NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prilična gužva

      Radio Indeks, čija je redakcija blokirana istog dana kada je preuzet Studio B, u petak je ponovo počeo da radi. Na frekvenciji 99,8 opet se može čuti njihov program, mada u nešto izmenjenom obliku. Nema više emisija "In medias pres", "Ta divna stvorenja", "Pacovi iz podruma", "Pregled dana", "Vesti u 4", niti direktnih uključenja reportera. Puštaju se jedino kratke vesti na pola sata.
       Pošto je iz redakcije stigla vest da se tako radi "iz objektivnih razloga", što je dovedeno u vezu sa masovnim prisustvom policije u "Beograđanki", počela je da kruži priča da se policija nalazi i u studiju i da nadgleda rad novinara. Nenada Cekića, direktora i glavnog i odgovornog urednika Radio Indeksa, nismo uspeli da pronađemo ni kod kuće ni na poslu, mada je u redakciji rečeno da je sve u redu i da su u kontaktu sa njim.
       Aleksandar Vasić, zamenik glavnog i odgovornog urednika, kaže: "U redakciji sede samo novinari, u studiju tehničari, ja sam u svojoj kancelariji i što se prostora tiče, Indeks je na svom. Tačno je da ne funkcionišemo normalno, jer ni okolnosti nisu normalne, ali se trudimo da, shodno situaciji, damo što više objektivnih informacija. U našim prostorijama nema policije."
       Prema Vasićevim rečima, stare emisije ubrzo će biti vraćene. "Za tako nešto neophodno je da se okupi kompletna ekipa, što podrazumeva cirkulaciju prevelikog broja ljudi, a u zgradi 'Beograđanke' je trenutno prilična gužva. Očekujem da se situacija normalizuje u narednih nekoliko dana."
       Za osam godina postojanja Radio Indeks imao je dosta iskustava sličnih ovom sada. Bivši rektor Beogradskog univerziteta Dragutin Veličković pokušao je 1994. godine da izmeni statut i uspostavi kontrolu nad Upravnim odborom, što se završilo demonstracijama ispred Rektorata, u kojima je tada učestvovala čitava opozicija, uključujući i Vojislava Šešelja. U vreme demonstracija 1996.godine, kada su bili rekorderi po slušanosti, pojavila se "voda u kablu" i isključeni su na nekoliko dana. Stanica je ponovo ugašena 16. oktobra 1998. godine, kada su, bez obrazloženja, jednostavno izbačeni iz zgrade Radio Beograda, gde su im se nalazile prostorije, a kada su nastavili da emituju program iz novih prostorija u "Beogrđanki", inspektori Ministarstva za telekomunikacije zaplenili su link. Radio je ponovo počeo da emituje program deset meseci kasnije (26. jula 1999. godine). Od svog nastanka Radio Indeks je, prema istraživanjima, uvek bio među prvih pet najslušanijih stanica u Beogradu.
       Ovoga puta zatvoreni su "u paketu" sa redakcijom Studija B, Radija B2-92 i "Blica", ali im je, uz "Blic", ubrzo dozvoljeno da se vrate u prostorije i nastave da rade, što bi moglo da znači da su stradali samo kao kolateralna šteta, jer se nalaze u istoj zgradi u kojoj i Studio B. Vrata njihovih prostorija nisu obijena, niti nedostaje bilo šta od opreme.
       "Radio Indeks ima loša iskustva, ali smo se uvek nekako vraćali i nastavljali da radimo", kaže Vasić. "Mislim da način na koji se bavimo svojim poslom nikome ne bi trebalo da smeta, jer ne dajemo kvalifikacije, ne vređamo, niti se borimo za vlast. Pokušavamo samo da nam veruju ljudi koji nas slušaju. Sve što radimo, radimo iz profesionalnog ubeđena, da bismo objektivno informisali ljude, a ne da bismo bili medijska podrška bilo kojoj stranci."
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu