NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gutači vremena

Najgledaniji je informativni program Studija B, koji se vidi bolje nego u nekim delovima Beograda, bez ometanja

      O onome što se pre desetak dana dešavalo u njihovom gradu, kao ni o onome što se inače dešava, Požarevljani nisu mogli da saznaju iz svojih lokalnih medija. Iako imaju dve privatne televizije i nekoliko radio-stanica, nijedna od njih nema informativni program.
       Privatna lokalna "Sat" TV ima oko deset sati programa dnevno, od čega pola u sopstvenoj produkciji. U nedeljnoj informativnoj emisiji, kako kažu vlasnici Zlatica i Dragan Kuzmanović, bave se lepim stvarima: kulturom, sportom i umetnošću. "Od početka smo orijentisani kao komercijalno-zabavna televizija, imamo serije i filmove i pravimo svoj program onako kako nam odgovara. Ko hoće da gleda, neka gleda, ko neće, ne mora", kaže Dragan Kuzmanović.
       Televizija "Duga", takođe privatna, ima sličan program, sa petnaestominutnim informacijama o eventualnim isključenjima struje i vode ili kvarovima na sistemima. Imaju oko 18 sati programa dnevno i ne nameravaju da prave iformativni program, jer smatraju da to ne bi povećalo gledanost i da nije isplativo, a, kako kažu, "televizija je gutač vremena i novca". Na primedbu da im se uprkos isključivo zabavnom programu ili baš zbog te isključivosti, može zameriti da su politički angažovani, direktor TV "Duga" Slaviša Nikolić kaže: "Ko hoće, neka zameri. Imali smo mnogo ponuda i pozicionih i opozicionih stranaka, ali mi ne želimo da se bavimo politikom."
       I "Sat" TV i TV "Duga" dobili su dozvole na konkursu Ministarstva za telekomunikacije 1998. godine, plaćaju naknade i očekuju da im dozvole budu produžene.
       Oni kojima je do politike, imaju na raspolaganju dvadesetak kanala, koji se mogu videti u Požarevcu: RTS1, RTS2, Treći kanal, Politika, Pink, BK, Studio B, Košava, Novi Sad, Novi Sad Plus, Art, RTV Pančevo, TV Ritam, NTV Kragujevac, Dečja TV Kragujevac, TV Smederevo, TV Fan Kovin, VTV Banat, JU Info... Najgledaniji je informativni program Studija B, koji se vidi bolje nego u nekim delovima Beograda, bez ometanja. U korist Studija B ide to što ga prate "sve strukture gledalaca", od opoziciono nastrojenih koji izjavljuju "Ne družim se sa onima koji gledaju RTS", do pristalica vlasti, koji javno ne kažu da gledaju Studio B, ali odlično znaju šta je ova stanica objavila.
       Ipak izgleda da, ma kakav i ma čiji bio, informativni program ne može da uđe u trku sa filmovima, serijama i muzikom. U cvećari koja se nalazi u istoj zgradi gde i sada već bivši, Radio Bum 93, prodavačica ne zna za Bum 93, ali zna za Radio Bravo (folk muzika, želje i pozdravi) koji je na istom spratu na kome i Bum. Jedini pokušaj stvaranja nezavisne stanice u Požarevcu završio se tako što je Radio Bum 93 (ANEM-ova stanica) ostao bez frekvencije, pošto im je prethodno oduzeta oprema i zabranjen rad. Njihova frekvencija dodeljena je Radio Požarevcu, opštinskoj stanici.
       Požarevačke radio stanice ("Duga", "Dabar", "Madona", "Bravo", "Biser", seoski radio "Poljana", a čuje se i pančevački "Safir"), sve odreda nude zabavu, muziku, kontakt-programe... Izdvaja se opštinski Radio Požarevac sa Tanjugovim vestima i džinglovima starim dvadeset godina.
       Štampa se takođe uklapa u opštu sliku. Po ceni i kvalitetu papira, reklo bi se da najbolje ide "Svatovac", novine posvećene isključivo svadbama, u kojima se može videti najlepša venčanica veka, koju je nosila Slađa iz Doljašnice, najlepša svadba veka kod Ljutice u Doljašnici, najtetka (Jordanka iz Majdanpeka), najlepša svastika (Dragana iz Braničeva)... Privatni dvonedeljnik "Građanin" prati uglavnom bezazlena lokalna dešavanja (akcije gorana, uspehe u školstvu, "Volimo svoj grad", "Kako se gradio Požarevac"). Opštinski list "Reč naroda" uglavnom se deli po radnim organizacijama.
       Sudeći po onome što nude požarevački mediji, u Požarevcu se igra, peva i veseli i potpuno je neobjašnjivo otkud u samom centru grada grafit "Imaš li upaljač?" ispod koga je nacrtana bomba podeljena na četiri dela iznad kojih piše SPS, JUL, SRS, i SPO.
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu