NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pesničenje Srbije

Prvi aktivista "Otpora" uhapšen je tokom prve akcije, 2. novembra 1998. Od tada, otporaši su u policijskom pritvoru proveli preko petnaest hiljada sati

      Prvo hapšenje "fašistoidnih" otporaša, na prvoj njihovoj akciji 2. novembra 1998. godine, izvršeno je zbog ispisivanja parole "Smrt fašizmu". Četvoro ih je tada u zatvoru provelo po deset dana, zvanično zbog "uznemiravanja javnosti i remećenja javnog reda i mira".
       Još je tada započeo "Otporov" medijski proboj - otporaši su u februaru ukrasili 21 naslovnu stranu "Blica", u aprilu 28, u prvih devet dana maja svih devet...
       Studentski pokret "Otpor" osnovan je sredinom oktobra 1998. godine.
       Udruženje građana čiji je član nije zvanično registrovano.
       Od početne inicijative petnaestak studenata, "Otpor" je narastao do broja od "preko 20 000 članova" iz 121 mesta u Srbiji i "osam miliona simpatizera", kaže Vukašin Petrović. Navodi da je uveden i "neki vid pristupnice", to jest "regrutnica", ali ona nije obavezna i bitna je samo zbog adrese i kontakt-telefona koji se u nju upisuju.
       Zanimljivo je za "Otpor" i što su mnogi njegovi aktivisti istovremeno i članovi nekih opozicionih partija. Ali ne kao što su neki istovremeno članovi i JUL-a i SPS-a pošto "Otpor", prema Petrovićevim rečima, ne planira da se pretvori u političku stranku. "Svi koji hoće da se politički angažuju, do sada su se angažovali kroz političke stranke", pojašnjava, i napominje: "Članstvo je slobodno, svako može da postane aktivista 'Otpora'."
       Posle kratkog zatišja izazvanog ratom, otporaši su u policijskom pritvoru proveli preko 15 000 časova. Koliko je članova privođeno? "Posle tri stotine prestao sam da brojim", kaže uz smeh Vukašin Petrović, a zatim precizira da je, zaliko je članova privođeno? "Posle tri stotine prestao sam da brojim", kaže uz smeh Vukašin Petrović, a zatim precizira da je, zaliko je članova privođeno? "Posle tri stotine prestao sam da brojim", kaže uz smeh Vukašin Petrović, a zatim precizira da je, zaliko je članovaliko je članova privođeno? "Posle tri stotine prestao sam da brojim", kaže uz smeh Vukašin Petrović, a zatim precliko je članova privođeno? "Posle tri stotine prestao sam da brojim", kaže uz smeh Vukašin Petrović, a zatim precizira da je, zavični postupci pred sudovima po Srbiji.
       Broj uhapšenih raste sa medijskom pažnjom usmerenom na "Otpor",odnosno sa porastom broja njegovih akcija. Do marta ove godine bilo ih je već preko 1 500 ali, govori Vukašin Petrović, "ne znam tačno, otrglo se kontroli". Među značajnijim akcijama otporaši navode proslavu Srpske nove godine, marš Beograd - Novi Sad decembra 1998. godine i onaj u obrnutom smeru 14. aprila ove, povodom beogradskog mitinga udružene opozicije, preko 50 mitinga u unutrašnjosti Srbije, a tu su i gotovo svakodnevno lepljenje plakata, akcije poput one nazvane "Dinar za smenu" ili deljenje "otpornih" uskršnjih jaja...
       Odakle pare za to? Vukašin je izričit: "Ni dinara ne dobijamo iz inostranstva, osim od naše dijaspore." Pored dijaspore, otporaši pomoć dobijaju "od ljudi iz Srbije" - ne toliko u novcu koliko u materijalu, bilo da je reč o kompjuterima ili o majicama i štampanju plakata.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu