NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vremenske (ne)prilike

      Već godinama, tačnije skoro će decenija, u udarnim informativnim emisijama RTS-a, u sklopu vremenske prognoze, nakon što se prokomentariše trenutno vreme u Jugoslaviji i Srbiji i najavi kakvo nas vreme očekuje, prognozira se kakvo je vreme i kakvo će vreme biti u Republici Srpskoj.
       Začuđuje nejednoznačnost kriterijuma, jer u rubrici "Sport" koja se emituje neposredno pre rubrike "Vremenska prognoza", ni jednom jedinom rečju se ne spominje sportska scena u Republici Srpskoj.
       Te informacije se saopštavaju na jednoj drugoj televiziji u emisiji nimalo sportskog naslova "Balkanski špijun".
       Za građane Republike Srbije najava vremena u Republici Srpskoj predstavlja vrlo dragocenu informaciju s obzirom na "otvorenost granica između Srbije i Republike Srpske i promet robe, ideja i kapitala". Istina, dolaze lepi dani, ali pretpostavite da su kamioni koji su zimus vozili robu domicilnih privrednih subjekata za građane Republike Srpske krenuli na put bez lanaca. Ili da privredne i političke predstavnike iz Srbije na aerodromima Republike Srpske dočeka kiša ili sneg ili...
       Treba, naravno, sačekati zvanične podatke i tek onda komentarisati koliko je najava vremena za Republiku Srpsku iz Srbije doprinela efektima robne i svake druge razmene. Ne bih smeo da tvrdim koliko dugo, ali izvesno, posle "Bljeska" i "Oluje", slušali smo kako u Srpskoj Krajini "nastupa period stabilnog vremena" i kako se dugoročno očekuje "poboljšanje vremena sa puno sunčanih dana".
       Uređivački propust, svojevrstan cinizam ili ironija, potpuno je nevažno, ali je to pojava za mnogo ozbiljnije analize. Naravno, nikako s aspekta meteorologije.
       Gotovo je nemoguće proveriti kako se građani Republike Srpske opredeljuju prema prognozama koje dolaze iz Srbije. Ipak, mislim da oni vrlo dobro znaju kakvo ih vreme očekuje.
       Nejasno je, međutim, da li ovdašnje prognoze važe i za distrikt Brčko i od kolike su pomoći supervizoru tog grada Robertu Farandu.
       Teško je odgovoriti i na pitanje zašto se saopštava prognoza za jug Hercegovine u Republici Srpskoj, a istovremeno vremenska situacija u Crnoj Gori često najavljuje sintagmom "u južnim delovima Jugoslavije". Ovo sa jugom Hercegovine je veoma problematično, jer najsunčaniji i najrazvijeniji deo tog juga pripada drugom entitetu BiH. Ovako komentarisati vreme u jednom od entiteta suverene države BiH jednako je prognoziranju vremena za jednu od županija Republike Hrvatske ili za jednu od nemačkih pokrajina ili jednu od država SAD, ili...
       Kakvo će zaista biti vreme u Republici Srpskoj, u Republici Srbiji ipak nije stvar vremenske prognoze.
       Pustite vremensku prognozu, recite kakvo nas vreme očekuje!


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu