NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

30 godina sa Makluanom na usnama

Emisije Naučnog programa pobrale su najviše nagrada domaćih i stranih i ušle u antologiju domaćih televizijskih ostvarenja

      Kada se piše istorijat Televizije Beograd značajan je podatak da su se emisije obrazovnog i naučnog karaktera emitovale još od 1961.godine. Prva serija te vrste nosila je naziv "Iz industrije - za industriju" koja je imala 20 epizoda, a urednici su bili Igor Holotkov i Dušan Milovanović. Tim serijalom Televizija Beograd je najavila nameru da pored informativno-političkog i kulturno-zabavnog razvija i obrazovno-naučni program.
       Devet godina kasnije zvanično je formirana Naučna redakcija čiji je prvi urednik bio poznati književnik Vojislav Čolanović. Sada, posle trideset godina, Čolanović se u svom osvrtu na to vreme i početak nečeg novog, seća: "Bilo je to vreme kad nam je na usnama bio Makluan, a u malom mozgu trijumf Bi-Bi-Si-jevog naučnog filma namenjenog malom ekranu. Kada me je Miroljub Jevtović, jedan od utemeljivača ovog programa, pozvao i predložio mi da budem urednik programa u osnivanju, to je bila velika opasnost i preokret za mene. Tada sam imao 47 godina i trebalo je iz novinske agencije da pređem u novi medij, iz mraka i anonimnosti u bleštavi studio."
       Kako kaže, zatekao je malu družinu mladih ljudi i entuzijasta koji su bili opredeljeni za rad u pojedinim disciplinama. "Pretplatili smo se na nekoliko popularnih naučnih časopisa - britanskih, ruskih... Želeli smo da znamo šta se dešava u svetskoj nauci a i kod nas, uveli smo emisiju - '30 dana u nauci'."
       Za pionira u kreiranju i usavršavanju emisija iz nauke Miroljuba Jevtovića dilema je bila: "Kako to napraviti na način da bude edukativno? Kako otkrivati stvarnost, kako je videti? Sećam se da je prva emisija bila urađena na Kolarcu, o Vuku Karadžiću - a jedna emisija ne znači ništa." Nastajale su i teškoće. "Tražili smo primere uspešnog razvoja samoupravljanja. Bilo je tu prigovora, reakcija, tajnovitih glasova: Šta to činimo, kako to radimo?"
       U antologiju domaćih televizijskih ostvarenja trajne vrednosti ući će naučne emisije iz sedamdesetih godina - "Rezus faktor" Dragana Jevtića (Gran pri na Festivalu medicinskih filmova u Varni), "Umesto kristalne kugle"(nagrada na berlinskom festivalu "Pri futura") i "Čarobnjak prednapregnutog betona" Vojislava Čolanovića, "Govor i proteza" Veroslave Tadić (Zlatna medalja na festivalu "Nikola Tesla"), "Maslina - drvo koje znači" i "Drugi zakon termodinamike" Aleksandra Spasića.
       Osamdesetih i devedesetih godina Naučna redakcija je dala veliki broj emisija i serija koje gledaoci pamte: "Radost saznanja" i "Ex libris" Vladimira Jelenkovića i Dragana Marinkovića, NIT (Nauka i Tehnologija) Veroslave Tadić i Ljubice Urošević, "Arheometalurgija" Veroslave Tadić, "Etnološki zapisi" Ilje Slanog, "Koji prozor da otvorim" Gorana Aksentijevića, "Arheološko leto" Ilije Cerovića, "HH vek" Dubravke Marić, "Infomanija" Đorđa Brankovića.
       Prema evidenciji pasioniranog hroničara Naučne redakcije, producenta Petra Ivića, emisije ovog programa pobrale su najviše nagrada na domaćim i međunarodnim smotrama obrazovno-naučnih televizijskih ostvarenja.
      
       V.M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu