NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Igre bez granica

("Izborna groznica u SANU", NIN br. 2579)

      Postoji više svetinja koje se ne bi smele, niti bi ih trebalo kompromitovati prljavim utilitarizmom. Jedna od njih je i ona prava, velika, veličanstvena Nauka. Takve su i Istinsko rodoljublje, Umetnost, Moral...
       Nažalost, mi smo izgleda narod sklon upravo detronizaciji ovakvih božanstava. Svakodnevno nam, na primer, "patriote" vuku po budžacima dnevnopolitičkih potreba i Domovinu, a i ono pravo rodoljublje, za koje je decentni Milan Rakić znao da kaže: "Takvo osećanje jednostavno mora da se ima, ali nije poželjno stalno ga isticati, a ne dokazivati!" Umetnost je poodavno postala prćija koterija i klanova, a činjenica da se za jednu deceniju u Udruženju književnika Srbije od 500 u međuvremenu steklo preko 2 000 članova, više kompromituje nego što afirmiše ovo udruženje.
       Pišete o "gužvi" i rabotama oko sticanja časti "besmrtnika" članstvom u Srpskoj akademiji nauka. U igri su predlozi koji, najblaže rečeno, zbunjuju, bar nas znalce. Ali, sa stanovišta naše kolektivne psihologije, oni su, takođe, indikator za mnoge (bes)karakterne crte Srbije i nas Srba danas: da smo neosnovano prepotentni, lični, skloni automitomaniji, lako potkupljivi i, što je još najtužnije, krajnje nekritični. To je, pored ostalog, uslovilo i jedno, gotovo masovno potcenjivanje drugih naroda, čak i onih koji, poput SAD, daju već decenijama velikane u nauci i pronalazaštvu...
       Da ne bih, kako se kaže, "širio temu", osvrnuću se kao sociolog na samo neke predloge "genijalnih Srba" kojima se namenjuje oreol besmrtnika. Prvo - ko je dr Petar Volk, koga, eto, istoričari iz SANU uopšte i "ne poznaju"? Zar čovek koji je za istoriju srpskog teatra i, posebno filma, uradio više nego čitavi timovi naučnika za "istoričare" koji svoju nauku drže kao "kraljicu drugih nauka" i koji bi, uostalom, morali da proučavaju ne samo političku, nego i kulturnu istoriju Srbije, nisu pratili delo ovog vrednog, u oba smisla te reči, naučnika? Aferim!
       Odnos prema pedagoškoj nauci u SANU je, manje-više, uvek bio ignorantski. U SANU, recimo, nije bilo mesta za istinske velikane kao što su prof. Mladenović, B. Stevanović, a među savremenicima N. Potkonjaku, J. Đorđeviću, V. Nedoviću, evropski poznatom dečjem psihologu I. Iviću i sl. Otkuda sada da jedan, takoreći do juče u nauci bar anonimni Mladen Vilotijević, koji je, istina, za poslednjih nekoliko godina objavio više stručnih knjiga (didaktike, pedagogije), "glatko" prođe kao kandidat za SANU?
      
       SINIŠA TOŠKOVIĆ,
       dipl. pedagog, sociolog,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu