NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tvrdo srpsko uvo

Izbori su se primakli, a Srbi i dalje ne čuju nikoga - čak ni sami sebe

      Dragoceno vreme izgubljeno je u još jednoj srpskoj svađi između Gračanice i Kosovske Mitrovice.
       Prihvatajući osnivanje i članstvo u Komitetu za povratak Srba na Kosovo, šef civilne misije UN na Kosovu i Metohiji dr Bernar Kušner obećao je da će preduzeti konkretne akcije kako bi se Srbi vratili u Osojane i Slivovo. Iako se nijedan Srbin nije vratio u pomenuta sela ne može se reći da Kušner nije ništa uradio. Osnivanje Komiteta iskoristio je kako bi Srbe još više posvađao što i nije bio težak posao.
      
       Osuda
       "Oni su hteli da me uvuku u Komitet. Nisam pristao jer je to podla politička ucena", kaže Oliver Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosovske Mitrovice, i dodaje: "Našim ulaskom samo bismo dali kredibilitet vladici Artemiju. Promovisali bismo ga kao čoveka koji vraća Srbe na Kosovo, a svi znamo da to nije istina. Iza Komiteta se krije ideja da se povratak Srba uspori i stavi pod kontrolu međunarodne zajednice." Upitan da li je u situaciji kada se Srbi bore za opstanak na Kosovu mudrije naći bilo kakav kompromis, Ivanović je rekao da sa njima nikakav kompromis nije moguć zato što je politika vladike Artemija potpuno pogrešna.
       "Koga on predstavlja kad nije uspeo da obezbedi podršku naroda čak ni u Gračanici? Mi smo sačuvali svoje ljude, mnogi su se vratili u Klinu i sela oko Iglareva. Uspeli smo da se zatvorenicima omogući pošteniji sudski proces. A šta su oni u Gračanici uradili? Nisu uradili ništa, osim što su ispunili sve naloge američke administracije", kaže Ivanović koji je pao u vatru kada je novinar primetio da Srbi u Kosovskoj Mitrovici žive bolje od ostalih Srba na Kosovu i zato što je Kosovska Mitrovica sve vreme imala neprekidnu komunikaciju i snažnu podršku iz Srbije.
       "To nam stalno podmeću Rada Trajković i ostala boranija iz Gračanice. Mi smo naš položaj izgradili i to nema nikakve veze sa geografijom", kaže Ivanović i dodaje da je situacija u Kosovskoj Mitrovici teža nego u ostalim srpskim enklavama. "Pažnja ekstremističkog albanskog vođstva sada je usmerena samo na Kosovsku Mitrovicu. Ne smem da kažem koliko Srba ima u gradu, koliko ranjenika imamo... jer bih time ugrozio sve nas koji smo ostali ovde."
       Međutim, politički stav da je Kosovo samo Kosovska Mitrovica nije prihvatljiv za Srbe koji žive s one strane reke Ibra.
       "Za Srbe su karakteristične deobe, drobljenje i neslaganje. Sigurno je da postoje razni, različiti stavovi, ali ja ne bih rekao da su to sukobi", kaže vladika raško-prizrenski Artemije. "Razlike u stavovima između Srba u severnom delu Mitrovice i Srba u ostalim regionima na Kosovu dolaze od razlike u položaju. Mi znamo i osećamo da bez saradnje sa međunarodnom zajednicom nama nema opstanka, a taj osećaj Srbi iz severnog dela Kosova nemaju. Misle da su dovoljno jaki i sposobni da odbrane sami sebe i da zato treba sami da kreiraju svoju politiku."
       Vladika nije osporio da Srbi na severu Kosova imaju puno pravo da vode svoju politiku, da zaštite sebe koliko mogu, ali je napomenuo da oslanjanje na golu fizičku snagu ili samo na pomoć Beograda nije realno, jer Srbi i u Kosovskoj Mitrovici ne bi opstali da nije Kfora. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti da različiti stavovi ugroze interese celokupnog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
      
       Manipulacije
       To što dve trećine Srba sa Kosova danas živi u Srbiji i Crnoj Gori nije razlog da se izbori odlože. Registracija glasača je počela u aprilu i trajaće do jula, a pravo glasanja imaju svi koji su napunili 16 godina, rođeni na Kosovu i oni koji mogu da dokažu da im je bar jedan roditelj rođen na Kosovu. Pomeranjem starosne granice glasača OEBS i Unmik nisu iscrpeli sve mogućnosti za obezbeđivanje što povoljnijih izbornih uslova za Albance. Može se pretpostaviti da će prilikom određivanja broja izbornih jedinica šef civilne misije UN na Kosovu dr Bernar Kušner ponovo imati priliku da, bez mnogo muke, zavadi Srbe.
       Iako Srbi nemaju dovoljno ni vremena ni izbora, oni se i dalje razilaze u stavovima, čak se i dele, što se najasnije videlo prilikom donošenja odluke da predstavnici srpske zajednice, kao posmatrači, uđu u Prelazno administrativno veće Kosova. Tada je došlo i do raslojavanja unutar Srpskog nacionalnog veća u Gračanici.
       "Kad smo donosili ovu odluku, nismo to činili da bismo pomogli međunarodnoj zajednici, nego da bismo pomogli sebi", kaže vladika Artemije. "Međunarodna zajednica od ove odluke možda ima neku, da kažemo, korist, ali isto tako i mi možemo da imamo koristi. Zašto bismo išli na to da samo drugi nema uspeha, a da mi izgubimo i ono što bismo mogli da dobijemo. Prosto ne mogu da shvatim takvu vrstu politike koja se vodi u severnom delu Kosova."
       Drugačije mišljenje imao je i Momčilo Trajković koji je 6. maja podneo ostavku na mesto predsednika i člana IO Srpskog nacionalnog veća.
       "Izneo sam svoje neslaganje sa načinom i vremenom ulaska u PAVK. Smatrao sam da je to trebalo učiniti posle poseta Rusiji, Grčkoj i sastanka sa Savetom bezbednosti, jer nam niko ne bi mogao prigovoriti da izvršavamo naloge američke administracije", kaže Trajković. "Naš najveći problem je narod koji nas, nažalost, ne podržava ne zato što ne želi, već zato što je izmanipulisan."
       Trajković je i dalje član SNV, javno podržava vladiku Artemija i SNV. Međutim, sada je vreme za pregrupisavanje, odnosno za ponovno aktiviranje Srpskog pokreta otpora.
       "Politički moratorijum je ukinut onog trenutka kada je data saglasnost da Rada Trajković i Dragan Vidić uđu u Demohrišćansku stranku. U ovakvim okolnostima ne mogu dozvoliti da Srpski pokret otpora bude i dalje zamrznut i da druge stranke prave sebi imidž na politici koju su stvorili Srpska pravoslavna crkva i Srpski pokret otpora", kaže Trajković. "Srpski pokret otpora je jedina autentična organizacija koju su stvorili Srbi sa Kosova."
      
       LIDIJA KUJUNDžIĆ
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu