NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dvostruki udarac

Rat protiv "ABC produkta", osnivača "Glasa javnosti", ali i vlasnika štamparije u kojoj se štampaju i NIN, "Vreme", "Blic" ulazi, čini se, u završnu i očekivanu fazu

      Uzalud je bila žalba Poslovnog sistema "ABC produkt" Višem privrednom sudu. Potvrđena je prvostepena presuda Privrednog suda u Beogradu po kojoj se, na osnovu tužbe "ABC grafike" u stečaju, svi ugovori o desetogodišnjem ulaganju "ABC produkta" u zajedničku zgradu poništavaju i nalaže selidba iz Vlajkovićeve 8. Rok je istekao u utorak, 27. juna, i jedini spas za sada, odnosno dobitak na vremenu jeste zatražena revizija predmeta u Vrhovnom sudu Srbije. Drugim rečima, nastavlja se progon neposlušnih medija, jer "ABC produkt" osnivač je dnevnika "Glas javnosti", a u njihovoj štampariji štampaju se i NIN, "Vreme", "Blic". Tako je ugroženo i oko 600 stalno zaposlenih i 300 honorarnih radnika "ABC produkta".
      
       Serija
       Za sada, "ABC produkt" računa: po Zakonu o informisanju održano im je oko 50 suđenja, određeno više od 100 kazni u ukupnoj vrednosti od šest miliona dinara; dostavljena rešenja Finansijske policije u vrednosti većoj od 10 miliona dinara; privremene mere Privrednog suda u vrednosti od gotovo 170 miliona dinara.
       Serija napada, presuda i privremenih mera ozbiljno je počela serijom tužbi zamenice republičkog ministra za informacije Radmile Višić zbog štampanja biltena Saveza za promene. Zatim je hitro uveden stečaj u "ABC grafiku", da bi kasnije sud za svega 19 dana našao kako su svi ugovori potpisivani od 1990. godine ništavni.
       Nedavno je društveno preduzeće "Udarnik", bivši član sistema, podnelo još jednu tužbu (novac za sudske troškove "Udarnika", kažu u "ABC produktu", skinut je s njihovog računa). Ishod: zaplena magacina "ABC produkta" u Ulici Đure Đakovića 35, odnosno 1 700 kvadrata skladišta, opreme i repromaterijala, vrednih više desetina miliona dinara, kao i poslovne dokumentacije privremeno smeštene na toj adresi budući da je bilo i ostalo neizvesno kada će završno pakovanje iz Vlajkovićeve početi. Oduzet je i servisno-skladišni objekat u Višnjičkoj 16, površine preko 3 000 kvadratnih metara i, da ne bude malo, takođe po tužbi "Udarnika", Privredni sud blokirao je račun "ABC produkta" za svotu od 159 miliona dinara.
       Drugi udarac bila je blokada računa "ABC produkta" od 60 dana iako su poreska dugovanja državi plaćena i preplaćena (treba da im se vrati milion i 370 hiljada dinara), što je uvidela i Finansijska policija. Ko mari, predstečajni postupak je otvoren, a ročište na kojem je trebalo "ABC produkt" uvesti u stečaj odloženo je pošto su pravni zastupnici ove firme tražili izuzeće viđene sudije Svetlane Slijepčević koja im je svojevremeno već presudila pokrenuvši stečaj u štampariji, to jest "ABC grafici".
      
       Obezbeđenje
       "Pražnjenje" zgrade u Vlajkovićevoj ulici "od svih lica i stvari" traje. Iz "ABC produkta" traženo je produženje roka za selidbu grafičke opreme. Demontiranje svake mašine ne može da se obavi za manje od sedam dana.
       Na zahtev im nije odgovoreno, ali zato obezbeđenje stečajnog upravnika "ABC grafike" budno motri na štampariju. Jer, opet privremenom merom istog suda (!) od 1. februara ove godine popisane su i zaplenjene štamparske mašine u vlasništvu "ABC produkta", pod izgovorom, kažu u tom holdingu, da možda pripadaju "ABC grafici". Direktor i glavni i odgovorni urednik "Glasa javnosti" Slavoljub Kačarević stoga ne vidi "rezervne varijante" za štampanje svih izdanja, jer bez mašina, naravno, ništa ne mogu da urade.
       Nosiocima pravosudnih funkcija Republike Srbije upućen je apel da stanu na put bezakonju. U "ABC produktu" tvrde da se po svim tužbama donose nezakonite privremene mere, potom odugovlači s dostavom žalbi, onemogućava legitiman uvid u spise predmeta, ne dozvoljavaju čak ni obične overe kojima se potvrđuje da "ABC produkt" i njegove firme uopšte postoje... Do sada je odgovorio samo predsednik Odbora za predstavke i žalbe Skupštine Srbije narodni poslanik i glumac Velimir-Bata Živojinović. Apel je prosledio Vrhovnom sudu Srbije s nalogom da se navodi ispitaju i preduzmu odgovarajući koraci.
       Za to vreme, političke stranke mlako reaguju saopštenjima osuđujući juriš na "jedinu preostalu štampariju nezavisnih glasila". Kačarević kaže da reakcijom, takvom kakva jeste nije ni zadovoljan ni nezadovoljan: "Nisam ni očekivao spektakularnu reakciju javnosti koja bi promenila situaciju. Naše javno mnjenje, nažalost, nije u stanju da utiče na odluke vlasti." Ipak - s javnim mnjenjem ili bez njega - nije verovatno da će Vrhovni sud zaključiti kako je višemesečni okršaj Privrednog suda u Beogradu protiv "ABC produkta" nezakonit. To je, uostalom, najbolji način da se dokusuri većina preostalih informativnih medija i mnogobrojna čitalačka publika usmeri "na pravu i jedinu stranu".
      
       ANA VUČKOVIĆ
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu