NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tigar iz Jagodine

Ova država nikom nije zamerila što je prenosio istinu. Mi smo bili objektivni, za vreme rata u funkciji odbrane SRJ. Probleme imaju oni koji rade bez dozvole i ne plaćaju obaveze. To ne može nigde da se radi, ni u Americi

      Jagodinska televizija "Palma plus" za dve i po godine postala je jedna od najpopularnijih televizija i to prvenstveno zbog informativnog programa. Njihove političke emisije reemituju se na drugim stanicama i najcitiranije su u medijima.
       Dragan Marković, vlasnik i direktor televizije "Palma plus", zamenik je predsednika Stranke srpskog jedinstva, odbornik Stranke srpskog jedinstva u SO Jagodina, potpredsednik Kik-boks saveza Jugoslavije, vlasnik kik-boks kluba "Palmini tigrovi" (najuspešniji klub u Pomoravlju '97-98), potpredsednik fudbalskog kluba "Obilić", vlasnik auto-transportnog i trgovinskog preduzeća ATP "Palma" (najveći distributer uglja u Jugoslaviji), preduzetnik Srbije i YU menadžer '95, predsednik Komiteta privatnih preduzetnika Jugoslavije i predsednik fonda "Treće dete" za Pomoravski okrug.
       - Kada sam otvorio televiziju, rekao sam da ćemo biti objektivni i da će svi relevantni političari dobiti prostor. Tako je i bilo, od prvog dana. Kod nas su gostovali Milan Milutinović, Vojislav Šešelj, Vuk Drašković, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Vesna Pešić, svi iz SPS-a i JUL-a, osim Slobe i Mire. Intervjue su nam dali Milo Đukanović, Nikola Poplašen, Fehmi Agani, Adem Demaći, Džejmi Šej, Stipe Mesić... Nikada ne dajemo komentare, ono što gost kaže u kameru, to ide pred gledaoce. Zato smo najgledaniji u regionu.
      
       Odazivaju vam se i predstavnici vlasti, koji inače izbegavaju da se pojavljuju u drugim medijima. Zašto dolaze baš kod vas?
       - Verovali ili ne, neki se sami javljaju da kažu šta su radili ili da nam pošalju saopštenja. Kada je bilo aktuelno ujedinjavanje sa Rusijom i Belorusijom, delegacija koja je išla, da ih sad ne imenujem, sama nam se odmah javila i to pre nego RTS-u. To je verovatno zato što znaju da smo objektivni, veoma smo gledani i imaju dobra iskustva sa nama, stekli su poverenje.
      
       Mislite da druge televizije nisu objektivne?
       - Druge televizije su stranačke. "Palma" je radikalska, RTS je televizija SPS-a, Studio B je SPO-a. U drugim gradovima televizije takođe pripadaju gradskoj vlasti.
      
       A vaša stranka?
       - Stranka nema veze sa televizijom. Od 200 emisija "Politikon" jednom se pojavio Arkan, dva puta Pelević i jednom ja. Imamo najmanje prostora u programu, a pojavljujemo se samo da damo materijalne dokaze šta smo uradili, a ne saopštenja, kao što to rade druge partije. Mog predsednika Željka Ražnatovića Arkana, on je još uvek moj predsednik, obavestio sam tek kada sam kupio opremu, a on je rekao: "Ako hoćeš da budeš gledan, moraš da budeš objektivan."
      
       Radmilo Bogdanović, bivši ministar policije, takođe je iz Jagodine. Da li vam je u početku on pomogao?
       - Radmilo Bogdanović je politička legenda Pomoravskog okruga, otišao je u penziju bez ijedne mrlje. Mi smo prijatelji i bio je četiri puta na mojoj televiziji kao gost, a ništa drugo od njega nisam ni tražio.
      
       Od kada se bavite politikom?
       - Od 1993. godine. Video sam da se politikom bave samo oni koji nemaju nikakav pedigre, nikada nisu zarađivali plate za druge, nisu sebi u dvorištu sazidali NjC, sve što znaju naučili su čitanjem knjiga i na fakultetu. Nauče napamet ispit i posle sve zaborave. Najjači fakultet je onaj gde čovek prođe kroz sve faze i praktično oseti problematiku i sve ono što prati jednog rukovodioca.
      
       U novinarstvo ste ušli tek pre dve i po godine?
       - Video sam da mi uvek kasnimo kada su u pitanju dešavanja i hteo sam da imam televiziju koja će uvek biti prva i koja će davati građanima prave informacije, da mogu da se pripreme za sve. Ako treba da se desi neko zlo, bolje je da građani znaju, da se obezbede.
       Kada sam ušao u ovaj posao, bio sam već 18 godina privatnik, bavio sam se ugostiteljstvom, trgovinom, prizvodnjom, moja porodica je bila najveći proizvođač cigle, imali smo štalu sa 15 krupnih grla, volova i krava, a bavio sam se i poljoprivredom - imali smo 6,5 hektara zemlje gde smo gajili šećernu repu. Završio sam srednju školu, a otac mi nije dao da upišem višu jer sam sin jedinac, ali zato sam završio više životnih fakulteta. Nikada nisam tražio pravnika za poslovne ugovore, sam sam ih sastavljao i svi partneri su uvek prihvatali moj poslovni plan, jer sam sebe obavezivao više i uvek držao reč.
      
       Kako ste se snašli u novinarstvu?
       - Moja televizija zapošljava 64 radnika, a imamo i 10 dopisnika iz inostranstva. Mnoge kolege su me molile da im ne preuzimam radnike, jer svi bi da dođu u "Palmu plus". Svi zaposleni, od kuvarice preko radnika, do direktora, imaju najveće plate u zemlji kada su u pitanju novinske kuće. Plata je tajna i menja se u zavisnosti od toga koliko se radi. Nisam od onih koji samo tapšu radnika po ramenu, nego se trudim da onome ko je zaslužio, koverta na kraju meseca bude puna i prepuna.
       Imamo trinaestočasovni program ( od 10 do 01 sat) a 80 odsto programa pravimo u sopstvenoj produkciji. Vesti idu na svakih sat vremena,a udarne u 20 časova, u nedeljnoj emisiji "Politikon" političari gostuju i odgovaraju na pitanja gledalaca, "Ni po babu ni po stričevima" je emisija o Kosovu sa lica mesta, jer je naša ekipa svake nedelje tamo... Prenose nas sve televizije, a šaljemo vesti i Beti i Tanjugu, mada neke televizije, kao BK i RTS, prenesu celu vest, ali izostave od koga je.
      
       Da li vas je i RTS reemitovao?
       - U početku jesu, a sada iz ljubomore, više ne.
      
       Radili ste i za vreme bombardovanja.
       - Radili smo nonstop i imali po nekoliko dopisnika u gradovima koji su bili gađani, zvali su nas iz Novog Sada da saznaju šta se desilo u njihovom gradu. Kada je gađan Crni vrh, odmah sam RTS-u ustupio svoj predajnik. Mislim da smo svi imali obavezu da tada radimo, mada su neke televizije skinule predajnike da im ne bi bili pogođeni, kao recimo BK, iako je vlasnik te televizije sa Kosova.
       Plašio sam se samo da mi neko od radnika ne pogine, a za emisionu tehniku nijednog trenutka nisam razmišljao. Kada je pogođen Crni vrh, rekao sam "čast mi je da je pogođen, jer tamo nemam ljudstva". Išao sam i sam na teren, mi smo snimali na licu mesta.
      
       Uskoro vam ističe dvogodišnja dozvola koju ste dobili na konkursu Ministarstva za telekomunikacije. Očekujete li da će vam biti produžena?
       - Mislim da će biti produžena, ova država nikom nije zamerila što je prenosio istinu. Mi smo bili objektivni, za vreme rata u funkciji odbrane SRJ, prenosili smo istinu, a istina je bila na strani Jugoslavije. Probleme imaju oni koji rade bez dozvole i ne plaćaju obaveze. To ne može nigde da se radi, ni u Americi ili drugim zemljama koje se nazivaju demokratskim, ne može da se radi bez dozvole inače se ide u zatvor. Ne želim da se nekom skine predajnik zato što je objavio neku vest, ali mislim da država nije dirala one koji su bili objektivni.
      
       Da li ste imali problema zbog Zakona o informisanju?
       - Taj zakon je prestrog, ali mi nismo imali problema. Neki su pretili da će nas tužiti, ali nisu smeli, jer nemaju dokaze, znaju da bi izgubili. Nego naprave konferenciju za štampu, pa se tako peru.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu