NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prinudne selidbe

Da li i zbog obećanja Evropske unije da će pomoći nezavisnim medijima u Srbiji ili ne, tek ovdašnji vlastodršci, osim uobičajenih novčanih kazni, proširuju akcije protiv neposlušnih glasila. Slučaj "Blica" i ABC Produkta

      Zakon o informisanju vlastima, izgleda, više nije dovoljan. Bitka protiv nepoćudnih glasila se pooštrava. I još kako ubrzava. Posle slučaja "Novosti" (mada je nedavno Viši privredni sud na osnovu žalbe sada bivšeg rukovodstva vratio predmet prvostepenom sudu ovaj je, opet, potvrdio presudu o brisanju Kompanije a.d. iz registra i time legalizovao novo rukovodstvo), to potvrđuju najnoviji napadi na "Blic", kao i na ABC Produkt, što će reći i na "Glas javnosti", odnosno štampariju Ronako, gde se, posle uvođenja stečaja u ABC štampariju, između ostalih izdanja, štampa i NIN.
       Slučaj "Blic" za sada je izvestan. Savezna javna ustanova "Borba" otkazala je dalje štampanje lista sa zvaničnim obrazloženjem: pokvarila se mašina. Međutim, glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović rekao je NIN-u da je tehničkih problema bilo i ranije, da su se mogli rešiti i rešavali su se prebacivanjem na alternativne mašine. Uostalom, kako su onda odštampane "Večernje novosti"? Naravno, igra je jednostavnija od magarca, u kartama. Jer, i nezvanično im je rečeno da "Borba" ne može da štampa novine koje pišu protiv države.
      
       Brzopotezni sud
       U ponedeljak nikome iz "Blica" nije bilo dozvoljeno da uđe u "Borbine" dobro čuvane prostorije. Novine su se sutradan pojavile u prepolovljenom tiražu i bez stranica u koloru, odštampane u dve štamparije, u dva grada. Buduće poslovanje takođe je ugroženo; u zemlji nema mnogo štamparija koje tiraž od 200 hiljada primeraka lako mogu da iznesu na kioske. Trebalo bi da sarađuju s više njih. Simonović naglašava da će "Blic" sigurno tužiti SJU "Borba", ugovor ih vezuje, nisu im dali ni otkazni rok, neko mora štetu da plati... Poslednji broj Blic nenjs-a odštampan je i pravovremeno "izvučen" iz "Borbe".
       Slučaj iz Vlajkovićeve 8 traje. Finansijske inspekcije u "Glasu javnosti", čak 41 presuda po Zakonu o informisanju (od kojih je 36 doneseno zbog štampanja biltena Saveza za promene), stečaj u ABC Grafici nisu zadovoljili namernike. Po tužbi Novinsko-izdavačko-grafičkog preduzeća ABC Grafika a.d. u stečaju, Privredni sud u Beogradu utvrdio je da su ugovori sklopljeni između tužioca i Proizvodnog prometnog mešovitog preduzeća ABC Produkt d.o.o. "ništavi i da ne proizvode pravno dejstvo". (ABC Grafiku, od pre nekoliko meseci u stečaju, 1991. godine osnovali su ABC Produkt i NIGP Glas.)
       Presudom se briše upis prava svojine ABC Produkta i Proizvodno prometnog preduzeća Ronako, čiji je osnivač i vlasnik ABC Produkt, i ujedno se obavezuju da u roku od osam dana nestanu iz Vlajkovićeve. Vrednost predmeta spora je, recimo i to, sto miliona dinara.
       Brzina kojom je sud odradio posao već je viđena. Tužba podneta 21. marta ove godine, presuda - 19. aprila 2000. Pošto se početak parnice računa od primanja tužbe tuženog (30. marta), postupak je trajao samo 19 dana. Pri tom im je prvo dostavljeno rešenje o privremenoj meri kojom se zabranjuje "otuđivanje ili opterećivanje kuće i dvorišne zgrade"... pa tek onda tužba u kojoj je rešenje predloženo.
       Na samo jednom ročištu za glavnu raspravu sud je presudio i tada pismene dokaze na koje se u presudi poziva nije izneo, kažu u ABC Produktu. Nije im omogućen ni uvid u spise predmeta.
       Sud je našao da je tužbeni zahtev u celosti osnovan. U njemu piše i da su Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa finansiranjem izvođenja radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade iz 1993, kao i Ugovor o susvojini iz 1996. "prividni i zaključeni suprotno dobrim običajima, s ciljem da tuženi, na osnovu neznatnog ulaganja po osnovu finansiranja i izvođenja radova na adaptaciji poslovne zgrade, pod uslovom da su svi radovi uopšte i izvedeni, stekne pretežni deo svojine na vrlo vrednoj zgradi".
       Podrazumeva se, ABC Produkt je podneo žalbu Višem privrednom sudu, pa se tako selidba odlaže do pravnosnažnog okončanja postupka.
      
       Društvena svojina
       Poenta sudskog obrazloženja je, zaključuje direktor i glavni i odgovorni urednik "Glasa javnosti" Slavoljub Kačarević, u navodnom ugrožavanju društvene svojine. Odnosno, kako piše u presudi, "nameri da se društvena svojina pretvori u privatnu svojinu mimo zakonskih propisa". Iz ABC Produkta demantuju: vlasništvo su stekli samo na delu za koji je povećana vrednost zgrade, tj. na osnovu ulaganja u zgradu, počev od 1991. godine. Drugačije govoreći, imaju vlasništvo nad pet osmina zgrade. I tvrde da ceo društveni kapital, od dana kada su počeli radovi, ima istu vrednost i danas, nije manja ni za dinar.
       Kačarević primećuje ideološki predznak u samim sudskim obrazloženjima. Isticanje "pripajanja društvenog kapitala bez naknade" podseća ga na njima upućene slične navode predsednice Privrednog suda Milene Arežine u ne tako davnom intervjuu "Politici". Društveni kapital je, dodaje, ideološko opravdanje presude: "Ne radi se ni o kakvom pripajanju bez naknade. Reč je o stvaranju deoničarskog društva koje je napravljeno pre deset godina, u koje su dve firme unele ono što su ugovorom utvrdile da unose. Tako nastala, nova firma imala je mešoviti kapital. Taj društveni kapital kroz svih ovih deset godina propadanja društvenog kapitala - po bilansima za ovu godinu, u našoj zemlji on više i ne postoji, pretvoren je u gubitke, dugove privrede - ovde je bio sačuvan."
       Nezakonitom presudom su, objašnjava Kačarević, bar tri firme ABC sistema pogođene - "Glas javnosti", Ronako, ABC Produkt: "Cilj je ili da promenimo uređivačku politiku, ili sadržaj posla kojim se bavi štamparija, ili da jednostavno nestanemo sa scene. Stečajni upravnik i cela ta ekipa koja sprovodi stečaj nad štamparijom proširuje svoju akciju, mislili su da će uvođenjem stečaja u štampariju ovde sve stati. Pokazalo se da ima još mašina i opreme koje nisu blokirane. Sada pokušavaju da završe započeti program, hoće da očiste sve firme s ove adrese."
       Kačarević kaže da takvu presudu ne može drugačije da shvati nego kao najobičnije nasilje uz pomoć države, nasilje pre svega usmereno na zaustavljanje svih izdanja koja u Vlajkovićevoj izlaze, izdanja koja nisu pod kontrolom vlasti, a među njima su "Glas javnosti", "Vreme", NIN... sada i "Blic". Ima li kraja?
      
       ANA VUČKOVIĆ
      
      

Redakcija "Blica" raspodelila se po drugim redakcijama beogradskih nezavisnih novina: "Glasu javnosti", "Danasu", "Vremenu"... U sredu popodne izdali su vanredno izdanje o događajima u palati "Beograđanka" na četiri, a današnji broj (18. maj) izlazi na osam strana. Glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović nada se da će već u petak izaći na 24 strane. Tiraž je i dalje smanjen, posle odluke "Borbe" da prekine štampanje ovog dnevnika

.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu