NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jezik
Koautor kao kopilot

Uz osnovno značenje, reči stiču i neka druga koja im nameće život...

      Izuzetno zanimljiv problem postavio mi je arh. Milorad Jevtić, koga čitaoci znaju kao kritičara NIN-a. "U jednom tekstu" - piše on - "napisao sam da su arhitekt NN, iskusni projektant, i koautor MM, arhitekt koji je tek stupio na projektantsku scenu, ostvarili vredno delo. Javio mi se MM i primetio da on nije koautor nego ravnopravni autor. Odgovorio sam da sam to upravo i napisao, ali je on ostao pri tome da sam ga oštetio označivši ga kao koautora. I doista, poslednjih godina arhitekti su počeli da upotrebljavaju, naročito na konkursima, naziv autor za glavnog projektanta, a koautor za ulogu koju bih ja označio kao saradnik..."
       "Potražio sam pomoć kod Vujaklije i tamo nisam našao reč koautor." (Budući priređivači Vujaklijinog rečnika, zapišite!) "Našao sam je kod Klaića: on piše da to znači 'sustvaralac' i da koautora mora biti najmanje dva. Pomislio sam da mi Klaić daje za pravo i da prefiks ko- uopšte označava ravnopravno zajedništvo u radu ili pravima. Onda sam se setio izraza kopilot, koji, koliko znam, označava pilota drugog po rangu, a samo je jedan takav u avionu. Pa onda kooperant, na primer... Šta Vi kažete na ovo?"
       Dobro je što je arh. Jevtić rešenje za svoje nedoumice najpre potražio u rečniku, ma koliko da su naši rečnici malobrojni, zastareli i nepotpuni. U svakom slučaju, treba pogledati i u rečnik Matice srpske, gde ćemo naći reč koautor sa sledećom definicijom: "jedan od tvoraca zajedničkog književnog, naučnog ili umetničkog dela, projekta i sl., saradnik na nekom naučnom, književnom ili umetničkom delu". Slično je i u rečniku SANU.
       Pošto je koautor reč u međunarodnoj upotrebi, možemo pogledati i engleske, francuske ili italijanske rečnike. Njihove su definicije nešto sažetije i uglavnom se svode na isto: "ko je autor nečega zajedno s drugima; saradnik". Nigde ni pomena nema da bi koautor mogao da bude nešto manje vredno od autora, ili da koautori nisu jednako važni.
       Ipak, reči pored "detonacije" imaju i "konotaciju", uz osnovno značenje stiču i neka druga koja im nameće život. Zamislimo da svetski slavni naučnik Iks pozove svog mladog asistenta Ipsilona da zajedno napišu studiju. Na naslovnoj strani knjige njihova imena stajaće naporedo, ali među kolegama će se govoriti o "novoj Iksovoj knjizi"; praktično, smatraće ga za autora. Ipsilon će u svojoj bibliografiji navesti da je knjigu napisao u koautorstvu sa Iksom. To će svi protumačiti tako da je on svom profesoru skupljao građu i proračunavao tabele, dok je suštinski deo rada napisao Iks. Tako će misliti čak i u slučaju (nimalo retkom) da je mlađi naučnik gotovo sam napisao delo, dok je Iks samo pročitao rukopis, dao nekoliko korisnih primedaba i pozajmio svoje slavno ime.
       Istu negativnu evoluciju, uostalom, još ranije i još više doživela je i reč saradnik. Saradnik je onaj ko sarađuje, a sarađivati, po svim mogućim rečnicima, znači "raditi s nekim na istom poslu". Ako tri književnika odluče da zajedno pokrenu časopis, posvećujući mu puno radno vreme, onda su oni saradnici na tom poslu. Ali i onaj nesvršeni student kome su za deset godina objavili dva prikaza i jednu pesmu takođe će se predstavljati kao "saradnik" istog časopisa. Pošto je ovaj drugi slučaj daleko češći od prvog, razumljivo je što je reč saradnik stekla ono značenje koje joj pridaje i arh. Jevtić - značenje pomoćnika, povremenog i manje važnog učesnika u poslu.
       U vazduhoplovstvu je bar situacija jasna. Tu zaista ne mogu dva čoveka istovremeno da upravljaju avionom, inače ne bi dugo leteli. Otuda i Vujaklija daje za kopilot definiciju "drugi pilot po starešinstvu, pilot koji po potrebi preuzima upravljanje avionom". Slično postupaju i strani rečnici, iako to nije u skladu s definicijom koju su dali za prefiks ko-, o kome kažu samo da označava spoj, naporednost, udruživanje. Sada je pitanje kojim će pravcem poći koautor. Hoće li zadržati svoje pravo značenje, ili će se "degradirati" poput saradnika i kopilota? Bilo bi šteta da se desi ovo drugo, jer nama će i dalje biti potrebna reč za ravnopravnog "sustvaraoca".


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu