NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gradsko TV oko

Za početak rada "Novosadske televizije" postoje želja i novac, nedostaje još samo TV oprema

      Nedavnim potpisivanjem ugovora o saradnji sa lokalnim medijima, novosadska skupština se obavezala da će ove godine finansijski pomoći 15 medijskih projekata. Među šest informativnih kuća koje su te projekte podnele nije bila zastupljena nijedna privatna informativna televizija pošto Novi Sad takve televizije još nema. I mada lokalni opozicionari tvrde da je taj informativni defekt glavnog grada Vojvodine zapravo interes republičkih vlasti, istina je da u protekle četiri godine u Novom Sadu i nije bilo ozbiljnijeg pokušaja pokretanja televizije da bi se moglo proceniti koliko je režimu zaista stalo da kontroliše novosadski etar.
       Mnogi su skloni da ovakvu medijsku situaciju u gradu objasne kao posledicu sadejstva više faktora. Prvi, po Marini Fratucan urednici jedine nezavisne TV produkcije u gradu "urbaNS", jeste taj što je Vojvodina suštinski opoziciono nastrojena sredina i što bi pokretanje slobodne televizije u takvoj sredini bilo porazno po socijaliste. "S druge strane, i to je paradoks, stanovništvo Vojvodine je naviklo da se povinuje zakonima, bez obzira ko te zakone pisao. A kada nema mogućnosti da se legalno radi, onda ovde nema ni rešenosti da se započne sa bilo kakvim poslom, naročito televizijskim. Jednostavno, Vojvođanima je improvizacija strana." Ona primećuje i da su sami nezavisni novinari pokazali određenu inertnost, ne pokušavajući da sami daju podstreka nekom takvom poduhvatu.
       Jedini zabeleženi slučaj privatne inicijative jeste TV "Lala", televizija zaustavljena u pokušaju osnivanja zbog ubistva njenog vlasnika Branislava Lainovića Dugog. Kako je Lainović u svojim izjavama pred smrt pokazao približavanje autonomističkim idejama, tako se s nestrpljenjem očekivalo kakav će informativni program njegova televizija imati. Završeni studio i prostorije TV "Lala" na poslednjem spratu zgrade "Agrovojvodine" u Novom Sadu za sada su ostali neiskorišćeni, dok kompletna televizijska oprema još stoji na carini.
       Početkom godine Gradska skupština (u kojoj većinu zajedno imaju SPO, DS, LSV, RV i SD) najavila je osnivanje televizije čime bi delom ispunila predizborno obećanje po kome Novom Sadu slede gradske novine, radio i televizija. Javno glasilo "Novosadska televizija" je u međuvremenu i osnovano, a osnivač je još u oktobru 1999. oformljeno Javno preduzeće "Gradski informativni centar - Apolo". Osnivanje su pratila međustranačka trvljenja koja su, konačno, rezultirala istupanjem RV iz Upravnog odbora "Apola". Do sukoba je došlo prilikom "rešavanja kadrovskih pitanja", odnosno konstituisanja programskog saveta i izbora glavnog i odgovornog urednika. Reformisti su "Apolu" zamerali što se preko kandidata prebijaju stranački interesi i što se u televiziju ulaže 10 miliona dinara bez prave ideje na koji način će program bez potrebnih dozvola biti emitovan a da joj se ne desi sindrom "Studija B". Vladimir Kranjčević, član Izvršnog odbora grada zadužen za informisanje, obaveštava nas da je ovih dana odlučeno da se "za početak" program "Novosadske televizije" počne emitovati preko kablovskog sistema kojim je opsluženo 40 000 domaćinstava. "Mi smo podneli sve potrebne zahteve ministarstvima za telekomunikacije i informisanje, čekamo odgovore i do tada ćemo početi sa emitovanjem programa onako kako jedino možemo. Želja postoji, postoji i novac, sada nam preostaje da vidimo kako da uvezemo televizijsku opremu, a da ona ne bude zaustavljena na granici." Mada ne želi da se vezuje za rokove, Kranjčević predviđa da bi emitovanje programa, ukoliko oprema prođe mimo budnog oka Mihalja Kertesa, trebalo da počne za mesec dana. Uređivačka koncepcija "Novosadske televizije", po izjavama gradskih zvaničnika, neće biti lišena stranačkih interesa.
       Dogovoreno je da se objektivnost postiže "različitošću interesa" onih pet stranaka koje imaju većinu u Skupštini grada. Mnogi u ovome vide osnovni problem televizije pošto opozicija nakon predstojećih izbora ne mora zadržati vlast u gradu, a predstoji joj tesna borba sa SPS-om sudeći po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja u Novom Sadu. Poznavaoci elektronskih medija tvrde i da je suviše malo vremena za postizanje pravog predizbornog efekta jer gradska televizija kreće sa programom u "dvanaest i pet".
       Imajući sve ovo u vidu i računajući na dobru vidljivost svih programa RTS-a, poznavaoci gradskih prilika bili su skloni da najavu GO SPS-a s kraja maja, po kome će ova stranka krenuti sa sopstvenim televizijskim programom, ocene kao neozbiljnu. Od tada su se desile dve stvari: savezni ministar informisanja Goran Matić postavljen je za prvog čoveka novosadskog JUL-a, a na zgradi "Dnevnika" osvanuo je antenski predajnik. Ukoliko sve ovo ima zajednički cilj, to će onda značiti da se režim pre gradskih vlasti setio onih 25 odsto standardno neodlučnih Novosađana, koji na izborima ne znaju čije ime da zaokruže.
      
       DUŠAN PETROVIĆ
      
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu