NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prvi put u Nemačkoj

U Hanoveru će na svetskoj izložbi Ekspo 2000 ugledni nemački režiser i teatrolog Peter Štajn zajedno sa renomiranim glumcem Brunom Gancom bez prekida, 21 sat, čitati Geteov "Faust I i II". Berlinska filharmonija će nastupiti zajedno sa rok grupom "Skorpions"

      Istorija svetskih izložbi ima dugu tradiciju. Između prve Great Exhibition u kristalnoj palati u Londonu i ove u Hanoveru proteklo je gotovo 150 godina. Deset godina posle pada Berlinskog zida i ujedinjenja, pala je zemlji "pesnika i filozofa" počast da organizuje svoju prvu svetsku izložbu koja je otvorena 1. juna i trajaće do 31. oktobra.
       Generalna komesarka "Ekspo 2000", gospođa Birgit Brojel veli da "Svetska izložba novog tipa nema zadatak da bude vašar tehničkih superlativa", već da "pokaže mogućnost kako čovek sa tehnikom koja bi trebalo da mu služi ima sa prirodom ravnotežu vaspostaviti". Vodeći lajtmotiv izložbe je trojstvo: "čovek-priroda-tehnika". Ono će biti sa različitih aspekata osvetljeno, kao na primer: "Planeta vizija", "čovek", "prirodna okolina", "klima", "ishrana", "budućnost zdravlja", "znanje, informacija, komunikacija", "budućnost rada", "mobilnost", "energija", "nasušne potrebe" (basic needs), "21. stoleće". Na površini od
       100 000 kvadratnih metara posetioci mogu sugestijama i aktivnim delovanjem sa eksponatima sadejstvovati u projektu zajedničkog života u jednom svetu, "najboljem od svih mogućih", da parafraziramo jednog počasnog žitelja Hanovera, G.V. Lajbnica.
       Univerzalne izložbe, kao poslednja u Sevilji i ova u Hanoveru moraju da zadovolje više aspekata: treba da imaju nešto od lakoće zabave i igre, na didaktičan način da prenose nova saznanja i privredne interese, da jačaju i ostvaruju profit. Tako se od "Ekspo 2000" očekuje dobit od preko tri milijarde maraka i privremeni posao za oko 100 000 ljudi. Paviljoni nacija mogu biti privremeni ili trajni. Dosad je planirano više od 50 objekata. Nemački paviljon je velik 12 000 kvadratnih metara. Holandski paviljon je postmoderna arhitektonska atrakcija, nekakav morfološki prelaz letećeg tanjira u sendvič na čijem krovu raste prava šuma. Ovaj projekt imaće i ekološki epilog. On će biti recikliran time što će služiti kao restoran. Japanski paviljon je od impregnirane hartije, koja će potom biti reciklirana u školske sveske. Italijanski paviljon je napravljen shodno skici jedne kupole Leonarda da Vinčija. Amerika je otkazala svoje učešće na ovoj izložbi.
       Regionalno susedne zemlje, koje su izložene istim ili sličnim problemima, predstavljaju se zajedno. Tako u afričkom paviljonu nastupa zajedno 40 afričkih zemalja sa motom "Tradicija i moderna". Tu će se južnoafričke zemlje predstaviti sa temom "voda", dok će se centralnoafričke zemlje predstaviti sa temom "ekološki turizam".
       Dani nacija su tradicionalni i sastavni deo svetskih izložbi na kojima pojedine zemlje organizuju nacionalno tipične oblike prezentacije. Tako je svaki dan "Ekspo 2000" u znaku pojedinačne nacije. Kako je više nacija no dana održavanja izložbe, to će u pojedine dane biti i grupnog predstavljanja (Centralna Amerika, zemlje Južnog Pacifika i Kariba nastupaće zajedno). Oko 150 nacija je rezervisalo svoje dane.
       Jedan dalji higxlight sastoji se u večernjim kulturnim predstavama i nastupima. Tako će nacionalni praznik Austrije - 17. jun 2000. - uveličati Bečki simfonijski orkestar, a Šveđani pripremaju 14. juna 2000. ABBA - revival. Predviđeni su muzika i ples, kulinarski specijaliteti, informativne konferencije i rasprave. Svaka zemlja će na taj način predstaviti svoje kulturne specifičnosti. Ugledni nemački režiser i teatrolog, Peter Štajn čitaće zajedno sa renomiranim glumcem Brunom Gancom bez prekida 21 sat Geteov "Faust I i II". "Berlinska filharmonija" će nastupiti zajedno sa rok grupom "Skorpions". Globalna kooperacija, na primer između muzičkih festivala u Salcburgu i Beču, s jedne strane, i festivala u Adelaidi i projektima u Linkoln centru u Njujorku, sa druge, ili pak sa komitetom za pripremu Olimpijskih igara u Sidneju i organizatorima Evropskog prvenstva u fudbalu u Belgiji, čini supstancijalni deo kulturnog menadžmena ove svetske izložbe, koja je u medijima apostrofirana kao "osmo svetsko čudo". Predviđene su literarne večeri, svakovečernji multimedijalni šou, vatrometi, projekcija filmova na mlazeve vodoskoka, itd. Svakoga dana na "Ekspo 2000" biće oko 120 različitih "events" organizovano, i to neprekidno pet meseci.
      
       ZORAN ANDRIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu