NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

O tankom koncu

Indikativan je poziv Kongresa SAD Harisu Silajdžiću da svedoči o situaciji u BiH

      Milorad Dodik je uzeo sebi pravo da sam kreira i odlučuje u ime "Sloge", da se postavlja iznad koalicionih partnera. Uzeo je pravo da sam rješava kadrovsku problematiku u državnim institucijama suprotno dogovorima. Mi iz Socijalističke partije nismo mogli prihvatiti takvo ponašanje. Moram priznati da mi nije lako o ovom govoriti, jer smo tog Dodika predložili mi, a bogami, i Beograd.
       Odmah nakon izlaska Socijalističke partije iz "Sloge" oni su nas optužili za sprovođenje diktata Beograda na rušenju "Sloge", jer se zalažemo za što svestraniju saradnju i posebno za uspostavu i funkcionisanje specijalnih veza sa SRJ. Brzo su zatražili moju ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH jer sam bio kandidat "Sloge". Tačno je da je mene predložila "Sloga" ali me je birao narod u RS i svojim glasom dao mi povjerenje da ga zastupam u Predsjedništvu BiH četiri godine. Podsjećam da je Biljana Plavšić bila kandidat "Sloge" na proteklim izborima za predsjednika RS i sami znate kako je prošla. Ni vlada Milorada Dodika nije iz "Sloge". Birana je prije a nova (sadašnja) Narodna skupština nije ni nakon 20 mjeseci izabrala novu vladu.
       Zahtjev SNSD i ostalih za moju smjenu nije ništa novo. Njima u "Slozi" smeta Živko Radišić jer se bori protiv onih koji drže pozicije u vlasti s jedinim ciljem da se obogate. Njima ne trebaju ustavne institucije i zakoni. Oni su sami sebi cilj.
       U akciju rušenja člana Predsjedništva BiH, odnosno zahteva za vraćanje mandata "Slozi", orkestrirano su se uključili i neki međunarodni krugovi. Nema sumnje da je to dirigovano iz vana i snažno podržano u medijima RS koji se nalaze pod uticajem Vlade RS.
       U tom smislu indikativan je poziv Kongresa SAD Harisu Silajdžiću da 13. juna učestvuje na svjedočenju o situaciji u BiH i da svoje izlaganje posveti analizi povratka izbjeglica u BiH, rezultatima izbora, razvoju zajedničkih institucija i privrednim reformama. Pravo je Kongresa SAD da na svjedočenje - izlaganja poziva koga hoće, ali je pravo čudo da se na tako ugledan forum američke administracije poziva čovjek koji je bio nosilac vlasti tokom ratnih zbivanja na prostoru BiH, uzročnik višemjesečne blokade Savjeta ministara i zagovornik promjene ili ukidanja Dejtonskog sporazuma.
       Mi smo u Predsjedništvu BiH oštro reagovali na Silajdžićev Memorandum za promjene i ogradili se od njegovih stavova. Obavješteni smo da će on govoriti pred nekom nedržavnom asocijacijom.
       U scenariju rušenja angažuju se i neke snage iz Srpske što u krajnjem ima za cilj stvaranje preduslova za vanredne izbore za članove Predsjedništva BiH u novembru, mimo Ustava BiH. Smatram da u svemu ovom Radišić uopšte nije važan. Važna je uloga člana Predsjedništva BiH iz RS koji se bori za zaštitu interesa svog naroda i RS, kao što to čine i druga dva predstavnika svojih naroda. Nikakve prijetnje neću prihvatiti i dalje ću se zalagati za jačanje zajedničkih organa BiH u kojima RS i srpski narod ostvaruju svoju ravnopravnost i imaju dio svoje odgovornosti za striktno provođenje Dejtonskog sporazuma. To je naš interes.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu