NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duh vremena<br>Milivoje Glišić
Vatra i ništa

Kako ministar srpske pravde Dragoljub Janković vidi humanu primenu zakona protiv terorizma

      Uz Narodnog heroja ide i večna vatra. Pod pseudonimom "Narod Srbije", dr Mira Marković sastavila je tekst za obelisk na Ušću, kod bivšeg Ce-Ka, u kome je ukazala ko su NATO agresori na našu zemlju - među njima su Island i prijateljska Grčka - da bi zatim poručila plamenu: Neka večno gori i za ceo svet. Da bi bio slobodan, piše dr Mira Marković, svet mora da nađe u sebi hrabrost i snagu sa kojima smo se mi borili i odbranili u proleće i leto 1999. godine.
       Tu misao, uz večnu vatru na obelisku, dr Mira Marković potkrepljuje stihovima Branka Miljkovića, po sopstvenom izboru: Sve što nema vatre u sebi sagori/Što sagori postaje noć/Što ne izgori rađa dan, kao I kad bi me ubili volim te. Ono što je kod Miljkovića slabo, u estetskoj reviziji dr Mire Marković, a s obzirom na trenutak, preporučuje se večnosti.
       Večnu vatru na "ušću dveju velikih reka" zapalio je predsednik Srbije Milan Milutinović, da bi (ta vatra), kako je rekao predsednik Milutinović, na svojevrsnoj geostrateškoj raskrsnici u Evropi, osvetljavala put svima onima koji žele i hoće da sarađuju sa našom zemljom...
       General Ojdanić na to je dodao da imamo dve majke, slobodu i otadžbinu, i da obe predstavljaju naše najveće vrednosti...
       Sve leve snage, plus radikali, obeležile su svečanim sednicama godišnjicu veličanstvene pobede nad NATO agresorom. Intenzivirane su i aktivnosti za dodelu Ordena Narodnog heroja predsedniku Miloševiću. S druge strane, snage koje će obuhvatiti zakon protiv terorizma kažu da je to - Kumanovski sporazum i njegov datum - vrsta bezuslovne kapitulacije; naša država (naša vojska, naša policija, naša vlast) proterana je s Kosmeta, do daljeg.
       Ali nam je moralna pobeda nesumnjiva.
       Narod je heroj, trpi sve.
       Vatra i ništa, kako se zove čuvena knjiga Branka Miljkovića.
       Da bi se sačuvala veličanstvena pobeda, kao i obnova i reforme u celini, a pre svega da bi se sačuvali nosioci pobede i reformi, priprema se zakon protiv terorizma; ministar srpske pravde Dragoljub Janković kaže: Biće to jedan od najboljih antiterorističkih zakona u svetu.
       Javnost je neverovatno ravnodušna, kao da se taj zakon ne odnosi na nju!
       Uzeće se, veli ministar Janković, iskustva zapadnih zemalja, pa i članica NATO alijanse, i prilagodiće se humanim načelima i visokim standardima našega društva. Umesto Ivana Markovića i Gorana Matića, imaćemo zakon. Ministar Janković preferira irsko iskustvo, odgovara našem mentalitetu.
       U irskom zakonu ministru Jankoviću dopada se to što taj zakonski tekst predviđa specijalne krivične sudove koji se ustanovljavaju po nahođenju vlade, a ne parlamenta, i što se sa pet godina zatvora kažnjava i obično članstvo u zabranjenoj organizaciji, bez obzira na to da li je izvršen bilo kakav teroristički akt. Kao dokaz, citira Janković Irce, može da posluži i izjava određenog svedoka koji je ubeđen da je optuženi član zabranjenog udruženja!
       Kao da su ga Irci pravili za nas! Među Srbima će se uvek naći dovoljno ubeđenih svedoka; po tom paragrafu veći deo naroda mogao bi biti uhapšen, ako zatreba. Zakon bi se, šire gledano, mogao primeniti protiv svih koji drukčije misle, jer im je teror u mislima. Pošto je celokupna opozicija peta kolona, a peta kolona je teroristička samim tim što je peta, celokupna opozicija pada pod udar zakona. Konačno, koalicija koja drži vlast već je usmeno dokazala da je studentska organizacija "Otpor" teroristička i da joj treba stati na put. Zakonskim sredstvima.
       Upravo zato, tvrdi ministar Janković, ogromna većina našeg naroda traži hitno donošenje ovakvog zakona. Herojski narod je, izgleda, zavoleo batine!
       Ima nade samo za one koji se pokaju. Onom pokajniku koji prijavi one što se nisu pokajali, ublažiće se kazna, a može mu se i oprostiti, ako bude iskren. Institut pokajnika poznaju nemačko i italijansko zakonodavstvo.
       Ministar Dragoljub Janković hvali i širinu britanskog zakona: ako postoji sumnja da je određeno lice bilo povezano ili sarađivalo sa nekim udruženjem ili organizacijom terorista, lice može biti poslato u progonstvo!
       Već se krenulo u susret zakonu, razbuktava se borba protiv terora. Dvojica terorista iz organizacije "Otpor" u Požarevcu najpre su pretučena, potom i optužena za teroristički čin, uz logističku podršku policije, psihijatrije i medija. Pod ministrom pravde Dragoljubom Jankovićem objavljeno je da su pomenuti teroristi sumanuti, da se druže sa Rumunkama i da im se sestra razvela, mada nema dokaza da su homoseksualci.
       Pitam se, kako bi se po novom zakonu proveo pojedinac koji bi javno rekao da je ministrova sestra ostavila muža, da nema tragova da je (ministar) homoseksualac; ko bi od štampe to objavio!
       Kad se donese zakon protiv terorizma, promeniće se, kažu, i Ustav, iako se član IO GO SPS-a Nikola Šainović zaklinje da ne zna gde su i šta rade ustavotvorci Ratko Marković i Vladan Kutlešić. "Da li, trenutno, nešto rade u vezi s našim Ustavom, stvarno ne znam."
       Karijera ministra Jankovića počela je naglo. Pokrivao je, kako se onda govorilo, izbornu krađu koju je, u stvari, nametnula međunarodna zajednica s Gonzalesom na čelu. Vinuo se iz opštinskog suda i izrastao je na lex specialis-u. Nije se bavio politikom dok mu se nije ukazala prilika. Onda se učlanio u JUL. Lepo peva.
      
       Narod je heroj.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu