NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Novi Cvetni trg

Konkurs za programsko, urbanističko i arhitektonsko rešenje prostora Cvetni trg u Beogradu

      Milorad H. Jevtić
       Ovih dana održana je u Gradskoj skupštini izložba radova i tom prilikom saopšteni su rezultati anketnog konkursa za programsko, urbanističko i arhitektonsko rešenje prostora Cvetni trg. Zadatak učesnika bio je da, pored samog okvira trga, svojim rešenjem obuhvate i Njegoševu ulicu i deo bloka na njenoj drugoj strani.
       Žiri je prvu nagradu dodelio projektu autorske četvorke koju su činili arhitekti Ksenija Bulatović i Biljana Mihajlović sa apsolventima Igorom Čubrom i Jelenom Bulatović. Ovaj mladi tim je Njegoševu ulicu i površinu trga sjedinio u pešačku zonu sa denivelacijskim stepeništem uzduž njihove dodirne linije. U ovo stepenište su na podjednakim razmacima umetnute četiri prodavnice cveća kristalaste prozračne forme čime je izbegnuto monotono prostiranje stepenišne rampe, a trgu sačuvano toponimsko obeležje. Na delu uz Ulicu Svetozara Markovića, gde se sada nalazi samoposluga, predviđen je višespratni objekat lake strukture sa komercijalnom namenom u prizemlju i kulturno-uslužnim prostorima na spratovima. Suteren je proširen i ispod pešačkog platoa što znatno povećava korisnu površinu objekta. Utisku lakoće nove zgrade doprinosi i "lebdeća" nastrešnica koja pokriva ne samo nju nego i bar isto toliki deo trga uključujući i stari hrast. Po svom likovnom duhu i upotrebljenim gradivnim sredstvima (stubovi, nastrešnica, gabarit), cela ova struktura podseća na poznatu Fosterovu "Medijateku" u francuskom gradu Nimu što svakako umanjuje originalnost datog rešenja (iako je možda u pitanju i slučajna koincidencija), ali ne i njegove kvalitete. Sama nastrešnica sa visokim stubovima stilski se vezuje sa prilaznim blokom novog Jugoslovenskog dramskog pozorišta sjedinjujući tako jedan širi prostor u oblikovnu celinu.
       Drugonagrađeni rad arhitekata Branislava Mitrovića i Danice Trifunović i apsolventa Nataše Apostolović izduženom višespratnom transparentnom građevinom deli ceo prostor na "klasični" ulični pešački ambijent Njegoševe ulice i slobodnu površinu trga prema obodnim ulicama Srpskih vladara i Svetozara Markovića. Tri timska dobitnika trećih nagrada karakteriše natkrivanje celog sadašnjeg trougla lakom pergolastom pokrivkom što nam se čini realizacijski, u našim uslovima, teško ostvarivim, a funkcionalno nedovoljno opravdanim za milje u kome bi trebalo da dominiraju cveće i prirodna svetlost.
       Pobedničko rešenje je svakako dobra osnova za razradu detaljnih projekata i građevinsku realizaciju, i, nadajmo se da temu uređenja Cvetnog trga nećemo, poput terazijske terase i nekih drugih lokacija, besplodno razvlačiti na decenijska razdoblja.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu