NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Lopta

      Fudbalska utakmica je mogućna bez jednog, dva ili već ne znam koliko fudbalera. Može i bez gledalaca i bez prenosa. Može i bez sudije ako je igraju momci iz susedstva. Jedino ne može bez lopte.
       Naravno da je sve počelo sa loptom.
       Lopta je u dugoj istoriji čovekove potrebe za takmičenjem doživljavala razne preobražaje. Istorija lopte može se pojednostaviti i reći - to je put od krpenjače do "bubamare".
       Kažu da su prve lopte u drevnoj Kini bile u principu iste kao i danas - sastavljene od komada kože. Legenda veli da je igru loptom izmislio Žuti car pre nekih pet hiljada godina da bi njegovi vojnici održavali fizičku kondiciju.
       Vele da je prva pravila kineskog protofudbala takođe propisao jedan kineski vladar. Zvao se Čeng Di i vladao je u prvom veku pre nove ere. I sam je strasno igrao fudbal iako mu je žena branila. Naše današnje supruge uglavnom brane svojim supruzima da gledaju fudbal. Danica Drašković u prvim izjavama reče da je Vuk verovatno gledao snimak XI fudbalskog prvenstva Evrope kad su atentatori pripucali na njega.
       U staroj Kini sačuvani su prvi stihovi posvećeni nogometu (obratite pažnju koliko liči na današnji):
       Okrugla lopta i četvrtast zid
       Nagoveštavaju principe jin i jang;
       Lopta leti kao mesec na nebu,
       Dok su dva tabora ljuto suprotstavljena.
       Vođe su imenovane;
       po strogim pravilima
       igrači raspoređeni.
       Prevare ne pomažu,
       Već samo odlučnost i hladnokrvnost,
       I nema kajanja i ljutnje zbog promašaja,
       A kad je sve to potrebno u nogometu,
       Koliko je to tek važno za poslove u životu.
       Poznata je dosetka britanskog fudbalskog menadžera Bila Šenklija. On je negde pred smrt 1981. godine izjavio: "Neki ljudi misle da je fudbal pitanje života ili smrti. Meni se ne dopada to stanovište. Fudbal je mnogo ozbiljniji od toga." (Reč fudbal je bila reč nedelje u ovoj kolumni 22. novembra 1987).
       Poreklo reči lopta (kao i lopata i lopatica na ljudskom skeletu, iste su porodice reči) vezano je za indoievropski koren lep i lop za pljosnate predmete.


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu