NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stručan i lojalan

Žika Petrović

      Direktor JAT-a Žika Petrović ubijen je, kako je policija saopštila, u klasičnom terorističkom napadu, u utorak uveče kad je izašao iz službenog automobila ispred svoje zgrade u Ulici Jaše Prodanovića 20 u Beogradu. Ova vest šokirala je ne samo njegove dugogodišnje saradnike u JAT-u, već i širu javnost. Ime Žike Petrovića nikada se nije vezivalo za bilo kakve političke i poslovne sukobe, kako je i Rojters javio, a još manje za kriminalne i mutne poslove.
       Žika Petrović rođen je 1939. godine u Požarevcu, zaposlio se u JAT-u 1968. godine pošto je diplomirao na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. U ovoj firmi proveo je čitav radni vek, a 1992. godine postao je generalni direktor. Smatran je za profesionalca koji je poznavao posao i firmu koju je vodio. Važio je za čoveka lojalnog režimu Slobodana Miloševića, nesklonog bilo kakvim konfliktima makar ne u javnosti. Nije se nikada politički isticao i držao se, što se javne scene tiče, prilično po strani.
       Žika Petrović bio je na čelu JAT-a tokom svih godina sankcija, u kojima je naš avio-prevoznik zbog zabrane letova u zemlje Evropske unije, odnosno veći deo sveta, doživeo svoje najcrnje dane. Petrović je tokom tih godina, zbog same funkcije na kojoj se nalazio, morao biti čovek od poverenja vrha vlasti. Agencija Rojters ga, doduše, opisuje kao Miloševićevog saradnika nižeg ranga, kao i ranije ubijenog saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića i podseća da su njih dvojica (likvidirani u poslednja četiri meseca) bili poznati po svojoj lojalnosti Miloševiću.
       Bliski Petrovićevi saradnici u JAT-u sa kojima smo razgovarali dan posle ubistva, bili su izuzetno potreseni i u šoku, jer kako nam je rečeno, "ne mogu naslutiti ni jedan jedini razlog zbog koga bi on bilo kome u toj meri smetao".
       Strane agencije prenose Petrovićevu nedavnu najavu da su u toku pregovori sa tri velika evropska i jednim avio-prevoznikom sa Dalekog istoka o uspostavljanju strateške saradnje sa JAT-om. Rojters prenosi da je Petrović bio vrlo ohrabren odlukom Evropske unije o prekidu vazdušnog embarga, uvedenog protiv Jugoslavije prošle godine zbog Miloševićeve represije nad Albancima na Kosovu. Petrović je, tvrdi Rojters, obeležio nastavak JAT-ovih letova za Evropu prošlog meseca specijalnom porukom putnicima i telefonirao pilotu tokom leta za London da im prenese njegove najbolje želje.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu