NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Demokratija bez vešala

("Sramota opozicije", "Kritični Amerikanci", NIN br. 2574)

      Kao građanin s nekom vajnom fakultetskom diplomom ne mogu čudom da se načudim pametovanju mnogih naših "jugovića" koji (verovatno) podugo, a nadam se i zadovoljno žive u Kanadi, SAD, Engleskoj... Većina njih uči nas kako da se vladamo, posebno kako da pazimo i mazimo naše vlastodršce...
       Da li su gospoda Dobrivoje Vlajčić i Sava Vidanović postali, zbog dugog izbivanja iz Jugoslavije, toliko sentimentalni ili jednostavno ne čitaju, odnosno čitaju samo "Politiku", u kojoj ne možete da kritikujete čak ni upravu vodovoda ako je u tom mestu na vlasti vladajuća koalicija (SPS, JUL, radikali). Znaju li ti, nadam se pošteni i dobronamerni ljudi, da je svaki naš Srbin koji je vek proveo na radu u inostranstvu po povratku u Srbiju postao vlasnik prave palate, da mu penzija često vredi koliko 20-30 doktorskih plata? Čiji je, pobogu, to učinak?
       O apsolutizmu vladajuće kamarile da i ne govorimo! U ovoj našoj "demokratiji" najveći pisac, predsednik, čak, Jugoslavije, biva kao u komediji smenjen za tren, pedesetak generala odjednom bude prebačeno u prevremenu penziju, savezni i republički parlamenti pevaju kao uvežbana horska grupa pod jednom dirigentskom palicom, istaknuti stručnjaci (sudije, profesori, direktori) smenjuju se dok kažeš "britva". Ugledne sudije dobijaju očas "nogu", učitelji za svoju platicu mogu da kupe pola kg mesa dnevno, caruju dileri, siva ekonomija, država sama prazni budžet robnim kompenzacijama...
       I ja želim da vas podržim kad je kultura javnog nastupa u pitanju, pa i odnos prema "kućnom domaćinu", Predsedniku. Mi Srbi treba da naučimo tek abecedu demokratije, to je prvo, a drugo: da se međusobno ne lažemo da smo neke iskonske i planetarne žrtve! Sve države imaju svoje ciljeve i interese - nismo ubeđeni baš da ni Grci, Makedonci, Srbi pa čak ni Italijani mnogo ljube Šiptare. Znamo da je i na Zapadu politika izvor lične zarade i u službi kapitala. Ali, zašto smatramo da nije demokratski ako opozicija žigoše tako nešto kod nas?
       Naravno, opozicija ne bi smela da preti vešalima nikome, ali ni gospoda iz Kanade ili SAD srpske nacionalnosti da nas uče šta je demokratija. Uostalom, neka dođu da žive ovde, neka dobiju najviše naše penzije (pet-šest hiljada ili sto, do sto pedeset dolara), a ako su pravnici - neka podignu optužnicu protiv ovdašnjeg establišmenta! Malo morgen!
      
       Dr Danilo Rašuo,
       Novi Sad


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu