NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Deca nisu izdajnici

Da li je samo govor na otvaranju kancelarije "Otpora" bio razlog za podnošenje ostavke socijalističkog predsednika opštine

      Pet rečenica izgovorio je socijalista Borivoje Urošević, predsednik opštine Kuršumlija, na otvaranju kancelarije "Otpora" u ovom gradu 10. aprila: "Mislim da svi mi želimo Srbiji i srpskom narodu dobro. Kako i na koji način, to je borba mišljenja. Ali ne prihvatam da to radimo nasiljem, već razumom i pameću. Borba mišljenja treba uvek da postoji. Prema tome, i vi kao mladi ljudi, ako mislite da pobedite, treba to razumom i pameću."
       Predsednikovo obraćanje dočekano je gromkim aplauzom "otporaša", a mesec i dva dana kasnije, 12. maja, prihvaćena je njegova neopoziva ostavka, podneta iz "porodičnih i zdravstvenih razloga".
       Ni posle jednoipočasovnog razgovora u gradskoj pivnici, gradonačelnik Borivoje Urošević ne želi da objasni šta je mislio pod "porodičnim i zdravstvenim razlozima", niti zašto je uopšte otišao na otvaranje kancelarije "Otpora". "Ništa loše nisam tamo rekao", ponavlja nekoliko puta. "Uvek sam bio za dogovor i kompromis." Kaže i da su mu "neki" iz partije rekli da je u redu ono što je govorio na "Otporu", ali i da mu je prigovoreno što na kraju nije rekao da su "otpornici" izdajnici. "Ali, kako deca iz 'Otpora' mogu da budu izdajnici? Pa, i ja imam dvoje dece tih godina!"
      
       Garancije
       Borivojev monolog prekidaju sugrađani koji mu prilaze i pozdravljaju ga. Uz lukav osmeh kaže da je sada čak i popularniji nego što je ranije bio, i da mu neki prijatelji predlažu da se kandiduje ispred grupe građana, ali on to neće pošto je posle svega što mu se desilo, postao "još žešći socijalista nego što je bio." Zatim novinaru pruža ruku i obećava da će, kad odluči da progovori, "prvi intervju dati NIN-u". Ali to će malo pričekati: "Sve se previše ispolitizovalo, kada prođe buka, pričaću. Ako bih sada rekao neke stvari, mogao bih i u zatvor". Dodaje i da nije istina da je partija na njega vršila "tako jake pritiske", te da mu je čak rečeno i da može da ostane na mestu predsednika opštine ako pruži "neke" garancije, ali on je to odbio.
       Kakve su garancije od njega tražene, Borivoje Urošević neće da kaže. Jedna od čaršijskih priča veli da je od njega zahtevano da garantuje SPS-ovu pobedu na sledećim izborima u Kuršumliji, što bivši predsednik opštine nije hteo da prihvati.
       Ali, otkud Borivoje Urošević, gradonačelnik Kuršumlije i član Socijalističke partije Srbije, na otvaranju kancelarije "Otpora", pokreta čije članove Borivojevi partijski i koalicioni drugovi neprestano optužuju za izdaju zemlje, narkomaniju, sumnjive seksualne sklonosti, lupanje čvrga rođenoj majci, izgladnjivanje kućnih ljubimaca, mokrenje na javnim mestima...?
       "Jednostavno, naši aktivisti sreli su ga na ulici i uručili mu pozivnicu. Kada se pojavio na otvaranju kancelarije, dali smo mu uvodnu reč", kaže aktivista "Otpora" Miloš Janković.
      
       Razlozi
       Proturaju se u Kuršumliji i priče da je Borivoje Urošević poklonio ovu kancelariju "Otporu", ali aktivisti pokreta kažu da to nije istina, i da uredno plaćaju iznajmljivanje svoje kancelarije.
       Miloš Janković napominje i da se "otporaši" nisu previše začudili što se Urošević pojavio na otvaranju kancelarije ovog pokreta. "Iako je uvek bio na liniji SPS-a, Borivoje Urošević nikada ružnu reč nije uputio opoziciji. A svašta je trpeo - jedan odbornik udario ga je čak i kišobranom po glavi. Ali ni to mu nije smetalo da kasnije zajedno sednu u kafanu." Janković dodaje i da "ne veruje" da je Urošević na otvaranje "Otporove" kancelarije "došao sa nekim krajnjim namerama".
       Dokoni i bezbedni, zaštićeni pažnjom nekih 1 200 policajaca koji čuvaju 10 000 stanovnika Kuršumlije i još toliko okolnih sela, meštani sede po baštama kafana ovog uspavanog, prašnjavog gradića na vrelom majskom suncu, i "češu jezike". "More kak'i Bora. Koj' god da dojde, meni isto. Sve na moju grbaču", govori stariji čovek u radničkom odelu u pauzi između dva gutljaja piva.
       Opšti je stav da je Borivoje Urošević "smaknut" po nalogu onih "odozgo, iz Beograda". Spominju se i "pouzdane informacije" da su ostavci kumovali Uroš Šuvaković, Gorica Gajević, čak i direktor RTS-a Dragoljub Milanović, koji je u srodstvu sa jednim od čelnika lokalnog SPS-a, od ranije u sukobu sa bivšim gradonačelnikom.
       "Popio je malo više pa je zato otišao kod 'otpornika'", iznosi se jedna verzija. "Ma otišao je po nalogu onog Doce iz de-bea, on mu je rođak, da vidi koj' je doš'o kod ovih", na to će drugi. "To je Bori sin rekao da ode, onaj što studira u Niš. I on je u 'Otpor', kažu", ubeđen je treći.
       Čuje se i da je jednom od svojih školskih drugova Borivoje Urošević rekao da "nije tačna nijedna od ovih verzija, ali šta je, nije bitno".
       Jedna od varijanti koju u Kuršumliji sa najviše uverenja spominju, jeste da je Urošević "znao da mu lađa tone" zbog sukoba sa lokalnim SPS-om te da je zato došao na otvaranje "Otporove" kancelarije kako bi otišao "kao heroj", što je donekle i postigao - posle ostavke "Otpor" je stao u odbranu dotadašnjeg predsednika opštine.
      
       Manjak
       Otkud sukob sa čelnicima lokalnog SPS-a, ne zna se, iako može da se pretpostavi. A priča oko ostanka ili odlaska Borivoja Uroševića naglo se ubrzava petnaestak-dvadeset dana pre famoznog obraćanja "otporašima", sednicom Izvršnog saveta opštine na kojoj je navodno ustanovljen manjak od trinaest miliona dinara, kako se tvrdi zbog "muvanja" sa brašnom i asfaltiranjem nekih seoskih puteva.
       Napominjemo, da ove tvrdnje nisu potkrepljene dokazima te ih zbog toga treba prihvatiti sa rezervom. Napominjemo, takođe, i da smo, naravno, za izjavu zamolili i Momčila Stepanovića, predsednika Izvršnog saveta SO Kuršumlija, ali on je zalupio telefonsku slušalicu kada je čuo o čemu je reč. Na ponovljene pozive niko nije odgovarao.
       U svakom slučaju, nezvanična i dokazima nepotkrepljena priča teče dalje: milionski manjak je zataškan, finansijskoj policiji nije dozvoljeno da proveri papire, a skupštini je na usvajanje ponuđena "isfrizirana" verzija koja je i prihvaćena. Ipak, na "nadležnom" mestu sve se dobro znalo, i Uroševićeva unutarpartijska opozicija samo je čekala povod da zameni predsednika opštine. Ali on ih je preduhitrio govorom "otporašima".
       Ponovo jedna napomena: da prokomentariše sve ove tvrdnje zamolili smo i predsednika kuršumlijskih socijalista Milena Rakića, ali ni on nije želeo da govori za NIN.
       Sa Borivojem Uroševićem je, navodno, trebalo da "zglajznu" i ostali opštinski funkcioneri, pogotovo njegovi najbliži saradnici Momčilo Stepanović (koji nam je zalupio slušalicu) i sekretar opštine Živka Veljović koja je - eto čuda - takođe rekla da ne daje izjave.
       Ipak, i pored suprotnih najava i očekivanja, i Stepanović i Veljovićeva ostali su na svojim mestima, čime su u vodu pala i (opet navodna) višemesečna nastojanja nekih socijalista da se u opštinu Kuršumlija uvede prinudna uprava - tvrdi se, zbog SPS-ovog kadra koji je došao iz Prokuplja i naložio da se ne glasa za smenu čitave opštinske strukture, ali i da se odbornici potpišu na svoje glasačke listiće, kako bi se izbegla slučajna "izletanja".
       I tako je "izleteo" samo Borivoje Urošević. Kako se posle svega čini, ne baš samo zbog pomirljivog obraćanja "otporašima". Ono, iako svetao primer ostalim srpskim političarima što listom žele dobro državi i narodu, nije bilo samo primer već, izgleda, pažljivo proračunat potez. Naravno, sve će biti mnogo jasnije kada (i, ako) Borivoje Urošević odluči da progovori istinu o onome što se događalo i događa u Kuršumliji. A dotle, Kuršumlijčani će nastaviti da po kafanama razglabaju o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u gradu i državi, i da uveče šetaju zbog podržavljenja Studija B, sve pod budnim okom jednog socijaliste koji iz apoteke u svoju beležnicu upisuje ko se to pojavio na protestu, kao što je pre nekoliko godina, u vreme jedne od nestašica benzina, zapisivao ko vozi automobil.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu