NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Priče o običnim ljudima

"Nije baš bilo prijatno rušiti blokade i navikavati ljude da postoje i drugačije informacije", kaže Gordana Suša

      Prva nezavisna produkcija kod nas - VIN nastala je 1993. godine. Za sedam godina postojanja, od malobrojne ekipe, koja je počela jednom ručnom kamerom, napravljena je redakcija kroz koju je prošlo više od 160 novinara, čiji program prenosi 27 TV stanica (uključujući i stanice u Federaciji BiH i Republici Srpskoj) i čija će prva emisija VIN Magazin uskoro imati svoje 200. izdanje.
       "Svesni pogubnog uticaja državnih medija i velikog uticaja televizije, kao najmoćnijeg medija, osmislili smo alternativni način informisanja", kaže Gordana Suša, glavni i odgovorni urednik VIN-a. Počeli smo u vreme rata, tako da nam je tada prvenstveni cilj bio probijanje informativne blokade. Prvi smo doneli TV priče o ratu u Hrvatskoj i Bosni, priče o drugim republikama (Makedoniji i Sloveniji), kao što smo pustili i prilog o 'Oluji' u vreme kada državi to nije odgovaralo."
       Od početka obeležena kao nepoželjna, najveće probleme za emitovanje svojih emisija ova produkcija imala je u Beogradu. Sa Studija B, jedine beogradske stanice na kojoj su se mogli videti, skidani su i vraćani četiri puta. Trenutno se (od februara ove godine) ponovo emituju.
       "Nije baš bilo prijatno rušiti blokade i navikavati ljude da postoje i drugačije informacije", kaže Gordana Suša. "U početku je bilo dovoljno da neko sarađuje sa mnom, pa da bude proglašen za izdajnika, ali danas je broj naših saradnika impozantan i drago mi je što smo, sa ostalim nezavisnim medijima, doprineli promeni svesti kod građana i pomogli im da shvate da imaju pravo na objektivnu informaciju."
       Uređivački koncept VIN-a oduvek se zasnivao na tome da se kroz priče i sudbine običnih ljudi govori o "velikoj politici", pri čemu se insistira na autentičnosti i faktografskom pristupu. Produkcija je od početka bila otvorena za saradnju sa kolegama iz ostalih medija, tako da su kroz VIN-ovu "školu televizijskog novinarstva" prošla mnoga poznata imena pisanog novinarstva (gotovo cela ekipa "Naše borbe") kojima je pomognuto da se prilagode TV mediju.
       Produkcija proizvodi nedeljnu informativnu emisiju VIN Magazin - aktuelni politički događaji nedelje, reportaže i izveštaji sa lica mesta, Pres pretres - nedeljna emisija u kojoj o najvažnijim događajima u protekloj nedelji govore novinari i stručnjaci koji daju stručnu analizu.
       Emisije VIN-a prenose: Studio B - Beograd, TV Kragujevac, TV Kraljevo, TV Čačak, TV Barajevo, TV Plus - Kruševac, TV Grk - Prokuplje, TV Trstenik, TV Soko - Sokobanja, TV Glas Obilićeva - Novi Kneževac, STV Negotin, TV Kuršumlija, TV Lav - Vršac, TV Bajina Bašta, TV Požega, TV Svitel - Svilajnac, TV Pirot, TV Belle Amie - Niš, TV Pančevo, VK TV Džet - Kikinda, Radio Sombor, TV Crna Gora (prenosi VIN i preko satelitskog programa), TV Sky sat - Herceg Novi, ATV Banjaluka, SIM TV Bijeljina, Nezavisna TV D - Doboj. Veb sajt sa svim programima VIN-a može se videti u realnom vremenu na adresi http://www.VIN.co.yu.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu