NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Formacijsko postavljenje

("Miris života", NIN br. 2578)

      Decenijama se "na ovim prostorima" skandiralo: "Tito partija, svi smo armija!" U prošlogodišnjoj agresiji NATO-a, kako kažu JUL, SRS i SPS, potvrdilo se jedinstvo vojske i naroda. Svi smo, opet, armija, tj. vojska, a ako smo svi, onda su tu i sportisti, pa i atletičari, a vojska ima za sve formacijska rešenja, pa i za radna mesta: komandir čete je formacijski kapetan, komandant bataljona major... Primenjeno u atletici, formacijski stvar stoji ovako: predsednik Atletskog saveza Jugoslavije formacijski je potpredsednik Vlade Republike Srbije. Dok je bio potpredsednik Vlade RS, Svetozar Krstić je bio predsednik ASJ, a kako više nije potpredsednik vlade, formacijski više ne može biti predsednik ASJ. Formacijski to mesto sad popunjava prof. dr Milovan Bojić, aktuelni potpredsednik Vlade RS, i to Vlade narodnog jedinstva.
       Stvar je jasna, vojnički rečeno: razumem! Izvrši, pa se žali. To što je M. Bojić lekar, čisti je plus. Našoj atletici treba lečenje. Što se, pak, Statuta ASJ tiče, to je sitna i zanemarljiva formalnost. Poodavno je najveći sin naših naroda i narodnosti rekao (još se pamti i primenjuje): "Ne razumem, boga mu, zašto bi se sudije držale zakona k'o pijan plota." Zašto bi se onda obična atletska organizacija držala tamo nekog statuta?
       Sama činjenica da je M. Bojić u svom imenovanju za predsednika ASJ preskočio statut, govori o njegovim atletskim sposobnostima i afinitetu prema stipl-čezu, na primer, a u toj disciplini, posle Šegedina i nismo imali uspešne takmičare. Možda će g. Bojić biti promotor ove discipline.
       Zato, formacijske čestitke novom predsedniku ASJ i dobre želje za uspešnu formacijsku primopredaju dužnosti, kada to bude aktuelno, uz diskvalifikaciju straha da je ona blizu.
      
       SVETISLAV S. VULIN,
       Novi Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu