NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

I žena je čovek

("Strahinja Maletić: XX vek u tridesetak slika", Feljton)

      U uvodu vašeg feljtona pominjete "Kominterninog čoveka u SAD Mirka Markovića", u čijim je predlozima Strahinja Maletić, sveštenik (poput mnogih) našao "zrno logike" (inače tako važne za vernike), a neku rečenicu kasnije kažete da je "zbog pomaganja ženi golootočanina Mirka Markovića i sam završio na Golom otoku".
       Ni na kraj pameti nije mi želja da se dopadnem feministkinjama (čemu to?), još manje bivšim komunistima (kakvih među golootočanima zasigurno nema), ali smatram da je neukusno govoriti o "ženi Mirka Markovića" jer se radi o osobi koja ima i drugih kvalifikacija, a povrh svega i svoje sopstveno ime i prezime, kako udato, tako i devojačko.
       Ako se zna da je i sama gospođa Marković deo svoje mladosti provela kao Brozov golootočki zatočenik, u najmanju ruku nepristojno je svoditi je na "ženu Mirka Markovića", bez obzira na to koliko časno to bilo. Niste li pomislili da je g. Maletić pomagao čoveku Mirjani Marković a ne "ženi Mirka Markovića"? Ili ste možda alergični na svaku Mirjanu Marković?
      
       Dimitrije M. Petrović,
       Beč


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu