NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Treniranje strogoće

Srpski pokret obnove (i Savez za promene) izašli su iz valjevske skupštine, tako da socijalisti sada odlučuju sami

      Odbornici SPO-a u Valjevu, njih 15, napustili su opštinsku skupštinu i ostavili socijaliste u njoj same pošto su se espeoovcima pridružili i odbornici Saveza za promene.
       Tako je u SO Valjevo ostalo 27 odbornika SPS-a, od 51, koliko broji ukupan sastav. Valjevom vladaju socijalisti, kao i Topolom i Aranđelovcem, što je duhovitim ljudima još onomad, kad su bili izbori, dalo povoda da kažu kako su komunisti pobedili od Topole pa do Ravne gore.
       Za ovakav korak SPO se odlučio motivisan, pre svega, situacijom na nacionalnom, a manje na lokalnom nivou: "U vreme kada osnovni režimski politički argumenti postaju jedino i samo atentati, hapšenja i maltretiranja, kada se politički neistomišljenici tretiraju kao kriminalci, a kriminalci kao osnovna zdrava poluga vlasti, svaki ozbiljan i odgovoran politički rad postaje obesmišljen i iluzoran."
       Odbornici SPO mandate nisu vratili, već samo bojkotuju rad SO, ali su Predsedništvu stranke uputili predlog da se i to preduzme i da se "ni na koji način više ne učestvuje u ponižavanju svog grada Valjeva i svoje države Srbije".
      
       Pumpa
       Ipak, to se verovatno neće desiti s obzirom na to da Milan Popović, narodni poslanik i predsednik Okružnog odbora SPO-a ipak predviđa da će se, kada nađu za shodno, odbornici SPO-a ipak vratiti.
       Socijalisti se nisu uzbudili zbog ovog događaja. Naprotiv, na prvoj sednici održanoj bez SPO-a (i Saveza za promene) doneli su već ranije osporavanu odluku o izgradnji "Jugopetrolove" benzinske pumpe u centru grada. Odbornici SPS-a uglas viču u opoziciji, nisu imali kvorum za donošenje bilo kakve odluke. Jer, sednici nisu prisustvovali, kažu, Života Ćosić, inače ministar, i Kosta Vesić, što znači da nije bilo više od 25 odbornika, dakle manje od pola. Ne zna se šta je više ogorčilo opoziciju u Valjevu - da li odluka o izgradnji ozloglašene pumpe ili okolnost da socijalistima nepostojanje kvoruma ništa ne smeta za kvalitetan rad.
       Bilo kako bilo, pitanje glasi zašto je SPO napustio opštinski parlament baš u Valjevu kada razlozi navedeni za taj postupak važe bilo gde u Srbiji. Da li je to početak povlačenja SPO-a iz svih "institucija sistema", što je ova partija već najavljivala kao jednu od mogućnosti? Milan Popović to objašnjava autonomnom odlukom opštinskog odbora na koju on ima pravo zahvaljujući širokoj unutrašnjoj demokratiji u SPO-u, prema Statutu, ali i uz konsultaciju sa vrhom stranke.
       Okružni odbor SPO-a za valjevski kraj za SPO nije bilo koji okružni odbor već onaj nadležan za područje Ravne gore, svetu zemlju SPO-a.
       "Ako pogledamo rezultate republičkih izbora parcijalno za valjevsku opštinu, videćemo da je SPO dobio 23 000 glasova a SPS 21 000", kaže Popović. S ovog područja dolaze i tri republička i jedan savezni poslanik SPO-a. Ipak, Valjevo je ostalo jedan od malobrojnijih gradova u Srbiji u kojem SPO ne učestvuje u vlasti.
       Neku reč više o tome zašto bi Valjevo (za SPO) moglo biti specifično kažu u lokalnom Savezu za promene. Naime, u vreme komešanja izazvanog preotimanjem Studija B, valjevski socijalisti i odbornici SPO-a su zajedno izglasali Deklaraciju u kojoj se zalažu za red, mir i toleranciju u gradu. U usvojenoj Deklaraciji nije bilo ni reči o nasilju i pritiscima na medije pa su odbornici SZP (koji su imali sasvim drugačiji predlog za tekst Deklaracije) izašli sa sednice. Izgledalo je kako su prihvatanjem uopštene Deklaracije odbornici SPO-a "legli na rudu", sve u skladu sa ukupno mlakim držanjem SPO u čitavom slučaju, što je, sećamo se, osnažilo teorije prema kojima se "SPO opet nagodio" ili da je "Vuk ucenjen".
       "Eto im sada tolerancije. Donose odluke bez kvoruma", kaže Nebojša Andrić, portparol SZP u Valjevu.
       "Logično je da SPO akciju napuštanja skupštine isproba negde gde nije na vlasti. Tamo gde jeste, to je već mnogo teže, a ne bih mogao da zamislim da SPO preda vlast u Kragujevcu gde imaju najpopularnijeg gradonačelnika u Srbiji, Veroljuba Stevanovića", kaže Andrić.
       U SPO-u to ne pominju, ali u SZP kažu da je sporna valjevska Deklaracija izazvala neslaganje i u samom SPO-u, te da za Deklaraciju, u stvari, nije glasala ni polovina njihovih odbornika, ali i to je bilo dovoljno da ona bude usvojena. U SZP smatraju da je ovaj odlučan korak, napuštanje skupštine, preduzet kako bi se anulirao rđav odjek preterane pomirljivosti espeoovaca iskazane prilikom izglasavanja Deklaracije, o čemu je znala i partijska centrala u Beogradu.
      
       Izbori
       Mnogi od onih koji vole da traže smisao u političkim potezima u Srbiji misle da Drašković, u stvari, blefira da neće izaći na izbore i da će u odsudnom trenutku trijumfalno promeniti odluku i ostaviti socijaliste bez dovoljno vremena da reaguju. I, što je najlepše, sve vreme ima odrešene ruke da šamara i levo i desno, i vlast i opoziciju.
       Ako bi se, na primer, verovanje u ovakvo lukavstvo pokazalo osnovanim, to bi značilo da SPO računa na sastavljanje sopstvene liste jer za zajedničku listu sa opozicijom ne bi bilo vremena. Priča da kvote koje baš ovih dana utvrđuje udružena opozicija podrazumevaju dve varijante "sa SPO-om, i bez SPO-a" dobro zvuči ali je nemoguća. "Ne možemo da sastavljamo liste kandidata na kojima treba da budu i kandidati SPO-a a da oni u tome ne učestvuju", kaže Nebojša Andrić.
       Milan Popović iz SPO-a kaže da se SPS u valjevskom kraju boji njegove partije i da je SPO organizaciono spreman da svakog časa izađe na izbore. Ipak, neće to da učini jer, kako kaže Vuk, neće da igraju utakmicu u kojoj su im vezane i ruke i noge i oči. Tako da, kaže, neće na izbore ako se ne poprave uslovi i ne raspišu na svim nivoima.
       A šta je alternativa?
       Milan Popović: "Vaninstitucionalni pritisak. Kad režim bude video da su protiv njega i spolja i iznutra, da nanosi veliku štetu narodu, moraće da se ukloni. Pa, nisu to valjda bolesni ljudi?"
      
       SRBOLjUB BOGDANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu