NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Propovednikova kći

Posle velikog poraza i korupcionaških afera, jedna od najvećih nemačkih političkih partija CDU (Hrišćansko demokratska unija) dobila je novog šefa, koji je odmah pokazao da je ozbiljan. Za još veću nevolju - to je žena

      Danas svaki nemački političar pomalo strepi od dugo čuvanih izveštaja istočnonemačke obaveštajne službe Stazi. Niko ne zna šta će sve isplivati u javnost. Ko je sve radio za Stazi i koga su prisluškivali. Pre mnogo godina Vili Brant je morao da napusti kancelarski položaj zbog "prisustva" te obaveštajne službe u njegovoj kancelariji. Sada, već bivši, nemački kancelar Helmut Kol, više strepi od otkrivanja podataka obaveštajne službe o tome šta je on, istina ne svojom voljom, "izdao" istočnim Nemcima, tj. Rusima, nego od optužbe za korupcionašku aferu.
       Sadašnji premijer (kancelar) Nemačke, sada ujedinjene, brani Kola, svog bivšeg protivnika, svestan da je i on, kao predsednik mladih socijalista sedamdesetih godina, mogao zapasti za oko istočnonemačkoj obaveštajnoj službi.
       Jedino ko ne strepi ni od čega je novoizabrani predsednik jedne od vodećih političkih partija u Nemačkoj, stalnog pretendenta na poslanička mesta i kancelarski položaj (ukoliko to poneki ne zauzimaju). Na još veću nevolju nemačkih političara iz suparničke (Šrederove) stranke, to je žena - i to relativno mlada žena (za političke i političarske pojmove) Angela Merkel.
       Četrdesetpetogodišnja Nemica, biv- ši nevažni član Kolove vlade, rođena je u Istočnoj Nemačkoj, u svešteničkoj porodici. Po zanimanju je lekar. Sve i da se trudila, zbog godina i zbog mesta rođenja nije mogla biti interesantna nijednoj obaveštajnoj službi, a da je bila, odavno bi se našla na nekom drugom mestu.
       Konzervativni Nemci (CDU) prvi put su prihvatili jednu ženu za vođu velike partije, što i pored njenog negiranja i "otimanja", znači i kao najverovatnijeg kandidata za kancelara Nemačke.
       Skoro je neverovatno da su je prihvatili i svi dugogodišnji partijski lideri CDU, jer im je svima dosta Kolovog dominirajućeg položaja (koji je sam sebi dodelio, ili prigrabio) koji je trajao godinama. "Konačno smo se otarasili kulta ličnosti, koji nas je uništavao", odmah nakon izbora je izjavio Hajner Gajsler, generalni sekretar CDU. I drugi važni članovi ove velike partije davali su slične izjave - što će se najbolje razumeti, ako se zna da je Kol četvrt veka bio apsolutni šef partije, i mada mu niko ne poriče zasluge za ujedinjenje Nemačke, ipak je svima dosta činjenice da je neko toliko godina bio neprikosnoveni šef najveće političke partije u Evropi.
       Angela Merkel pripada levom krilu hrišćanskih demokrata, koje se zalaže za prava imigranata homoseksualaca, abortus. Ona je protestant, što predstavlja manjinski deo partije, koja najjaču podršku ima u katolicima sa juga zemlje.
       Prema nekim ispitivanjima, Angela Merkel je danas ubedljivo najpopularniji političar u Nemačkoj. To najviše pogađa Gerharda Šredera, koji je odmah posle izbora novog šefa CDU izjavio da Angela Merkel nije nimalo bezopasna.
       Isto misle i političari iz Brisela. Nova šefica CDU je najavila borbu protiv globalizacije ekonomije i monetarnog tržišta, koji, po njenim rečima, odvlače ljude u sivu ekonomiju i velike nemačke kompanije van zemlje. "Da li Brisel mora sve da reguliše, od toga kako da gasimo vatru do toga kakvo nam je snabdevanje vodom", pita se Angela Merkel. Ni druga rešenja Evropske unije, koja se nameću u Briselu, kao prijem Turske u Uniju, nisu po volji novom šefu CDU. Od samog izbora Brisel ima najveće probleme sa Angelom Merkel.
       Njoj se, očigledno, ne sviđa Evropa, skrojena po ukusu Amerike, verovatno kao i većini nemačkih političara, ali se jedino ona usuđuje to da kaže. Nema sumnje da najveća zemlja Zapadne Evrope ima šta da kaže i šta da traži u Evropskoj uniji; zato Angela Merkel predstavlja vrlo ozbiljnu pretnju, kao i svi evropski političari bez jasnog političkog profila (takav je i Šreder), koji se suprotstavljaju globalizaciji. Nevolja sa Angelom Merkel je u tome što je ona šef najveće partije, najveće evropske zemlje (izuzimajući Rusiju), što je mlada (za političara) i što je nekompromitovana. Ako se Nemci budu držali nje (tj. ako je oni ne sklone), ona može da bude vrlo ozbiljna pretnja ovom svetu, kako su ga drugi zamislili, za šta ima bezgraničnu, ali tihu podršku, velikog dela Evrope.
      
       MILAN DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu