NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sa Planice solčence sja

Pošto smo na volšeban način stigli do boda kakve-takve nade, sa desetoricom igrača i posle isključenja slavnog nam Siniše Mihajlovića, ostali smo u nekakvoj trci da produžimo fudbalski život na šampionatu Evrope

      Milošević je Savo konačno dobio jednu bitku sa sobom, ali i sa selektorom Vujadinom Boškovom koji od početka utakmice sa Slovenijom nije verovao u njegove golgeterske sposobnosti. Da se čovek na kraju i - raduje. Čemu? Pa, što smo padajući u ambis, pri samom dnu, uhvatili peteljku od nekakve divlje grane. Savo Milošević dvaput i Ljubinko Drulović pogodili su mrežu Slovenaca kada je semafor na stadionu u Šarloau, nadomak Vaterloa, pokazivao 0:3 za bivše drugove čije su omiljene sportske discipline veranje po vrletima Triglava i skijanje na Planici. Postoji li dijagnoza za ono što su nam prezentovali fudbaleri Jugoslavije protiv Slovenije? Bivši reprezentativac Željko Petrović za holandsku televiziju je kratko izjavio: "Svi imaju trenera, a mi - dedu"!
      
       Šta zna konobar
       Pošto smo na volšeban način stigli do boda kakve-takve nade, sa desetoricom igrača i posle isključenja slavnog nam Siniše Mihajlovića, ostali smo u nekakvoj trci da produžimo fudbalski život na šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji. Učitelj Vujadin Boškov se, posle utakmice, zagrlio i izljubio, skoro i zaplakao sa učenikom Srećkom Katanecom, selektorom Slovenije, i umalo (zbog nerešenog rezultata 3:3) što još nisu zapevali: od Triglava, pa do Dunava... Stari Vujadin i njegovi puleni ne samo da su naciju doveli do očaja ("Igraćemo za naš narod!!!") već su ozbiljno naljutili Sekciju za sport i omladinu JUL-a i savezno Ministarstvo za sport koji su uoči odlaska u zemlje Beneluksa dali svojsku, patriotsku podršku našim reprezentativcima, posredstvom Tanjuga.
       Za mnoge je začuđujuća činjenica da naš budući protivnik Norveška (nedelja, 18. jun) tek sada debituje na šampionatu Evrope. Fudbaleri sa dalekog severa Evrope već desetak godina su u vrhu svetskih događanja, a kroz kvalifikacije za ovaj šampionat su "prošli" osvojivši prvo mesto u svojoj grupi. Svoj uspon započeli su 1981. kada su pobedili Englesku u kvalifikacijama za svetski šampionat. Spiker norveške televizije je vikao: "Margaret Tačer, čuješ li: razbili smo vas!" Premijer Tačer verovatno nije čula, ali jesu engleski fudbalski skauti, i njihovu Premijernu ligu ubrzo su preplavili norveški igrači.
       Ostala je upamćena i anegdota iz 1965. kada se reprezentacija Jugoslavije u Oslu sastala sa timom Norveške, u okviru kvalifikacija za šampionat sveta. Naš tim je poražen sa 3:0, a dvostruki strelac bio je izvesni konobar koji je u prepodnevnim časovima služio naše igrače u hotelu gde su odseli. Otkuda zna konobar šta je fudbal!
       Dvostruki strelac protiv Slovenije Savo Milošević uoči meča sa Norveškom kaže: "Bog nas je pogledao, bojim se i poslednji put. Ukoliko ovako budemo igrali protiv Norveške, oni će nam dati sedam golova."
       Poslednji protivnik u grupi (sreda, 21. jun) biće nam stari znanci, fudbaleri Španije. Još jedan učenik Vujadina Boškova, selektor Španije Kamačo, biće na "usluzi" našem timu. Ovaj meč, po svemu sudeći, može odlučiti koja će se reprezentacija vratiti, po kratkom postupku, svojoj kući.
       Otvaranje Jedanaestog fudbalskog šampionata Evrope u Briselu, na stadionu "Kralj Bouden" (bivši "Hejsel"), poslednjeg u ovom milenijumu, predstavljen je kao skroman spektakl ("Fudbal bez granica" - trajao je 11 minuta) ako se izuzme bogata i preskupa kostimografija italijanskog autora Bona Rafaela, prisustvo kraljevskih parova, suorganizatora - Belgije i Holandije, ali ni nalik na slične i očekivane holivudske glamuroze ove vrste.
      
       Bežanija iz zemlje
       Oni, koji su možda nešto dodatno želeli da vide, posle premijernog fudbala domaće selekcije Belgije i protivnika im Švedske, doživeli su na trgovima Brisela - kada je belgijska policija svojski zapela pendrečeći sopstvene navijače i tako upriličila dodatni "spektakl". Veseli, naravno, zbog pobede svoje reprezentacije, mlađani Belgijanci - u dobrom "raspoloženju", osetili su na produženom delu leđa i na još kojim mestima tela, svu radost korišćenja limenki piva i ostalih delotvornosti maligana. Sada je već sigurno da su policijske brigade više nego odlično shvatile svoju ulogu za vreme trajanja šampionata Evrope. Ali i novu, koja im tek predstoji, sve do finala 2. jula u Roterdamu.
       Iz Jugoslavije je stiglo ili tek treba da stigne nekoliko hiljada navijača našeg tima. Mnogi će im se pridružiti iz zapadnog dela Evrope, sa privremenog rada. Mnogi, međutim, vize za odlazak nisu tražili baš iz "navijačkih" pobuda. Ovo je sjajna prilika da se sa "šengenom" udome negde na Zapadu. Jedan "navijač", ispred ambasade Kraljevine Belgije (koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman), kaže: "Srce mi je uz plavi tim, a razum protiv. Ma, šta me briga za fudbal, važno je da zbrišem iz ove zemlje. Ako uspem, ostaću na duži rok izvan Jugoslavije."
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu