Beogradu treba vratiti na pravu stranu", uveren da je prava strana - leva strana. "Sigurni smo da ćemo više nego ubedljivo postojeću vlast u Beogradu pobediti na izborima, jer sve analize i raspoloženje građana Beograda govore u tom pravcu", smatra Čerović. Dok ne smene postojeću vlast, levičari će, najavio je Čerović, delati u okviru "vlade u senci".
       Kreativna strana nastupa socijalista ogleda se u radu sa građanima. Zapaža se da su naročito zainteresovani za mlade za koje se, recimo, organizuju besplatni koncerti u Studentskom kulturnom centru (u kome se sve češće održavaju i stranački skupovi), uz napomenu da su gotovo svu opremu za ozvučenje nabavila ministarstva za visoko obrazovanje i nauku i tehnologiju. Socijalisti Savskog venca, predvođeni ministrom sporta Đerićem i rukometašem-reprezentativcem Igorom Butulijom, istakli su se deljenjem besplatnih ulaznica za fudbalske utakmice. Butulija je, u svojstvu predsednika Komisije za sport opštinskog odbora SPS-a Savski venac, najpre delio karte za meč Jugoslavija - Kina a potom i za derbi "Zvezda" - "Partizan". Sve u sklopu akcije socijalista "Povratak mladih sportu".
      
       Porodica
       Zanimljiv primer stranačkog angažmana u predizbornoj kampanji, i nevezano za bombaški napad, svakako je onaj Branislava Ivkovića, verovatno jednog od najaktivnijih opštinskih predsednika među socijalistima. Taj entuzijazam proizilazi verovatno i iz činjenice da bi na narednim lokalnim izborima ministar za nauku trebalo da pobedi u opštini u kojoj socijalisti nemaju nijednog odbornika. Pomenuto sedište socijalista u Kursulinoj ulici vrvi od aktivnosti. Tu se, piše u upravo pokrenutom listu "Vračarac", može učiti strani jezik (!), dobiti koristan pravni savet ili koristiti prostor za sportske aktivnosti. Vračarci znaju da se iz ljubavi prema sportu i mladima Ivković uključio i u rad košarkaškog kluba Osnovne škole "Sveti Sava".
       U istom listu napominje se da su socijalisti, a ne lokalne vlasti, sagradili četvorospratnicu na mestu kuća srušenih prilikom NATO bombardovanja 30. aprila, čime su ispunili obećanje dato postradalim građanima. Konstatuje se da su se građani "vidno uzbuđeni" zahvaljivali predstavnicima vlade, Direkciji za obnovu zemlje i socijalistima Vračara.
       Sam Bane, kako se predstavlja komšijama, može se svakodnevno zateći u prostorijama stranke, gde u trenerci, razgovara sa građanima i aktivistima. Kampanju oca porodice podržavaju i ostali Ivkovići, svi prisutni, čak i kućni ljubimac, a najšarmantniji nastup zapažen je kod najmlađeg člana Luke, koji svoj prvi politički angažman obavlja šetajući kancelarijama i uzvikujući: "Ju-go-slavi-ja!"
       Izvan ove prijatne, porodične atmosfere, vodi se, međutim, žestoka borba sa političkim neistomišljenicima. "Želimo da Vračaru vratimo dušu i tradiciju mesta kvalitetnog življenja, koji su ozbiljno ugroženi u ovakvim uslovima nebrige i bahatosti opštinskih vlasti, kojima su interesi građana očigledno iza ličnih i stranačkih interesa, i gde caruju bezakonje i korupcija", piše u uvodniku "Vračarca" koji potpisuje - "vaš prof. dr Bane Ivković".
       Sa građanima se komunicira i pismima i lecima koji im se šalju na kućne adrese. Socijalisti kažu da znaju da na opštini postoji 17 500 poštanskih sandučića, "ali materijal štampamo u 20 000 primeraka".
       Šta se štampa? Letak kojim se "sugrađani, komšije, socijalisti" pozivaju da svrate u sedište stranke. Na poleđini pisma slika nasmejane devojke, na grudima umesto robne marke, znak Socijalističke partije. Protivnici će kasnije utvrditi da devojka nije član stranke već manekenka čiji je lik pozajmljen iz kampanje za američki parfem "Tommdž girl" i da u rukama drži američku zastavu, što može, veruju maliciozni, dovesti u pitanje patriotizam autora.
       Stanovnici opštine dobili su i "vodič za roditelje", pripreman baš u vreme napada na stranku, u kome mladi socijalisti konstatuju: "Droga vodi u smrt". Kruži opštinom i drugi propagandni materijal čije se autorstvo pripisuje socijalistima a što oni odriču. Nekako u vreme sklapanja dogovora opozicionih stranaka na zidovima kuća na Vračaru pojavili su se plakati koje je svojevremeno štampala Demokratska stranka Srbije, kritikujući opštinske demokrate. Reprint tih plakata urađen je piratski a sama DSS negirala bilo kakvu vezu sa njihovim ponovnim pojavljivanjem. Istovremeno je onih 17 hiljada sandučića napunjeno lecima sa likom predsedice opštine Milene Milošević uz objašnjenje da se u njenoj kancelariji, uz nadoknadu od 15 000 maraka, može dobiti dozvola za divlju gradnju.
       "Kampanja socijalista na Vračaru je agresivna i izuzetno prljava", smatra prozvana predsednica opštine Milena Milošević, član Demokratske stranke. "Čini mi se da oni ne poznaju mentalitet stanovnika opštine što i ne čudi jer su na Vračar došli juče. Da poznaju ljude, vodili bi primereniju kampanju. Uostalom, njima su građani već dva puta na izborima jasno rekli šta o njima misle. Što se pomenutog letka tiče, znam iz koje on kuhinje dolazi ali ne želim da ga komentarišem. Podnela sam prijavu protiv N.N. počinioca zbog klevete i širenja lažnih vesti."
      
       Pripreme
       Upućeni tvrde da je pomenuti letak štampan kao odgovor na jedan drugi, kojim je Ivković identifikovan kao organizator batinanja studenata u Tolbuhinovoj ulici. Uz portret ministra tada je objavljena i njegova adresa i kućni telefon. Autor je nepoznat ali sudeći po reakciji koja je na njega usledila, jasno je da prozvani krivca traži u opštini Vračar i da je ovaj obračun dobio prilično ličan ton.
       Pregrupisavanje u redovima socijalista njihovi politički suparnici zasad uglavnom posmatraju ne verujući da ima razloga za paniku. Ponašaju se u skladu sa svojim ubeđenjem da će želja građana za istinskim promenama nadjačati svaki projekat kojim se prednost daje uređenju pijace ili parkinga.
       Prema rečima šefa beogradske organizacije Srpskog pokreta obnove Spasoja Krunića, "deset godina rada SPO-a, najsnažnije opozicione stranke u Srbiji, dovoljna je garancija da smo za izbore uvek spremni". Demokrate najavljuju početak kampanje za maj mesec a izborni štab formiran je ove nedelje.
       "Naša procena za Beograd prilično je dobra. Nemamo nikakvu dilemu da će u deset centralnih gradskih opština opozicija ubedljivo pobediti iako smo svesni da je pobeda važna i socijalistima. Njima je danas važan i Beograd jer znaju da po Srbiji situacija više nije ista i da ni tamo ne mogu računati na sigurnu pobedu", smatra mr Nenad Bogdanović, poverenik DS za Beograd. Za desetak dana aktivisti stranke počeće proveru biračkih spiskova. "Tamo gde smo na vlasti, to će biti lako, gde nismo - napravićemo jedan alternativni, neuobičajeni, predizborni popis stanovništva", objašnjavaju demokrate.
      
       LjUBICA GOJGIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu