NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Partijska selekcija

Rukometna reprezentacija Jugoslavije ostala je bez svog selektora koji nije želeo da prihvati naloge i naređenja da u svoj tim ubaci igrače koje mu biraju drugi

      Mastilo potpisa fudbalera Siniše Mihajlovića na "pristupnici" Socijalističkoj partiji Srbije nije se još čestito ni osušilo, a jugoslovenski sport pogađa nova afera: selektor rukometne reprezentacije Jugoslavije Branislav Pokrajac podneo je neopozivu ostavku zbog "zadatka, naloga, naređenja, obaveze, molbe, sugestije da jedan igrač mora biti na spisku dvadeset reprezentativaca". Jedan igrač, levoruk i levog političkog opredeljenja, sa podebelom političkom zaleđinom...
       "Tvorac ove ideje je otac jednog igrača koji je apsolutno uveren, a verovatno postoje i neki drugi razlozi, da njegov sin mora biti u reprezentaciji i koji preduzima sve vrste pritisaka da to ostvari. Ili, kako mi je rekao, kako u neposrednom kontaktu, tako i telefonom, spreman je, citiram, '... da idem do kraja, po cenu života'. Nije rekao samo čijeg. Jasno je da smo i ja i moja porodica zbog ovoga veoma uznemireni i da se meni sužava mogućnost stručnog i odgovornog bavljenja datom mi obavezom", napisao je Branislav Pokrajac u svojoj "izjavi o nemogućnosti obavljanja dužnosti saveznog trenera".
       Kaže Branislav Pokrajac i da je sa svime što mu se izdešavalo, uz baš sve detalje, upoznao i svoje igrače, reprezentativce Jugoslavije. "Kako su oni reagovali? Onako kako se od mladih ljudi i očekuje."
       O kom je igraču reč, i o kom ocu, Pokrajac ne želi da kaže otvoreno. "Pritisci su vršeni sa veoma visokih mesta, traženo je da taj igrač mora da bude u prvih 20 u subotu protiv Danske. Ali ako nastavim da 'lajem', može svašta da mi se desi", izjavio je za NIN. "Znate, radim i na fakultetu, pa bih mogao da ostanem i bez toga." Ipak: "Sve sam napisao tako da može jasno da se shvati o kome je reč."
       Ništa ne tvrdimo, samo razmišljamo: jedan poznati rukometaš koji nije u reprezentaciji a ima uticajno političko opredeljenje i uticajnog oca, zove se Igor Butulija; Igor je član Socijalističke partije Srbije.
       Sa Igorom Butulijom probali smo da stupimo u kontakt, da ga pitamo nada li se da će u subotu zaigrati protiv Danaca, ali na pokušaju se sve i završilo; osoba koja se javljala na Butulijin mobilni telefon preporučivala nam je da se javimo za pola sata, pa onda za još pola, pa u pet sati, zatim i sat vremena kasnije..., da bi na kraju čak i prestali da se javljaju na telefon.
       U svakom slučaju, prema nezvaničnim informacijama, uticajni otac uticao je i na neke druge pa su i oni, drugi, pritisnuli selektora Pokrajca da u reprezentaciju ubaci "jednog" igrača. Navodno, najpre je to učinila predsednica Upravnog odbora Rukometnog saveza Jugoslavije Snežana Aleksić, funkcionerka Jugoslovenske levice inače, a zatim i zamenik i sam savezni ministar sporta Velizar Đerić.
       Pokušali smo da za izjavu zamolimo Snežanu Aleksić, potražili je u Rukometnom savezu, ali tamo je nije bilo, niti su u savezu znali da li će i kada doći, i gde bismo mogli da je pronađemo. Ostalo je stoga samo saopštenje RSJ-a, dostavljeno Tanjugu, prema kome je Aleksićeva rekla da "prirodu iznetih razloga od strane saveznog trenera" smatra "neprincipijelnom", "zbog toga što se moraju uložiti maksimalni napori u cilju uspeha naše reprezentacije na predstojećim utakmicama protiv Danske u baražu za učešće na prvenstvu sveta".
       Veoma ljubazni ministar Velizar Đerić nam je, međutim, odmah izašao u susret: "Veruj mi, prijatelju, kao čoveku, da nikakve pritiske na Pokrajca nisam vršio ni ja ni Ministarstvo sporta - to i nije naša nadležnost. A Branislav Pokrajac i ja smo veliki prijatelji", izjavio je Velizar Đerić za NIN, demantujući tako one neproverene i nezvanične priče.
       Svejedno, gorak ukus ostaje, o atmosferi u rukometnoj reprezentaciji da i ne govorimo. Šta će biti u subotu protiv Danaca, videćemo, ali partijske selekcije teško da će moći da naprave bilo kakav rezultat. I onda će, uz sve manje hleba, i igara biti manje, a baš uz pomoć hleba i igara vladali su rimski imperatori, dok na kraju nisu zbrisani...
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu