NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bezbedan izlet

dr Veljko Milutinović

      Informatički simpozijum "Džu info 2000", završen prošle nedelje na Kopaoniku, ostaće upamćen po visokom renomeu gostiju, profesora uglednih američkih i evropskih univerziteta, ali i po nekim "simpatičnim" nesporazumima. Profesora Timoti Pikstona, sa jednog od pet najboljih elektrotehničkih fakulteta u SAD, Univerziteta Južne Kalifornije, izdvajalo je i to što je crnac. Dok se u časovima odmora skijao po prostranim terenima Kopaonika, profesor je naleteo na grupu vojnika-skijaša. Sumnjajući da je reč o "zalutalom NATO vojniku" sa obližnjeg Kosova, naši vojnici su na regularnoj skijaškoj stazi profesora pratili, zatim opkolili i na kraju zaustavili kao da je u pitanju pravo hapšenje. Kroz razgovor (posle se on divio kako vojnici dobro govore engleski), profesor Pikston je uspeo da objasni da je samo gost skupa DžU-INFO 2000. Shvativši o čemu je reč, vojnici su nastavili da se prijateljski šale i skijaju sa njim.
       Posle događaja na stazi, profesor Pikston je kolegama govorio da su Srbi veoma pitom i prijateljski narod uz ocenu da toliko duha i duše, na jednom mestu u kratkom vremenu, nigde na svetu nije sreo.
       Slične utiske imao je i profesor Hoze Duanto iz Valensije, Španija, koga je jedan meštanin učio skijanju. Boravak na skupu smatra najinteresantnijim iskustvom u životu. Za pet dana boravka na Kopaoniku intenzivno kontaktirajući sa našim predusretljivim turistima i meštanima, profesor Andrea Domicini sa Italijanskog univerziteta Piza uspeo je da progovori srpski.
       Veoma prijatne uspomene sa Kopaonika poneli su i ostali predavači a treba dodati da je za njihovo učešće na skupu zaslužan profesor Beogradskog ETF-a dr Veljko Milutinović čiji su lični ugled i poznanstva bili glavna garancija profesiorima da je dolazak u Jugoslaviju bezbedan izlet.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu