NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Greške bez pouke

("Put u Rambuje", NIN br. 2577)

      U feljtonu "Put u Rambuje" gospodin Predrag Simić kaže: "Na Kosovu je operacija 'Bljesak' izazvala pravu paniku..." Omaškom je umesto "Oluja" napisao "Bljesak". Ali, zbog toga se ne javljam, mada se "Oluja" i "Bljesak" ne mogu ni po čemu izjednačavati. "Bljesak" je prvi čin velike tragedije genocidom vijanih Srba iz Hrvatske, a "Olujom" se ova tragedija (ne)završava. "Bljesak" je bio i generalna proba za "Oluju"; videlo se da Srbima u zapadnoj Slavoniji niko nije pritekao u pomoć posle čega nije bilo teško pripremati "Oluju". Nešto se, ipak, dešavalo između "Bljeska" i "Oluje": intenzivirana je izrada Plana "Z-4" koji su predstavnici Srba iz Krajine brzopleto odbili, što sada vidimo i u ovom feljtonu, mada je bilo i vesti da ga je ministar Milan Babić potpisao u poslednjem trenutku... Na "putu za osvajanje i ujedinjenje svih srpskih zemalja" odbijanje ovoga plana je jedna od najvećih grešaka.
       Posle odbijanja toga plana, posle "Oluje", broj Srba u Hrvatskoj smanjen je ispod osam odsto i bez teškoća se uklapa u sadašnju odredbu Ustava Hrvatske o nacionalnim manjinama koje ne ulaze u pojam konstitutivnog naroda. Srbi u Hrvatskoj su, dakle, brisani i iz Odluka ZAVNOH-a kao i iz Ustava SR Hrvatske i SFRJ. Nadajmo se da je ovo privremeno rešenje i da će Srbi u Hrvatskoj biti vraćeni u Ustav Hrvatske ako ne kao srpski narod, onda makar kao ravnopravni građani Hrvatske. U rešavanju položaja Srba u Hrvatskoj nije moguće zanemariti broj Srba 1941. i 1991. godine. U protivnom, proterivanje Srba iz Hrvatske bilo bi "legalizovano" protivno i pravilima o stečenim pravima u prethodnim pravnim porecima (množina se odnosi i na austrougarski pravni poredak!).
       Ovo je samo uvod za - do sada - nepostavljeno pitanje: zar nije bilo nekoga među Srbima koje je Milan Martić, ipak slušao da mu kaže da je Plan "Z-4" optimalno rešenje za krajiške Srbe? To pitanje ne gubi na značaju ni zbog toga što Plan "Z-4" nije imao odgovarajuće rešenje za Srbe u Slavoniji. Samo zbog geografske udaljenosti Srba u Krajini od matične države nije ih trebalo posmatrati kao celinu sa Srbima u Slavoniji kada su "prema modelu autonomije Alandskih ostrva u Finskoj" imali veće šanse za visok stepen autonomije. Pitanje je, za sada, bez odgovora, bez obzira na to što se u feljtonu NIN-a nazire da je "Oluja" bila model za tragediju na Kosovu i Metohiji u proleće 1999. godine.
       DUŠAN ŠUPUT,
       Novi Sad


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu