NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nj. v. telefon

NASLOV: "Zalupi slušalicu", SAD, 1999.
REŽIJA: Dajana Kiton
SCENARIO: Delija i Nora Efron
ULOGE: Meg Rajan, Dajana Kiton, Liza Kudrou, Volter Matau, Adam Arkin

      Vuk Pavlović
      
       Sudeći po filmu "Zalupi slušalicu", trećem rediteljskom projektu Dajane Kiton (prethodna dva nisu prikazivana kod nas), ova slavna glumica poseduje solidan osećaj za režiju, ali nedovoljan da se do kraja dokaže i izbori sa tekstom pomenutog filma. Jer, radi se o polovično uspeloj crnoj komediji iz pera sestrinskog tandema Delija - Nora Efron (koautorke nekoliko holivudskih filmova: "Majkl", "Dobili ste poštu"...), nastaloj na osnovu istoimenog Delijinog romana.
       U centru zbivanja ove savremene priče iz Los Anđelesa je neobičan odnos između tri sestre koje se gotovo uopšte ne viđaju i komuniciraju isključivo telefonom. Džordžija (Dajana Kiton), najstarija od njih, prototip je poslovne žene koja nema vremena ni za šta osim za svoj popularni modni magazin, a najmlađa Medi (Liza Kudrou) infatilna je glumica. U takvom okruženju srednja sestra Iv (Meg Rajan), aranžerka raznih skupova i proslava, primorana je da deluje kao spona između sestara i omatorelog oca Lua (Volter Matau), šaškastog holivudskog scenariste čija se amnezija konstantno pogoršava. Razapeta na više strana, Iv pokušava da okupi porodicu prolazeći kroz niz raznovrsnih situacija (od komičnih do tragičnih), da bi takvim sumanutim tempom življenja došla do ivice nervnog sloma.
       Tema filma "Zalupi slušalicu" - otuđenje - zahvalna je i izazovna, ali kada ste se je već latili, morate je obraditi kako treba: kritički i bez kočnica (to smo mogli da vidimo u sjajnom filmu Hala Solvena "Kad Deniz pozove"). No, tezu - da će nam komunikacija isključivo putem telefona, telefaksa, i ostale moderne tehnologije kad-tad doći glave - scenaristkinje Efron tek su načele, sprovele dopola i tu zastale, kao da nisu znale ili htele da poentiraju dalje. Njihov tekst je otišao u drugu krajnost - polukomičnu/polupatetičnu, sa prizvukom holivudske limunade. U svakom slučaju, šteta, jer se do sredine filma radnja fino razvija, a glavna junakinja Iv našla se u kovitlacu sumanutih okolnosti izazvanih stilom savremenog bitisanja, koje su pretile da joj razore sve: i obe porodice, i karijeru, i čitav život. I tek kad shvati da će joj sve to doći glave, Iv se "trezni" i pobuni protiv takvog životnog ustrojstva. Njen lik, izgrađen kao najzreliji u familiji, poput same priče funkcionisao je do njene prekretnice, a onda je sve otišlo nekim drugim tokovima. Jednostavno, scenaristkinje su u prelomnom trenutku zavrnule tok storije za 180 stepeni i uplovile u (ne)logične komercijalne vode.
       U takvoj nedovršenoj i napola uspešnoj kombinaciji komedije i drame, ni talenat rediteljke Kiton nije mogao da se snađe i isplovi na površinu. Njena inventivnost je neosporna, ali je neprirodno balansiranje u kompromisno postavljenoj priči moralo da ostavi traga, te se na kraju i njen režijski postupak utopio u zašećerenom loncu iz kuhinje sestara Efron. Dakle, trostruka šteta, posebno zbog obećavajućeg početka filma, i zbog izvrsne glumačke podele u kojoj je veteran Volter Matau ostvario briljantnu epizodnu ulogu.
       Ako ništa drugo, Kitonova zaslužuje novu šansu - sa nekim drugim, boljim tekstom. "Zalupi slušalicu" je simpatičan, ali nedorečen film.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu