NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Okamenjena demokratija

Na lokalnim izborima pobedile su obe strane, ali su izgubili zagovornici referenduma o samostalnoj državi i Jugoslavije bez alternative

      Lideri zemalja slobodnog sveta konačno su odahnuli kada su čuli rezultate iz Herceg Novog, dok su šefovi novog svetskog kolonijalizma, imperijalizma i kapitalizma otvorili šampanjac zbog pobede u Podgorici. Možda će se jednog dana pokazati da su izbori imali prekretnički karakter sa velikim geostrateškim implikacijama, ali će, do tog lepog dana, glasanje od 11.juna biti prvi izbori na kojima niko nije izgubio. I Milovi i Momirovi glasači su žestoko proslavljali pobede, trudeći se da sakriju neugodno saznanje da nijedan blok nije ostvario izborne ciljeve.
       Sa uzdignutim trobojkama, flašama rakije i tople kisele vode, nekoliko stotina Novljana je "čestitalo Jugoslaviju" istomišljenicima, rođacima i gostima iz Beograda, pevajući najnovije hitove iz kosovskog ciklusa. "Srešćemo sa na Kosovu polju osvete, Srbija će barjak dići da nas susret(n)e", pevali su ljudi u skromnim odelima u omiljenom letovalištu pisca "Proklete avlije" i drugih remek-dela srpske književnosti. Da živimo skromno i pošteno, neka idemo zakrpljeni, ali čista obraza, ponavljali su pobednici izbora i već sastavljali spisak "uprljanih obraza, koje smesta treba staviti iza brave". Objašnjenja tek izabranih odbornika da lokalna vlast zapravo nema takva ovlašćenja, zagovornici akcije zabravljivanja nisu želeli da čuju.
      
       Četnički šlageri
       I dok su kolone automobila trubile po centru grada, a socijalisti, levičari i radikali složno pevali splet popularnih četničkih šlagera o majoru Đurišiću i kralja Petra gardi, pojačane policijske snage trudile su se da svojim prisustvom ne iritiraju slavljenike. U štabu DPS-a nije bilo nikog raspoloženog da komentariše izbore, dok u hodnicima partijskog sedišta dve žene glasno lamentiraju kako "ovog ljeta turista nećemo viđeti" i da će "bogomi, u Podgoricu po čašu vode ići". Ostali ćute i čekaju bolje rezultate, koji nikako ne stižu do ljubitelja boljeg života. U život ih vraćaju tek vesti da im se u glavnom gradu smeši velika pobeda.
       Prema rečima člana Glavnog odbora SNP-a iz Herceg Novog Svete Seferovića, koalicija "Da živimo bolje" izgubila je vlast jer je u protekle dve godine samo "šmirglala grad", a nije ništa izgradila, niti rešila neki ozbiljan komunalni problem. "Oni zaboravljaju staru istorijsku priču, prema kojoj su Rimljani prvo stavljali u zemlju dva dinara, da bi na njoj uložili jedan dinar. Zato im i toliko traju akvadukti, amfiteatri i druge građevine. Glavni problem ove vlasti je, dakle, u njihovoj neutemeljenosti", kaže Seferović i zatim se partijskim saborcima obraća tronutim glasom "Srbi u Crnoj Gori su danas svojevrsni Hazari, ali mi sigurno nećemo nestati i iščeznuti."
      
       Hirurški prelom
       Iako su u protekle dve godine odnosi Podgorice i Beograda gotovo iščezli, a Milove i Momirove pristalice preživele čitav niz traumatičnih događaja, na lokalnim izborima zabeleženi su gotovo približni rezultati kao poslednjeg dana maja 1998. Brojke sa birališta ukazuju da su u međuvremenu samo okamenjene političke, nacionalne i ekonomske podele kroz koje je hirurški precizno prelomljeno crnogorsko društvo.
       Nekoliko dana uoči istorijskih, sudbinskih izbora, jedan podgorički dnevnik objavio je čitulju u kojoj se ožalošćeni sin oprašta od oca sa porukom da "po svojoj odluci neće primati izraze saučešća od članova i simpatizera DPS-a". U takvom društvu, izgleda, oba politička bloka mogu da vode samo politiku "aktivnog čekanja".
       Lokalni izbori, koji su kao i rat na Kosovu završeni viškom pobednika, pokazali su samo da se Crna Gore nalazi u stanju duboke hibernacije, u kome viša sila samo povremeno ogreje koju Miloševićevu ili Đukanovićevu santu. Posle izbora, opozicija može da zaboravi na ranije proklamovani zahtev za vanredne izbore, na kojim će "zbrisati Đukanovićev režim", a radikalniji pripadnici vlasti zaboraviti na priče o referendumu i hitnom osamostaljenju.
       Predsednik Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista i savetnik predsednika Miodrag Vuković ocenjuje da su na izborima poražene snage koje su se zalagale za "suverenu Crnu Goru sad i odmah i unitarnu Jugoslaviju sad i odmah, jer je riječ o dva pola iste ideološke i političke matrice". Prema njegovim rečima, izbori su svakako prevazišli nivo lokalne politike, jer su pretvoreni u svojevrstan referendum za ovakvu, privatnu državu jednog čoveka. "Rezultati govore da većina nije za takvu Jugoslaviju. Prema relevantnim istraživanjima, 36 odsto građana je za suverenu Crnu Goru, 45 odsto za ravnopravnu zajednicu Srbije i Crne Gore, dok su ostali spremni da prihvate da budemo samo jedan kanton u Miloševićevoj državi. To upućuje da demokratska vlast i dalje treba da bude strpljiva i vodi politiku korak po korak."
       Lider Narodne stranke i ministar pravosuđa Dragan Šoć ističe da pitanje referenduma nikada nije ni bilo aktuelno, ali da vladajuća koalicija svakako neće odustati od zahteva za redefinisanje odnosa. "Ni u samoj koaliciji ne postoji konsenzus oko odnosa Crne Gore i Srbije. Mi smo jasno i nedvosmisleno za zajedničku državu ali ne ovakvu nakaradnu državnu tvorevinu, Socijaldemokratska partija ima gotovo oprečno mišljenje, dok u DPS-u kao velikoj partiji imate zastupnike obje opcije. Svi smo, međutim, saglasni oko očuvanja stabilne, demokratske i mirne Crne Gore, dok bi najbolje bilo da se odnosi u federaciji razriješe u dijalogu sa demokratskom Srbijom."
       Komedijant slučaj je hteo da odgovornost za izborni neuspeh preuzmu potpredsednici dve vodeće partije, Svetozar Marović (šef izbornog štaba za Herceg Novi) i Predrag Bulatović (Podgorica). Jedan sasvim uobičajen demokratski gest je, međutim, protumačen kao najava velikog spremanja u obe partije u kojem bi bili obrađeni pripadnici umerenijeg i kompromisima sklonog krila partije, ali za sada nema dovoljno pouzdanih informacija koje bi takvu ocenu potkrepile.
      
       Čudna odgovornost
       "Naša početna pozicija bila je da u Herceg Novom treba obavezno ući u koaliciju sa radikalima i Srpskom narodnom strankom, dok bi u Podgorici te stranke mogle da izađu u okviru srpskog bloka, a SNP samostalno. Kasnije je ta odluka promijenjena i ja nisam spreman da ocjenjujem da li je to donelo štetu ili korist. Vladajuća koalicija dobila je samo jedan mandat više, ali je taj mandat platila 40 miliona maraka, koliko je uložila u glavni grad u predizbornom periodu", kaže za NIN potpredsednik SNP-a Predrag Bulatović, čija je ponuđena ostavka jednoglasno odbijena.
       Ozbiljniji politički analitičari veruju da se nova jugoslovenska koalicija nije posrećila u glavnom gradu i da se znatan broj glasača SNP-a odlučio za apstinenciju zbog novih koalicionih partnera iz radikalskih i julovskih redova. Koalicija se nije posrećila ni Jugoslovenskoj levici, koja se veoma trudila ali je ponovo ostala bez mandata u obe gradske skupštine.
       U razgovoru za NIN Bulatović kaže da bi se u analizi odgovornosti za rezultate valjalo posvetiti i potezima koji su u međuvremenu učinjeni. "Mislim da smo uspjeli da veoma osmišljenom kampanjom ostvarimo isti rezultat kao na prošlim izborima i zaustavimo negativan trend koji je bio moguć zbog niza pogrešnih odluka stranke."
       Iako je državna televizija neumorno veličala pobedu u Podgorici, a funkcioneri DPS-a vešto simulirali oduševljenje, u vladajućoj partiji se takođe otvorila priča o strategiji stranke, koja je na prošlim izborima trijumfovala pričom o demokratskoj Jugoslaviji, da bi sada biračima nudila stabilnu Crnu Goru koja može da bude nezavisna država, ali i deo Jugoslavije. Činjenica da je posle dve godine vršenja vlasti, tokom kojih je ostvarena odlična saradnja sa međunarodnom zajednicom a glavni beogradski protivnik potpisao pobedu u Kumanovu, a vladajuća koalicija ostala na istim pozicijama, svakako nije posebno ohrabrujuća.
       Ozbiljni podgorički izvori navode da je crnogorski predsednik pozvao Marovića i zamolio ga da ostane na mestu potpredsednika DPS-a, što ovaj nije odmah prihvatio, rekavši da će razmisliti. Nezavisni podgorički mediji, koji redovno objavljuju poverljive informacije iz državnog vrha, ocenili su da su glavni gubitnici dvojica umerenih potpredsednika, iako je jasno da su poraz u oba tabora doživeli zagovornici ekspresnog osamostaljivanja i ništa sporijeg obračuna sa Đukanovićem.
      
       Vezanost za Srbiju
       Od pitanja zašto se na odgovornost pozivaju pripadnici umerenijih struja u obe partije, mogla bi da zavisi budućnost federalne države i Crne Gore u njoj. "Najveća nesreća crnogorske politike je što za ove dvije godine demokratske snage u Srbiji nisu napravile ozbiljan pomak. Sada smo pred nerješivom dilemom, jer ako ostanemo u Jugoslaviji u nadi da će se u Srbiji nešto dogoditi, pristajemo na stalne pritiske i iznurivanja, a na drugoj strani, ne smemo da je napustimo jer veliki broj naših birača, pa i nas u vrhu, jeste duboko vezan za Srbiju", objašnjava visoki crnogorski funkcioner tantalovsku dilemu kako sarađivati sa Srbijom, ako je nemoguće razdvojiti državu i njenog vladara.
       Onog trenutka kada su saopšteni rezultati istorijskih izbora, oba bloka okrenula su se saveznim izborima, koji treba da se održe do novembra ove godine. Visoki zvaničnici vladajuće koalicije kažu da nikakva odluka neće biti doneta pre raspisivanja tih izbora, iako je do sada u više navrata najavljivano da nema govora o izborima ako zvanični Beograd bude ostao pri stavu o potpunom ignorisanju Platforme za redefinisanje odnosa.
       "Vodimo razgovore, ali će ta odluka zavisiti od stava demokratske opozicije, samog Miloševića, međunarodne zajednice i naših unutrašnjih procena. Izgleda da Miloševiću odgovaraju obe opcije: ako uvidi da njegov politički servis u Crnoj Gori nema šansi da pobijedi, on će napraviti novu Jugoslaviju bez Crne Gore. Ako njegove snage pobijede, on će napraviti unitarnu državu u kojoj će Crna Gora biti jedan od kantona", kaže Vuković.
       Ministar pravosuđa i lider NS Dragan Šoć takođe kaže da će vlast odluku doneti tek kada izbori budu raspisani i podseća na staru narodnu izreku 'ne izuvaj se prije vode'. Sačekaćemo, viđećemo šta je u najboljem interesu Crne Gore i demokratske Srbije."
       Vladajuća koalicija će do jeseni, ipak, morati da donese tešku odluku, kao što će i SNP razmisliti da li je koalicija sa Šešeljem i Mirom Marković najbolji put do izborne pobede. Čini se da se teža odluka nalazi pred predsednikom Crne Gore i njegovim saveznicima. Ako izađe na izbore u Miloševićevoj režiji, vlast će delegitimisati sopstvene priče o privatnoj državi i takozvanoj saveznoj vladi. Ako ih bude bojkotovala, onda treba da odgovori na koji način se mogu smeniti takozvana vlada i njen prvi čovek.
      
       BATIĆ BAČEVIĆ
      
      
Izborna tišina

Vanredni lokalni izbori u Crnoj Gori ostaće upamćeni kao prvi u postkomunističkoj Jugoslaviji koji nisu praćeni uzvicima "krađa", "velika prevara" i procentima od 104 odsto. Pre ponoći, u izbornim štabovima su već znali ime pobedničke partije i budućeg gradonačelnika. Teška srca, poražene stranke su čestitale protivnicima, a visoki funkcioner DPS-a izjavio je da će Momirovoj partiji držati palčeve da izgrade vodovod u Herceg Novom, što nije učinjeno u poslednjih 50 godina.
       Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dovezao se sam na biračko mesto, izašao iz auta bez upadljivog obezbeđenja i zatim prošao kroz redovnu proceduru, od legitimisanja, prozivke, optičkog spreja, koji onemogućuje da jedan čovek glasa na dva mesta...Izborni uslovi nisu bili savršeni, ali bi Momir Bulatović u svojstvu saveznog premijera mogao da obezbedi takve uslove na jesenjim federalnim izborima i opoziciji u Srbiji ponudi ono što je Đukanović obezbedio njegovoj partiji u Crnoj Gori.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu