NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Baš me briga, neka me zatvore

Sada smo nacionalna stanica, što je opterećenje i obaveza. Ne bismo hteli to da budemo, hteli bismo da budemo mala loklana stanica

      Upad u zgradu "Beograđanke", osim "Blica", preživeo je i Radio Indeks, koji je trenutno jedini nezavisni elktronski medije koji funkcioniše u Beogradu. Program je bio prekinut dva dana, da bi bio nastavljen na istoj frekvenciji (99,8) ali sa redukovanim programom. Od tada nema više emisija "In medias press", "Ta divna stvorenja", "Pacovi iz podruma", "Vesti u 4". Informativni program ovog radija sada, zapravo, čine samo vesti.
       Za osam godina postojanja Radio Indeks imao je iskustava i sa zabranama, "vodom u kablu", izbacivanjem iz prostorija, zaplenom linka. Najduža pauza trajala je od oktobra 1998. do jula 1999. godine. Od tada su, uz povremena ometanja, funkcionisali normalno, sve do zatvaranja Studija B.
      
       O "slučaju" Radio Indeksa Nenad Cekić, direktor i glavni i odgovorni urednik, kaže:
       - Sledećeg dana po zatvaranju radija bio sam u redakciji i razgovarao sa momcima iz interventne jedinice koji su bili korektni. Rekli su nam da nismo mi meta. Objasnili su nam proceduru, prosto su morali da zaposednu ceo objekat, pa da onda rade ono što je naređeno. Uostalom, glupo je što se toliko medijskih kuća strpalo na jedno mesto, ali to je naša glupost.
      
       Zašto je program izmenjen?
       - Nema promene uređivačkog koncepta, radimo kao što smo radili. Emisije su redukovane zbog prisustva policije, ali situacija je relativno normalizovana, samo što je uz obezbeđenje zgrade još uvek tu i policija, ali u civilu, ne ometaju rad, nema više ni legitimisanja čega je bilo u početku.
      
       Da li vam je rečeno da vodite računa šta puštate u program?
       - Rekli su samo da se iz bezbednosnih razloga neće tolerisati velika cirkulacija ljudi, a nama je bilo ostavljeno na procenu šta da radimo. Procenili smo da su vesti najbitnije i počeli da ih radimo. Za druge emisije potrebno je više ljudi, za uobičajen rad i do 70 ljudi, u tom trenutku to je bilo fizički nemoguće.
      
       Kada će biti moguće?
       - Nastavićemo normalno emitovanje u roku od dva-tri dana. Sve emisije će biti vraćene. Izuzev prisustva policije, situacija je normalna, ali nismo hteli incidente na spratu. Do sada nismo zvali ni goste jer nismo hteli da ih dovodimo u neprijatnu poziciju da nas odbijaju. Bilo bi glupo zvati Vuka ili Đinđića u zgradu punu policije. U toku ove nedelje vraćamo se na staru šemu i zvaćemo i goste.
      
       Zašto se ne čujete na celoj teritoriji Beograda?
       - Ometaju nas, ali se čujemo u većem delu grada i u delu Vojvodine. Ne čuje nas centar Beograda.
      
       Kako izgleda biti jedini nezavisni radio u gradu?
       - Teško je raditi bez konkurencije, jer onda nemaš korektiv, a ja inače volim konkurenciju, za razliku od moje konkurencije. Sada smo nacionalna stanica, što je opterećenje i obaveza. Ne bismo hteli to da budemo, hteli bismo da budemo mala lokalna stanica. Ali kada te stvari pritisnu, šta ćeš...
      
       Zašto vas prvih dana vas nije bilo u javnosti?
       - Iz privatnih razloga, spremam magistarski. Inače sam u Beogradu sam, radim svoj posao, krećem se na javnim mestima. Dašao sam u redakciju dan po ulasku policije i došao sam svojevoljno, nisu me priveli. Nije bilo nikakvih problema, meta je bio Studio B, a B2-92 kolateralna šteta.
      
       Radio Indeks je ovaj put pošteđen. Da li je tačno da ste napravili neki dogovor sa vlastima?
       - To pričaju oni koji nas se plaše jer smo jedina preživela stanica. Taj opoziciono-medijski fundamentalizam muti celu sliku, jer zahteva da se mi, kao radnici u istom poslu, suprotstavljamo vlastima, što nije naš posao; naš posao je samo da damo informacije. To je definicija reči mediji - prenosnik. Fundamentalisti bi da se bave politikom, a nemaju hrabrosti da u nju otvoreno uđu.
       Zar nas treba ubiti zato što smo preživeli? Fundamentalisti bi hteli da se sve pozatvara, što ima smisla samo kao organizovani bojkot, a ne kao izazivanje vlasti na takav potez.
      
       Mislite da su mediji sami krivi za ovo što se dešava?
       - Krivica je na obe strane. Takozvani nezavisni mediji su naneli štetu sami sebi, a vlast je malo više kriva, jer bi htela da mediji budu njihova oglasna tabla.
      
       Da li ste imali bilo kakav kontakt sa vlastima?
       - Ne, osim sa policijom. Prošli smo kao i "Blic". Preporučujem slušaocima da prate naše vesti i biće im jasno.
       Niko iz radija nije otpušten, niko nije otišao, nikom nije zabranjem ulaz. Sedim u svojoj kancelariji, ponekad putujem, kao što sam to i ranije radio, nisam pobegao u Budimpeštu kao što su kružile glasine. Ako ću da radim svoj posao, radiću ga ovde.
      
       Mislite li da će vam biti dozvoljeno da radite?
       - Studio B je bio pod nadležnošću gradske uprave, a vezivati sudbinu nezavisnih medija za javna preduzeća je besmisleno. Mi smo privatna firma, neophodno bi bilo veoma veliko nasilje da to urade. Ako nas zatvore, onda je kraj. Mi se nadamo da ima razuma, ne govorimo ništa više od onoga što je istina... Znam šta mi je posao, radim ga kako valja, pa neka me zatvore, baš me briga...
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu