NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Evropska Srbija

Jednoga dana obratiću se građanima sa jahte, poručuje Aleksandar Stefanović

      Jedna od dve privatne televizije u Čačku, TV Spektrum nedavno je promenila vlasnika. Umesto filmova i muzike, što je do sada činilo najveći deo programa, od pre dvdesetak dana na ovoj televiziji mogu se čuti i vesti, a najavljena je promena uređivačke koncepcije.
       Ova priča, koja bi se inače mogla svesti na najobičniji poslovni potez - jedna televizija promenila je vlasnika, postala je naročito zanimljiva za javnost kada se saznalo da je novi vlasnik Aleksandar Stefanović, savetnik predsednika Demohrišćenske stranke, Vladana Batića. U gradu u kome primat ima opštinska televizija koja je pod uticajem lokalnih vlasti, ovaj potez izazvao je opaske o guranju prsta u oko Velji Iliću, lideru Nove Srbije, članu Saveza za promene, i borbi za medije koju će sada i opozicija voditi među sobom.
       "Nema izgleda da televizija radi u korist Demohrišćanske stranke, biće apsolutno neutralna i pristup će imati svaka politička opcija koja je na sceni. Bavićemo se političkom edukacijom, ali ne kao teror nad gledaocima favorizovanjem jedne stranke", kaže Aleksandar Stefanović. "Sa Veljom Ilićem sam u odličnim odnosima, ali TV Čačak je kao RTS, čuje se jedna strana, a nikada se ne pojavljuje opcija koja nije bliska lokalnoj vlasti. Rekao sam Velji: 'Možeš da gostuješ kod nas, ali posle tebe mora da dođe Vuk'."
       Trenutno je program u pripremnoj fazi (vesti idu na svaka dva sata, sa udarnim terminima u 18 i 22 sata), ali bi do septembra trebalo da se pređe na potpuno novu koncepciju, koja će, prema rečima vlasnika, biti informativno-zabavno-komercijalna, sa svrhom da ulagaču vrati uloženo i ostvari dobit. "Glavni urednik je Ratko Dmitrović, čovek u koga imam poverenja i ne petljam mu se u posao, ja sam samo vlasnik."
       Ime Ace Stefanovića do sada je bilo poznato uglavnom po političkom angažovanju. Jedan je od prvih članova Radikalne stranke, iz koje je, prilično tiho, izašao 1996. godine i "suočen sa egzistencijalnim problemima otišao iz zemlje, bavio se biznisom i na slobodnom tržištu zaradio novac". Dve godine pre toga bio je vlasnik lista "Euroglas", koji je bio namenjen našim ljudima u Frankfurtu, ali se posle godinu dana ugasio. Trenutno je u Demohrišćanskoj stranci jer mu je, kako kaže, opcija desnog centra uvek bila bliska, a iz politike nikada nije izlazio jer je to njegovo životno opredeljenje. Televiziju je kupio zato što "ko ima medije, ima moć".
       Televizija Spektrum trebalo bi, kako predviđa Stefanović, da preraste u medijsku mrežu ( TV, radio i novine) i da tako spoji posao i politiku, donese novac i korist, posluje pozitivno i komercijalno. Ona bi takođe trebalo da edukuje građane, kako politički, tako i kulturološki "jer većina naših građana kad bi se našla u inostranstvu, verovatno ne bi umela ni da kupi karticu za telefon ni da je iskoristi. U tom smislu zadatak TV Spektrum je da 'instalira novi svetski poredak' na području jugozapadne Srbije. Zašto ne bismo preuzeli ono što je dobro, ja nisam gadljiv na kvalitet."
       Televizija ima dozvolu do 2004. godine, koju je dobio stari vlasnik, tako da novi ne strepi od zatvaranja ili bar ne od zatvaranja zbog dozvole, a što se drugih razloga tiče, biznis je, kaže Stefanović, uvek rizik. "U društvu u kome živimo ništa nije normalno, tako da sam spreman na sve. Radiću korektno, a da li će me sankcionisati, to je stvar države. Neću se udvarati nikome, jer ima toliko opcija. Kad bih se udvarao, ništa drugo ne bih ni radio osim klečao sa ružom u ustima. Građanima ću da ponudim svoj program, pa neka uzmu ili neka ostave."
       Svojim uzorom Aca Stefanović smatra Berluskonija zato što je on formula uspeha, kako u biznisu i politici, tako i u životu, i nikada nije pao na izazov vlasti, "možda se samo malo spopleo". Na primedbu da je u predizbornoj kampanji Berluskoni prilično iskoristio medije čiji je bio vlasnik, Stefanović kaže: "Ne znači da se i ja jednoga dana neću obratiti građanima Srbije sa jahte!"
      
       IVANA JANKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu