NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Građanska odbrana

Samostalna televizija je, na zahtev države, uredno plaćala taksu za frekvenciju koju joj država nije odobrila. Ni to je nije spasilo od pokušaja države da je disciplinuje

      Stotinak građana Negotina uspelo je da sačuva program Samostalne televizije sprečivši prošle nedelje građevinske inspektore da zatvore jedinu nerežimsku stanicu u timočkom regionu. Pošto se policija, koja je prethodno izviđala situaciju, u tom trenutku nije nalazila ispred zgrade, građevinski inspektori su se udaljili ostavljajući okupljene bez odgovora zašto se ne zatvaraju i ostale firme bez sporne dozvole. U zgradi u kojoj zakup ima nekoliko preduzeća, u tom trenutku bili su prisutni samo zaposleni u TV i u Odboru za ljudska prava. Televizija je nastavila sa emitovanjem programa i do danas nije stigao nijedan novi dopis.
       Petog juna u Televiziju Negotin stigao je dopis da će građavinska inspekcija doći osmog da zapečati prostorije jer ne poseduju upotrebnu dozvolu. Takvu dozvolu, za koju je Televizija podnela zahtev, inspekcija u Negotinu izgleda da je tražila samo od ove televizije budući da u tom gradu postoji bar još deset sličnih objekata kojima takođe nije izdata sporna dozvola. Dom kulture u Negotinu, na primer, ili lokalna radio-stanica, smeštena u susednom objektu, koja emituje želje, čestitke i pozdrave, nesmetano rade iako nemaju upotrebnu dozvolu.
       Televizija Negotin radi od 91. godine kao kablovska televizija, a od 96. postoji u etru. Na konkursu za dodelu frekvencija Ministarstva za telekomunikacije 98. godine, STV Negotin podnela je zahtev za dobijanje dozvole priloživši svu potrebnu dokumentaciju, ali je prošla kao i ostale članice ANEM-a. Zahtev je odbijen uz obrazloženje da im nedostaje građavinska dozvola koju izdaju opštinski organi vlasti. Od tih organa, međutim, dobili su samo papir da je zahtev za izdavanje dozvole za antenski stub predat, ali do danas nisu obavešteni da li je on prihvaćen ili nije. Ono što je, međutim, pre dve godine stiglo direktoru Televizije Negotin Dejanu Grujiću jeste dopis Ministarstva za komunikacije da su dužni da plaćaju frekvenciju koju koriste (za koju nisu dobili dozvolu), što je ova televizija uredno podmirivala.
       Problemi su nastali kad je Televizija pojačala frekvenciju.
       Kao članica ANEM-a, STV Negotin emituje VIN, MREŽU, informativne emisije B2 92, a u udarnom terminu, u 19.30, u vreme Dnevnika RTS-a čiji se programi jedino mogu gledati na ovom područiju (Pink se slabo vidi), prenose Dnevnik TV Crne Gore i informativnu emisiju "Objektiv" iste televizije. Od autorskih emisija Samostalne televizije, najgledanije su "Vaš gost" i "Vruće teme", koje se bave političkim zbivanjima u toj oblasti. Gledanost ove lokalne stanice je velika i ugrožava TV Krajinu, opštinsku televiziju koja je u rukama SPS-a.
       Dokle će raditi, neizvesno je, ali za nastavak njenog emitovanja pre svega su zaslužni - njeni gledaoci.
      
       A. OTAŠEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu