NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Godište 1980 i neko

Nikada nismo oskudevali u muzičkim talentima, ali malo je onih koji su preživeli ambiciju roditelja i profesora, kao i nemaštinu

      Mnogo muzičkih talenata propalo nam je. Nema sumnje da je četrnaestogodišnji Stefan Ćirić talentovan, ali posle njegovog prvog solističkog koncerta koji je održan 5. juna u Zadužbini Ilije M. Kolarca postoji bojazan kako će se dalje razvijati. Ne treba biti suviše strog i definitivno kvalifikovati nekog ko tek treba da postane nešto, ali isto tako je pogrešno prećutati da je sve u nastupu Stefana Ćirića bilo podređeno efektima. Publika je trebalo da bude zadivljena, pre svega, velikim tempima, raznovrsnošću i obimnošću programa. Umesto toga, većina njih odslušala je koncert strepeći.
       Međutim, u jednoj tački "Tri igre za klavir" od Vasilija Mokranjca, Stefan Ćirić je bio, naprosto sjajan - spretan, snažan i potpuno svoj. Tu je Stefan pokazao šta ume kada se usredsredi na ton koji treba da izvuče iz klavira. To su bili oni kvaliteti za koje je 1995. i 1999. godine dobio specijalne nagrade na saveznim takmičenjima, prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Beogradu, Tortoni, Strezi, Parizu i u Pijetra Ligure.
      
       Violinista iz Negotina
       Dobitinik ovogodišnjeg Gran prija na međunarodnom takmičenju u Pijetra Ligure je šesnaestogodišnji Mladen Marinković iz Negotina koji u muzičkoj školi "Josip Slavenski" pohađa drugi razred srednje škole u klasi profesora Vlade Markovića. Na saveznom i republičkom takmičenju Mladen je osvojio specijalne nagrade, a početkom februara u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti svirao je dve Tartinijeve i Paganinijevu sonatu. Mladen se priprema za takmičenje mladih "P. I. Čajkovski". Za ovo takmičenje u Moskvi moraće da nabavi novi instrument. Ovaj na kome svira i osvaja nagrade je ono što đaci nazivaju "kantom".
       "Niko ne zna na kakvoj violini Mladen svira. Znam samo da ju je pozajmio od nekog u Negotinu", kaže prof. Vlada Marković i dodaje:"Najmanje što se može učiniti za Mladena jeste da mu se nabavi dobar instrument, ali, nažalost, violine su skupe, a oni koji treba da brinu o takvim stvarima to ne čine. U nekoj drugoj zemlji, Mladen bi dobio violinu samo da bi na njoj svirao."
      
       Sestre Bizjak
       U Zadužbini Ilije M. Kolarca sa Beogradskom filharmonijom nastupiće Lidija Bizjak. Ona će 9. juna svirati Šumanov A-mol koncert koji je svirala na Pijanističkom takmičenju u Dablinu.
       "Prva etapa je 30, druga 40, a treća 50 minuta. U finalu, žiri, pred samo sviranje, bira jedan od dva koncerta koje će kandidat svirati", kaže Lidija Bizjak koja završava prvu godinu postdiplomskih studija kod profesora Žaka Ruvijea na Državnom konzervatorijumu "Superior" u Parizu. Lidija je uspela da uđe u finale takmičenja u Dablinu koje spada u pet najznačajnijih u svetu i osvojila je specijalnu nagradu za interpretaciju zadatog dela R. Bodlija koje je komponovano za ovo takmičenje. U okviru promotivne turneje "Rejzing stars", Lidija će održati devet koncerata u najčuvenijim koncertnim salama, u Karnegi holu, Koncert Gibao, Vigmor hol, Muzik ferajn"... Posle završetka postdiplomskih studija u Parizu, Lidija Bizjak namerava da svoje školovanje nastavi kod profesora Baškirova koji trenutno drži klasu u privatnoj školi za postdiplomce nadomak Madrida.
       "To je zlatni plan. Prijemni za 2002. godinu je sada u februaru, pa ćemo videti šta će biti", kaže Lidija Bizjak.
       Povodom 1000. Dragstora ozbiljne muzike, 12. juna u Zadužbini Ilije M.Kolarca biće održan koncert na kojem će nastupiti i jedanaestogodišnja Sanja Bizjak. Ona će svirati Bahov a-dur klavirski koncert sa Gudačima Sv. Đorđa. U oktobru 1999. godine, Sanja je pobedila na međunarodnom takmičenju "Karl Černi" u Pragu I osvojila je specijalnu nagradu za najbolje izvođenje Černijevih etida. Pored novčane nagrade, dobila je i priliku da održi dva koncerta u Nemačkoj. U aprilu je nastupila sa Esenskom filharmonijom kada je u Esenu svirala Betovenov b-dur klavirski koncert, a u Besendorfu je priredila resital. Ovih dana Sanja uči muzičke instrumente, jedan od predmeta koji mora da položi kako bi u februaru konkurisala na konzervatorijum "Superior" u Parizu.
      
       Povratnik
       Petnaestogodišnja Milena Petrović, koja je ove godine osvojila drugu nagradu na međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu, vratila se iz Pariza gde je godinu dana u klasi profesorke Ane Jakubovič pohađala konzervatorijum "Žak Iber". Posle koncerta na konzervatorijumu u Parizu, Mileni su profesori rekli da školovanje treba da nastavi u Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi kod profesora Mihajla Voskresenjskog koji takođe ima klasu i na čuvenom konzervatorijumu "P.I. Čajkovski".
       "Ta škola je vrlo skupa i internatskog tipa. Godišnja školarina je 6 000 dolara", kaže Milena Petrović i dodaje da je u Moskvi i hrana veoma skupa.
       Kako bi u junu stekla pravo da polaže prijemni ispit na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Milena će morati prvo da položi devet diferencijalnih ispita.
       "Znanje koje se stekne na FMU ne ceni se mnogo u inostranstvu, ali mislim da zbog profesora Aleksandra Serdara vredi ovde učiti", kaže Milena i dodaje:"Dok ne diplomiram, imaću vremena da tačno smislim šta želim."
      
       L. KUJUNDŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu