NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prvo nestaje ozon...

Zašto samo Verica Gburčik otvoreno upozorava na promenu globalne klime dok je za Savezni zavod za hidrometeorologiju još sve "u granicama prirodnih vrednosti"?

      "I četvrti anđeo izli čašu svoju na sunce i dano mu bi da žeže ljude sa ognjem..."
       (Otkrovenje Jovanovo, glava 16,8)
      
       Možda će, već krajem juna, dnevna temperatura u Srbiji biti i viša od 40 Celzijusovih stepeni, a naši stručnjaci će se i dalje naganjati o tome da li je zaista došlo do globalne promene klime na Zemlji. Svetska meteorološka organizacija je pak predvidela da će ova 2000. godina biti najtoplija ne samo u ovom 20. veku već i u poslednjem milenijumu!
       "Sve što se ovog proleća i na pragu leta dešava kod nas i u svetu za stručnjake koji se bave klimom i atmosferom nije nikakvo iznenađenje", kaže magistar meteorologije Verica Gburčik, savetnik u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu. Ona je ovo izgovorila prvi put na prošlonedeljnom simpozijumu "Problemi 21. veka: Zaštita stanovništva od prekomernog Sunčevog zračenja", održanom na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Gburčik je to otvoreno rekla i postala junska nacionalna medijska zvezda br. 1 koja je u drugi plan bacila čak i Vujadina Boškova i njegove muke sa dečacima iznurenim kineskim suncem i vlagom.
       A šta je to magistar Gburčik rekla? Ništa naročito novo: da je došlo do promene u sastavu atmosfere "uslovljenih ubrzanim tehnološkim i industrijskim razvojem a što je postalo jasno tek sedamdesetih godina ovog veka". Za razliku od pređašnjih vekova, kad su promene izazivali vulkani, padanje meteora ili asteroida na Zemlju, za ovovekovne klimatske promene kriv je - čovek.
       Sve ovo, mnogo pre Gburčikove, prorokovao je Milutin Milanković . Docent na Rudarsko geološkom fakultetu dr Vlada Milićević upravo završava knjigu o Milankoviću iz koje će se videti da se ovaj naš naučnik svetskog glasa bavio i proučavanjem kratkoperiodičnih ciklusa promena na planeti. Milićević kaže:"Milanković je, prosto rečeno, stavio na kantar posledice dugoperiodične hiljadugodišnje cikluse i kratkoperiodične i izračunao da će kratkoperiodični uticati, maltene, isto kao i dugoperiodični ciklusi. Milanković je dao dosta preciznu prognozu da će se u narednih dvesta godina, počevši od industrijske revolucije u prošlom veku, znatno promeniti klima na Zemlji. To će se desiti zbog nekontrolisanog trošenja prirodnih resursa, pre svega, nafte, gasa, uglja. Srećom, to nekontrolisano raubovanje prirodnih resursa neće trajati neograničeno, iz prostog razloga što su prirodni resursi na Zemlji - ograničeni". Ali, niko pa ni Milanković (kao ni Tesla) nije mogao da bude prorok u svom selu, kod Srba je to još teže.
      
       Disanje na škrge
       Zašto nas je, sada, odjednom, uznemirila magistar Verica Gburčik? Zašto joj verujemo? Zato i samo zato što smo ovog juna počeli da dišemo na škrge, zato što pluća "nešto gricka", a lipa, umesto u junu, cveta u maju...
       Naučnici okupljeni oko Svetske meteorološke organizacije i Organizacije UN za zaštitu životne sredine (UNEP) kažu da ljudi u ovom veku rade nešto slično onome što je uradio jedan xinovski asteroid pre 65 miliona godina kad je tresnuo o Zemlju. Taj asteroid je tada podigao ogroman oblak prašine i nastao je trogodišnji mrak na Zemlji. Za te tri godine poremećen je energetski balans u atmosferi a koji mora da postoji između Zemlje i Sunca. U toj pometnji izumrli su dinosaurusi...
       "Ljudi, danas, takođe menjaju sastav atmosfere. Doduše, ne tako drastično kao praistorijski asteroid. Ali, čovek polako ali sigurno menja sastav atmosfere, menja energetski balans, čovek suptilno u atmosferu emituje znatno veće količine različitih razornih supstanci, a posledica svega je ukupna promena klime", kaže Gburčikova.
       Zbog emitovanja velikih količina ugljendioksida i ostalih gasovitih materija, pre svega, uglja, nafte, drveta, stvoren je tzv. efekat staklene bašte koji sprečava da se Zemlja hladi. Zbog toga se u troposferi, prizemnom sloju atmosfere, u visini od deset kilometara, stvara sve veća i veća temperatura.
       Gburčikova kaže: "Analize merenja temperature u poslednjih 140 godina pokazuju da je porast intenzivan u poslednjoj deceniji ovog veka. Merenja pokazuju još nešto: od deset najtoplijih godina u periodu od 1860. do 1999. godine, sedam najtoplijih godina nalazi se u ovoj poslednjoj deceniji!"
       Nostradamus kao da je u dlaku pogodio početak kraja sveta...
      
       Upotreba meteorologije
       Magistar Verica Gburčik kao da je usamljena u domaćim meteorološkim krugovima.
       Slobodan Haxivuković, šef Meteorološke opservatorije Beograd, tvrdi da je jedini razlog ove junske pregrejanosti manjak kiše:"Kiša je izostala u najkišnijim mesecima, u maju i junu, i našli smo se u periodu takozvanih vezanih visokih temperatura. Dosad je palo 130 litara vode po metru kvadratnom, a uobičajeni prosek je 300 litara. I to je odista pravi razlog za visoke temperature."
       Kao argument za svoju tezu Haxivuković se poziva na lanjski jul:"Kao da smo zaboravili na prošlogodišnji jul i žal za letom. Lanjski jul bio je izuzetno kišovit. Zabeležen je apsolutni maksimum padavina od 234 litra po metru kvadratnom. To je bio svojevrstan rekord za taj mesec u poslednjih sto godina; palo je četiri puta više kiše nego što je uobičajeno."
       Gburčikova ima objašnjenje za lanjski kišovit jul: "Prošla godina bila je neznatno hladnija zbog uticaja hladne pacifističke struje poznate kao El ninjo. Međutim, predviđanja stručnjaka o ovoj godini, kao ubedljivo najtoplijoj, izgleda da se već potvrđuju. Svi pokazatelji kao posledica zagrevanja su tu: produžetak sušnih perioda, pojačana frekvencija i intenzitet vremenskih nepogoda (tajfuni, uragani, oluje), ukupno smanjenje količine padavina, topljenje leda na polovima i porast nivoa okeana i mora, smanjivanje slatkovodnih površina i povlačenje podzemnih voda koje je naročito opasno zbog nestajanja vode za piće."
       I po metodi legendarnog Borisa Koljčickog, ovo leto biće pakleno, tropsko. Poslednjih 150 godina na teritoriji sadašnje i bivše Jugoslavije temperatura vazduha nije prešla 42 Celzijusova stepena. Neki prognostičari tvrde da će ovog leta temperatura vazduha preći i 50 stepeni!?
       Meteorolog Miroslav Starčević, koji radi po metodu Koljčickog, tvrdi da će najviša temperatura ovog leta biti, ipak, "samo" 38 stepeni.
       I u Saveznom hidrometeorološkom zavodu kao da ne prognoziraju nastupajuću globalnu apokalipsu. "Politika" piše: "Na osnovu analiza zasnovanih na višedecenijskim podacima sistematskih meteoroloških merenja i osmatranja, zaključuje se da su pojedinačna odstupanja mesečnih temperatura vazduha i mesečnih količina padavina na području SR Jugoslavije u 2000. godini u granicama prirodne varijabilnosti osnovnih klimatskih parametara. Istraživanja Saveznog hidrometeorološkog zavoda su otkrila tendenciju povećanja temperature vazduha i smanjenja količine padavina na području naše zemlje, ali su promene još u granicama ili na granici ranije izmerenih vrednosti."
       Doduše,Tihomir Popović, pomoćnik direktora Saveznog hidrometeorološkog zavoda, priznaje da je i sporna prošla godina toplija od prosečne, da je, čak, na 21. mestu najtoplijih unazad 140 godina. On potvrđuje i da je na području Jugoslavije u periodu od januara do maja ove godine bilo toplije od višegodišnjeg proseka. Popović govori i o većim temperaturama u Evropi u prvim mesecima ove godine, ali, ipak, ostaje opšta ocena Saveznog zavoda da je još "u granicama prirodnih vrednosti".
       Vlada Milisavljević pak tvrdi da se ne može govoriti o uobičajenim temperaturama za ovo doba godine: "Svaki dan sa temperaturom iznad 30 Celzijusovih stepeni u meteorologiji smatra se tropskim danom a mi ih od početka juna imamo u nizu iako smo kalendarski još u proleću."
      
       Pakleno leto
       Kakvo će, po Milisavljeviću, biti leto ove godine?
       "Leto počinje 22. juna i očekuju se temperature i od 40 stepeni.
       Biće to pakleno leto koje, već sada, možemo smatrati elementarnom nepogodom. Usevi će podbaciti, skok cena će biti neminovan, biće hroničnog nedostatka vode, srčani bolesnici, zdravlje naroda uopšte, biće ozbiljno ugroženo."
       Sve će se to desiti uprkos Zavodu za hidrometeorologiju.
       Tamo se još ne priznaje apokalipsa. Država i njene institucije, jednostavno, ne priznaju višu silu, globalno zagrevanje planete.
       Tako je bilo, setite se, i posle Černobilja. Radioaktivni černobiljski oblak obišao je celu Evropu samo nije smeo da uđe u ondašnju Jugoslaviju jer to Branko Mikulić, ondašnji premijer, i oni iznad njega, nisu dozvoljavali. Slično je bilo i sa ozonskom rupom; dugo nije smela da pređe granicu kod Kelebije. Tako je i sada: puca stenje, lomi se kamenje od žege a "ipak je sve u granicama prirodnih vrednosti". Kao da je, opet, nauka, meteorologija u funkciji politike.
       Ovde je, naravno, nezaobilazan dr Ratko Božović, cinični kulturolog naših dana. Njegov "meteorološki" komentar je sledeći: "U ovoj zemlji istina odavno ne stanuje. Tačnije, istina je ono što se drugovi dogovore. Ako se drugovi dogovore da ovo nije leto već polarna zima, tako će biti. Ako je jun ozbiljno napadnut promenom globalne klime, jul se mora zaštititi po svaku cenu! Globalna klima, kao i globalizam sa Zapada, neće proći. Drugovi neće to dati. Prirodne sile, pa i klima, moraju se ukrotiti. Lenjin je pokazao kako se to radi, a Staljin i Tito doveli su to do naših današnjih krajnosti."
       Zato je, valjda, patrijarh Pavle pozvao vernike uoči Duhova da pojačaju molitve Bogu "da nam podari promenu vremena i kišu toliko potrebnu ljudima i svim živim bićima".
       A u Otkrovenju Jovanovom lepo piše: "I drugi anđeo izli čašu svoju u more; i posta krv kao u mrtvaca i svaka duša živa umrije u moru. I treći anđeo izli čašu svoju na reke i izvore vodene; i posta krv...I četvrti anđeo izli čašu svoju na sunce i dano mu bi da žeže ljude ognjem. I opališe se ljudi od velike vrućine i huliše na ime Boga koji ima oblast nad zlima onima i ne pokajaše se da mu dadu slavu. I peti anđeo izli čašu svoju na prijesto zvjerin; i carstvo njezino posta tamno...I šesti anđeo izli čašu svoju na veliku rijeku Eufrat; i presahnu voda njezina... I sedmi anđeo izli čašu svoju po nebu i iziđe glas veliki iz crkve nebeske od prijestola govoreći: svrši se."
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ
      
      
Spremanje kože


       Otkako nas stisla junska žega, novine su pune upozorenja i uputstva za sunčanje. Dnevne novine počele su da daju uputstva za dnevno konzumiranje sunca sa globalnim indeksima ultraljubičastih zraka. Plaše nas, na svakom koraku, rakom kože, kataraktom, preporučuju se zaštitna sredstva sa faktorom 60. Čak se preporučuju i kreme za kućne ljubimce, da maci i kuci ne izgore - uši.
       Naravno da nepripremljeno sunčanje može biti opasno. I Verica Gburčik podseća da svake godine, prosečno, u svetu od raka kože oboli 20 miliona ljudi i da će se ove godine povećati za 200 000. Opasnosti od raka kože najviše su izloženi mornari, ribari i poljoprivrednici. Rizik profesije.
       Ali, ne bi trebalo otići u drugu krajnost i bežati od sunca. Jer, Sunce je, ipak, izvor života. A iduće godine počnite da se sunčate još u martu, spremite kožu za još vrelije leto 2001. godine, spremite kožu i telo za 21. vek.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu