NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gram hrabrosti

Ljubica Marković

      Gradski sudija za prekršaje Branko Bjelobaba kaznio je novinsku agenciju Beta sa 150 hiljada dinara, direktora Radomira Diklića i glavnog urednika Ljubicu Marković sa po 80 hiljada dinara po prijavi Gorana Matića, saveznog ministra za informisanje, dok je istovremeno odbacio identičnu prijavu protiv dnevnog lista "Blic".
       Ministar Matić je podneo prijavu zbog teksta preuzetog od agencije Beta, koji je "Blic" objavio 12. aprila pod naslovom - "'Otpor' pita ministra", jer u tekstu se navodi da je Matić vlasnik Radija M u Sremskoj Mitrovici. Kao dokaz, Matićev advokat je priložio rešenje o upisu radija u registar kod Privrednog suda u kojem se navodi da je "osnivač" tog radija SPS, Opštinska organizacija Sremska Mitrovica, i da je u tom svojstvu upisan 1995. godine.
       U obrazloženju presude se navodi da Matić nije vlasnik ovog radija i da je ta informacija povredila njegovo pravo ličnosti. Takođe, u prijavi je osporen i naziv akcije "Otpora" - "Gorane Matiću, ko je ubio Ćuruviju?"
       "Ovo je prvi put da agencija Beta bude kažnjena po Zakonu o informisanju", kaže u izjavi za NIN Ljubica Marković, glavni urednik agencije. "Oko osam sati uveče je stigla presuda tako da smo odmah počeli da skupljamo novac, jer iznos kazne od ukupno 310 hiljada dinara predstavlja veliki finansijski udarac za nas. Očigledno je da se radi o političkoj kampanji gušenja medija približavanjem izbora u Srbiji. No, i pored toga nećemo podleći autocenzuri i pokušaćemo da i dalje radimo normalno."
       Inače, kaznom koju će agencija Beta platiti, preći će se cifra od ukupno 28 miliona dinara, koliko su nezavisni mediji u Srbiji platili, primenom Zakona o informisanju od 24. oktobra 1998.godine.
       Dnevni list "Blic" je do sada bio dva puta kažnjavan po Zakonu o informisanju, jednom sa 320 hiljada a drugi put sa 250 hiljada dinara. Ovog puta se desilo, kako kaže za NIN, glavni i odgovorni urednik Veselin Simonović, da protiv "Blica" prvi put bude obustavljen prekršajni postupak u Beogradu. "To nam se već desilo na suđenjima u Novom Sadu i Lebanu."
       Simonović je izrazio žaljenje što je agencija Beta kažnjena, a on se na sudu branio time da "ljudi u Sremskoj Mitrovici misle da je Matić vlasnik Radija M i da to nije ništa nečasno". Ipak, sudija Bjelobaba je odbacio onaj deo Matićeve prijave koji se odnosi na pitanje "Otpora". "Falio mu je gram građanske hrabrosti da odbaci kompletnu tužbu. Zato sada slobodno možemo da pitamo Matića: Ko je ubio Slavka Ćuruviju?"
       Ove nedelje ponovo su, ovoga puta sa 200 000 dinara, kažnjene "Kikindske novine", koje je još jednom tužio Rajko Popović.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu