NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pragmatizam

      "Smer u savremenoj filozofiji, koji poriče saznanje objektivne istine i priznaje za istinu ono što je praktički korisno". (Klaić)
       Sjedinjene Američke Države su već podavno odbacile sve filozofe i njihove teorije iz svojih škola, koje su u koliziji sa filozofskom teorijom PRAGMATIZMA koji su usvojili i praktično ga sprovode u svim oblastima delovanja.
       Postavši najjača sila, nesumnjivo da nisu pogrešili. Kina, ogromna zemlja, koja je dosta "lutala" na teorijskim postavkama Mao Cedunga najzad je takođe prihvatila PRAGMATIZAM za svoju filozofiju i krenula mamutskim koracima ka napretku. "Za dve decenije u Kinu je uloženo 257 milijardi dolara stranog kapitala" (NIN, 9.3.2000)
       Našoj javnosti je nedovoljno poznato kako je taj fenomen objašnjen našim diplomatama u dosadašnjim međusobnim susretima. Mi, koji smo svedoci i očevici ovih krupnih promena u svetskim razmerama, tvrdoglavo se držimo starih dogmi koje smo pedeset godina izučavali u našim školama ljubomorno čuvajući stečene diplome i zvanja u prašnjavim ormanima, nemajući kome da ih prodamo.
       Mnogi i dan-danas toga nisu svesni da su im zvanja i diplome devalvirale, te izlaze na ulice tražeći za njih veću cenu. Nemali je broj i onih koji se vraćaju prošlosti, mitovima i folkloru: "Kakva je nekoć bila moja zelena dolina" utapajući se u sopstvene predrasude, bežeći od stvarnosti.
       ZORAN ZEC
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu