NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zakon o javnom informisanju na delu

NIN još jednom kažnjen

      U postupku pred gradskim sudijom za prekršaje u Beogradu (sudija Slavica Kajganić), kakav još nije zabeležen od donošenja zloglasnog Zakona o javnom informisanju Republike Srbije, NIN je 1. juna još jednom kažnjen.
       Ukupan iznos kazne je 230 000 dinara, od čega 150 000 dinara treba da plati preduzeće NIN d.o.o., a 80 000 dinara glavni i odgovorni urednik Stevan Nikšić.
       Slučaj je po mnogo čemu jedinstven u sveukupnoj i veoma bogatoj dosadašnjoj sudskog praksi ove vrste u Srbiji: po proceduri predviđenoj rečenim zakonom, koja predviđa da se ovakvi postupci moraju sprovesti u roku ne dužem od 24 sata od podnošenja prijave, NIN je kažnjen zato što je sudija pronašao da je u članku pod naslovom "Vapaj za nerođenim", objavljenim pre godinu dana (3. 6. 1999), povređeno pravo ličnosti jednog čoveka kome se ni ime ni prezime u tom tekstu ne pominje!
       Inače, NIN raspolaže odgovarajućom pismenom dokumentacijom i drugim dokazima koji svedoče da su svi navodi sadržani u spornom tekstu bili istiniti.
       Pre nekoliko meseci NIN je bio prvi put kažnjen (od sudije za prekršaje u Novom Sadu) zbog jednog iskaza koji je u intervjuu za naš list izneo dotadašnji profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Gašo Knežević nakon što je napustio taj fakultet kada je za profesora izabran dr Vojislav Šešelj.
       Čitaocima i javnosti prepuštamo da sami izvuku zaključak o stvarnim razlozima i motivima ovog presedana.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu