NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Miris života

Šta predsednika JOK-a Dragana Kićanovića interesuje, a šta ne interesuje

      Prođe kolima Mirko Marjanović, počasni građanin Medveđe, i ugao Palmotićeve i Svetogorske zapahnu miris najnovijeg parfema firme "Armani" i ruski gas. Ali život teče dalje, s predsednikom Miloševićem na čelu. Donose se zakoni, zaoštrava se borba protiv terora spolja i iznutra, redovni profesor Šešelj piše referate...
       Srbijom je zavladao Šešelj, s JUL-om u pozadini. Raskomotio se na javnoj sceni. Čak ih malo i kritikuje.
       Zato kažem: ne zavaravajte se, budućim zakonom protiv terorizma diskretno se zavodi vanredno stanje niskog intenziteta. Što ne znači da se intenzitet neće povisiti, s obzirom na potrebe. Govorim, da preteknem zakon.
       Politika se uvlači u sve pore društvenog života, širi se kao narodno jedinstvo. Nema tog školstva i zdravstva u kome se ne radi politički. Nema insulina bez politike. Ni zejtina bez reforme. I sport je široko polje delovanja, zahvaljujući saveznom ministru Đeriću i opštinskim odborima SPS-a koji decu upisuju na tenis. Tu su atletski savezi, Jugoslovenski olimpijski komitet, itd.
       Dragan Kićanović i Zoran Slavnić ("Kića i Moka") - to je najslavniji tandem jugoslovenskog basketa svih vremena. Onda su došle godine. Kića je kratko bio ministar sporta u srpskoj vladi, uglavnom je držao pržionicu kafe. Upućeni kažu da se približio JUL-u; u svakom slučaju, izabran je za predsednika Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Kićanović je prvi vrhunski sportista, posle general-majora Aleksandara Bakočevića, koji je došao na tu funkciju. Svi smo pozdravili taj izbor. Konačno! I šta se zbiva? Ispostavlja se da Dragan Kićanović nije od ljudi koji popravljaju svet, nego od onih koji se vešto uklapaju. Gleda svoja posla!
       - Ne znam i ne interesuje me! - odgovorio je predsednik JOK-a Kićanović na pitanje gde se zaturila kandidatura Vlada Divca za člana Sportske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta. Sasvim u duhu vremena: ne interesuje ga ono za šta je izabran!
       Posle te izjave Kićanovića je primio i Hadži Dragan Antić.
       Strani plaćenici i njima slični veruju da se kandidatura Vlada Divca namerno izgubila, zato što je Divac kritikovao režim, zalažući se za građanske slobode. Sportske uspehe nisam posvetio režimu, nego svom narodu, rekao je Divac. Što je najgore, Divac je imao velike izglede da bude izabran u MOK, jer je sportskim i ljudskim kvalitetima stekao ogroman ugled u NBA ligi i u međunarodnoj sportskoj zajednici. I kandidatura se izgubila...
       Sve je po Nušiću. Kaže Nušić: izgubi se čovek, a nekmoli dugme!
       Kićanović nema vremena da traga za Divčevom kandidaturom; završava, kažu, hotel s bazenom na Zlatiboru...
       I generalni sekretar JOK-a Đorđe Perišić, nekad vrhunski sportista, plivač i vaterpolista, ministar sporta u vladi Milana Panića, suviše je zaobilazan u svojoj izjavi, ne zna šta se dogodilo, sumnja na poštu. I šta sad, da prijavimo poštu Hagu, dok se slučaj ne zaboravi?
       Samo je moj prijatelj - to ističem! - Mirko Sandić po navici pošteno rekao: slučaj ima političku pozadinu!
       U ovom vremenu sporta i razonode ponovo je zasijala zvezda prof. dr Milovana Bojića iz JUL-a: postao je predsednik Atletskog saveza Jugoslavije, umesto Svetozara Krstića iz nama strane Nove demokratije. Izabralo ga preko noći! Dr Bojić visoko leti i hitro misli, mesto mu je u atletici, ali domaći i strani plaćenici tvrde, opet, da je izabran na silu. Sam protiv statuta! Atletski klubovi Zvezda i Partizan, izjavom da Svetozar Krstić ne radi dobro, poslužili su svrsi. Išlo se na prekršaj statuta ASJ: gruba uzurpacija prava! (Ivica Matijević, generalni sekretar ASJ, koji posle ovakve izjave mora dobiti otkaz).
       O eventualnoj smeni (Krstića) moraju da se izjasne Srbija i Crna Gora, kaže generalni sekretar ASJ, sa više od polovine glasova; generalni sekretar ASJ siguran je da je u pozadini politika i da je igra dugo pripremana. Ne može jedna organizacija da bira i postavlja članove druge organizacije; predsednika bira Skupština ASJ i samo ona može da ga razreši.
       Bojića nije izabrala Skupština ASJ - pa šta? Mislite li da Bojić, uprkos statutu i Crnoj Gori, neće ostati predsednik? Hoće, sve se može kad JUL hoće!
       Ima još. Fudbalsko prvenstvo države, tj. Jugoslavije, završeno je po sumnjivom redosledu ispadanja iz lige. Budućnost iz Podgorice propustila je Hajduk iz Kule. Crnogorci su žrtvovali Smederevce; Sartid kaže - neće u niži rang dok fudbalska organizacija ne ozdravi. Fudbalske vlasti su menjale propozicije tokom takmičenja. Fudbalske vlasti su htele i Prištinu, kao integralni deo Srbije i Jugoslavije, da uključe u prvoligašku igru; nije išlo, uprkos Rezoluciji 1244. I prvenstvo je, kolokvijalno rečeno, smandrljano. Obilić je, usled poznatih događaja, tek treći...
       Mnogi su se usudili da pobede Obilić, doživeo je čak sedam poraza! Zato bi mogao da se pojavi mlad poslovni čovek, iz fine porodice, i da kupi Obilić, kako bi se zaustavio negativan trend. Novac bi bio garant nekadašnje nepobedivosti, kao i mlad poslovni čovek...
       Požurio sam da ispričam sve što znam, kako me zakon ne bi pretekao. Po zakonu protiv terorizma, neće biti ni sportskih afera, da se neprijatelj ne bi radovao.
       Dok je zemlja u krizi, ima da se ćuti!


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu