NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Asad

      Srčani udar odneo je prošlog vikenda sa burne političke pozornice Bliskog istoka jednu od ključnih ličnosti. Umro je predsednik Hafez el Asad (69), tri decenije na čelu Sirije. Nije nosio ni dželabiju kao Gadafi, ni kefiju kao Arafat, ni vojnu uniformu kao neki od bliskoistočnih krunisanih glava, već tamna građanska odela. Pa ipak, bio je slikovita ličnost i politikom i izgledom, zgodna meta svetskih karikaturista sa onom svojom glavom u obliku obrnute kruške i sitnim brčićima.
       Očigledno je obavezao svoju partiju BAAS da ga nasledi sin Bašar el Asad, po obrazovanju očni lekar, po opredeljenju strasni poznavalac informatike. Ustavna odredba da kandidat za sirijskog predsednika mora imati najmanje 40 godina, po hitnom postupku je prilagođena Bašarovoj dobi od 34 leta.
       Kako mladi Bašar očigledno nema oštrinu oca, poznavaoci sirijskih prilika ističu njegove druge prednosti - studije u Londonu, tečni engleski i francuski, iskustvo u borbi protiv korupcije i niz poseta inostranim prijateljima po svetu u očevo ime. Dakle, ocrtava se lik modernijeg državnika.
       Hafez el Asad je u doba intervencije Sirije u Jordanu 1970. godine, u korist Palestinaca, bio ministar odbrane. Posle toga je preuzeo vlast od civila i naredne godine postao predsednik Sirije. Njegov brat Rifat pokušao je da od Hafeza preuzme vlast kada je ovaj imao srčani napad uzrokovan dijabetesom.
       Međutim, Hafez uspeva da sačuva vlast i godine 1983. proglašava "demokratsku, narodnu i socijalističku državu". Morao je da uguši pobunu inspirisanu od sunitskih verskih krugova u gradu Hama, što je Siriju koštalo navodno oko deset hiljada žrtava.
       Kako američki državnici vole one koje zovu strongmans, povodom njegove smrti predsednik Klinton je izrazio žaljenje što je sa političke scene nestala ličnost koju je poštovao uprkos razlikama koje su ih delile, jer je "sledio preuzetu obavezu na mirovnom putu".
       Naziv Sirija, iako neki tvrde da seže do drevnog imena Asirije, ozbiljni etimolozi ne prihvataju. Ni značenje imena glavnog grada Damask, koji su drevni Egipćani zvali Timasku, nije još protumačeno.
       Međutim, imenu pokojnog predsednika zna se poreklo: Hafez - znači čuvar, to jest "onaj koji zna Kuran napamet", a Asad znači lav.
       Savremeni sirijski pisac Muta Safadi je jednom ispisao ove redove: "Nema odmora dok se nosi breme slobode, teskoba neizvesnosti, raskol protivurečnosti, dok je svaki koji nepravedno trijumfuje, istovremeno i slomljen čovek."


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu