NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Opora i gorka mudrost

NASLOV: Skinuto sa trake
AUTOR: Borislav Pekić
IZDAVAČ: Narodna knjiga - Alfa, Beograd, 1998.

      Aleksandar Ilić
       "Dnevničke zabeleške i razmišljanja 1954-1983." Borislava Pekića, objavljene pod naslovom "Skinuto sa trake", doživele su nekoliko izdanja, ali retke komentare - vreme je da to, makar i sa zakašnjenjem, ispravimo. Pekićeva knjiga privlačna je najpre zato što pruža uvod u piščevu radionicu - u njoj nalazimo ponekad i sirove dnevničke zapise, čijem uobličavanju pisac nije poklonio mnogo pažnje; u isto vreme i odista blistave delove ne samo refleksivne, što je za Pekića karakteristično, nego i nadasve duhovite - pravi vatromet humorističko-satiričnih efekata.
       Pekićeva knjiga podeljena je u pet delova - "Tamo gde loze plaču" (1954-1966), "Tesna vrata" (1966-1971), "Bekstvo na Tibet" (1971-1981), "Marginalije i moralije" (1979) i "Iz zaostavštine" (1928-1983).
       O svojoj knjizi - dnevniku pisac kaže: "Izgleda on, nema sumnje, iskidan, konfuzan, nečitak, nedosledan i protivrečan. Ponekad plitak, često lažan. Ukratko - nepotreban. Ali, zar nam i život nije, manje-više, takav?" Retki su pisci - po pravilu oni veliki - koji mogu da ispišu takve reči.
       Naravno, te reči govore o kvalitetu Pekićeve sumnje, a ne o kvalitetu njegove knjige. Sve navedene Pekićeve ocene mogu se opravdano preokrenuti. Da to dokažemo. Dovoljno je, na početku, pogledati Pekićeve zapise u prvom delu knjige - o policiji i cenzuri, o sudbini slikara Igora Vasiljeva (nešto kasnije i o Radomiru Reljiću, ali taj je vrsta likovne kritike), o ciganskoj tuberkulozi, i da nas odmah zapljusnu tuga i tragika Pekićevih doživljaja i razmišljanja. A onda obrt - gogoljevski duhovit zapis "Kijevsko leto" o iskustvima i šašavim zbitijima u komunističkom SSSR-u.
       U drugom delu knjige, dve opsesije - nastajanje romana o Arseniju Njegovanu (pruža dragocene uvide u piščevu radionicu) i, uporedo s tim, politička opsesija, godina 1968. Nikakvo oduševljenje: Pekić je kao - recimo to uslovno - liberal, s opravdanom skepsom sagledavao levičarske iluzije šezdesetosmaša. Toj temi će se Pekić vratiti i na kraju knjige, produbljujući svoju analizu laži i ropstva prisutnih u polazištu pobune - izvanredni su u tom kontekstu i portreti glavnih intelektualnih junaka '68. - Nikole Miloševića, Ljubomira Tadića, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića... Dobronamerno, kritički tačno. (Najbliži je po shvatanjima u to vreme Pekiću bio Nikola Milošević.) Za drugi deo knjige vezuje se odmah i treći, "Bekstvo na Tibet" posvećen piščevim razmišljanjima i pripremama za romane o graditeljima. Za proučavaoce stvaralačkog procesa to je izvanredno štivo - pokazuje se kako u Pekićevom postupku neviđena akumulacija biva proceđena u jezgrovit književni izraz, koji odiše prividnom lakoćom spoja kod Pekića uvek naglašene refleksije i upečatljivog književnog izraza.
       U četvrtom delu knjige, "Marginalije i moralije" opori, gorki, satirični Pekić, građanin, antikomunista, naravno, sav posvećen kritici - ali ne samo totalitarizma, nego, paradoksalno, i građanske klase, beogradske, srpske. Istorija, metafizika, politika ujedinjene u nizu prodornih zapisa. Blistav mali ogled o cenzuri - to bi danas trebalo objaviti u dnevniku televizije, onom usmenom, jer je samo takav preostao... Psihološki pronicljiv i politički poučan zapis o preobraćenicima, o fanatizmu večitom, makar se krio iza različitih predznaka.
       Na kraju knjige, i danas aktuelna - malo se toga, nažalost, promenilo - rasprava o vrednosnim orijentacijama naših intelektualaca i pisaca, u rečitom osvetljenju, ponovo dobronamernom, ali kritički sasvim jasnom i odrešitom - precizni portreti Tarasa Kermaunera i Dobrice Ćosića (neuništivi tragovi komunizma čak i u umovima inteligentnih i darovitih ljudi - zarobljeni um). I danas smo, kao da je kod nas vreme stalo, zarobljeni u mreži protivrečnosti koje je Pekić ovde formulisao - između zabluda marksizma i nacionalizma, uz neshvatljivi manjak liberalizma.
       Pod skromnim naslovom - "Skinuto sa trake", čitamo ponovo (Pekićeva knjiga spada među one koje neprestano privlače na novo čitanje), pisca s razlogom poznatog po mudrosti, prefinjenom humoru, izuzetnoj analitičnosti. Humor najčešće crn, analitičnost beskompromisna, mudrost opora i gorka.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu