NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Goran Matić preti NIN-u

Kako je otkrivena još jedna krupna međunarodna zavera, kovana s ciljem da se naruši kredibilitet funkcionera JUL-a i saveznog ministra za informacije, a javnosti istovremeno stavljeno do znanja da novi Zakon o terorizmu treba da obezbedi da dva ministarstva, pod kontrolom JUL-a i SRS-a, preuzmu uređivanje NIN-a

      Funkcioner JUL-a i savezni ministar za informacije Goran Matić do sada je uglavnom zabavljao publiku TV prilozima tipa "skrivena kamera" i otkrivao zavere i afere ("Pauk", "Osa" i slične), promptno rešavao kriminalističke zagonetke i uvek - pre bilo kakve zvanične istrage - bio spreman da obznani ko je koga ubio i zašto...
       O kredibilitetu koji on i njemu slični glasnogovornici službenih istina danas uživaju najbolje svedoči pouzdan podatak o gledanosti drugog Dnevnika RTS-a (samo 14 odsto gledališta) i verodostojni pokazatelji iz raznih istraživanja javnog mnjenja o katastrofalnom izbornom porazu, koji bi njegova stranka i njeni koalicioni partneri pretrpeli na svakim slobodnim i poštenim izborima u ovoj zemlji, ukoliko bi imali hrabrosti da ih raspišu...
       Međutim, g. Matić je sada - po zadatku stranke kojoj trenutno pripada (stranačku pripadnost menjao je više puta, s jednog kraja političke scene, na drugi kraj), ili po zadatku koalicione vlade u kojoj je njegovoj stranci pripao resor informacija, a možda i po sopstvenom nahođenju (nekada se i sam bavio novinarstvom) - okrenuo drugi list i počeo da preti novinarima, novinama, a bogme i njihovim čitaocima.
       Istini za volju, nije u tome bio preterano originalan. Lider Srpske radikalne stranke, koja je sa Matićevom strankom zaključila politički ortakluk, svojevremeno je pretio čak i smrću novinarima medija koji nisu po njegovom ukusu.
       U izjavi datoj državnoj televiziji "JU-info", koju je prenela državna agencija Tanjug, a objavili režimski mediji u Beogradu, Goran Matić je najpre najavio "urgentno" donošenje Zakona o borbi protiv terorizma, potom kao terorističku delatnost "dirigovanu spolja" kvalifikovao, pored ostalog, i pisanje NIN-a, da bi na kraju objavio kako je "krajnje vreme" da dva ministarstva, savezno (JUL) i republičko (SRS), počnu da - uređuju NIN!
       Rekao je doslovno: "U tom listu nećete naći heroje odbrane i patriote, jer je to mesto rezervisano za neke druge ljude i krajnje je vreme da i republičko i savezno ministarstvo za informisanje preduzmu odgovarajuće mere da se ta antisrpska i antijugoslovenska propaganda, dirigovana spolja, na određen način utiša i da se građanima SRJ prezentiraju heroji odbrane i obnove i da se našoj zemlji prezentuje ono što predstavlja osnov za njen prosperitet i razvoj, a ne ono što je osnov za ubijanje građana i destrukciju."
       Da bi se ta zamisao, ili od dva ministarstva već pripremljen projekt o uređivanju NIN-a kako-tako obrazložili i opravdali, g. Matić je - u svom već znanom stilu - otkrio i raskrinkao još jednu krupnu međunarodnu zaveru: NIN se sada uređuje, a tekstovi objavljeni u NIN-u pišu po instrukcijama američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).
       Razlozi njegovog najnovijeg angažmana su, dakle, čisto patriotski i antiteroristički, a sve u cilju prosperiteta i razvoja!
       "Mi znamo, imamo o tome podatke i saznanja, rekao je g. Matić, da su instruktori CIA obavili niz aktivnosti, usmerenih ka našim domaćim medijima koji rade za NATO, i da su im dali određene instrukcije kako da se ponašaju."
       Zatim je u tom kontekstu izričito pomenuo novinarku NIN-a Ljiljanu Smajlović, rekavši da je (i) ona dobila pomenute "instrukcije" u toku priprema za pisanje članka pod naslovom "Kako CIA ubija", objavljenog u NIN-u br. 2581 od 15. juna.
       I onda dolazi poenta: ta, tobožnja, instrukcija data novinarki NIN-a glasila je, navodno, da u njenom članku ne treba ničim braniti američku obaveštajnu agenciju, da se o njoj može slobodno pisati, da je čak treba i napadati i razotkriti neke svinjarije u njenoj režiji, kako bi sve delovalo ubedljivije, već da treba samo "narušiti kredibilitet Gorana Matića"!
       Kao, Goran Matić uživa neki kredibilitet, pa je trebalo da se NIN i CIA udruže da na njega, i na taj njegov kredibilitet, složno nasrnu... Ali, on je, eto, sam sve razotkrio i odlučio da osujeti tu podlu nameru...
       Ova, baš kao i mnoge druge Matićeve priče, vredna je, već na prvi pogled, samo podsmeha. Međutim, pravo govoreći, čitava ta stvar nije, nažalost, samo smešna. Jer, ozbiljnih razloga da se zabrine ima svako ko živi u zemlji u kojoj osoba na tako visokoj državnoj funkciji može svesno da širi neistine, da to očito čini sa ciljem da obmane javnost, da bez ikakvih obzira kleveće druge ljude, ili da im preti dugogodišnjom robijom (što je već nagovešteno direktoru NIN-a). Utoliko i ovu Matićevu pretnju, formalno adresiranu na NIN, treba shvatiti samo kao još jednu ozbiljnu pretnju čitavoj domaćoj demokratskoj javnosti i svakome ko bi se, eventualno, usudio da kaže, ili da možda samo pomisli nešto što se vlastima ne dopada...
       Čitaoci NIN-a, naravno, vrlo dobro znaju da stranice ovog lista nisu, kao što tvrdi g. Matić, ni za koga unapred rezervisane, nego da su otvorene za sve koji imaju nešto važno i zanimljivo da kažu, bez obzira na njihova politička i druga uverenja, upravo onako kako to dolikuje jednom nezavisnom listu čija je uređivačka politika zasnovana na profesionalnim i demokratskim standardima. A treba da znaju da je i samom ministru Matiću nekoliko puta, pa i prošle nedelje, bilo ponuđeno da se pojavi u NIN-u, ali je on to svaki put izbegao. Baš kao što je (g. Matiću, to, takođe, poznato), iz nedelje u nedelju, nuđeno i mnogim drugim ličnostima iz reda onih koje on - na osnovu nekih svojih stranačkih ili drugih kriterijuma - smatra "herojima odbrane, obnove i patriotama", ali su oni to najčešće, iz ovih ili onih razloga odbijali.
       Treba li, uopšte, bolji dokaz da g. Matić ne govori istinu i da svesno obmanjuje javnost kad kaže da su stranice NIN-a "rezervisane za neke druge ljude", od činjenice da je NIN nedavno objavio i veliki intervju sa g. Momirom Bulatovićem, predsednikom vlade u kojoj upravo on sedi na ministarskoj fotelji, kao što je samo u poslednjih godinu ili dve objavio i mnoge intervjue sa čelnicima ili istaknutim funkcionerima svih stranaka vladajuće koalicije, uključujući tu i predsednika njegove (Matićeve) sadašnje stranke.
       Naravno, na stranicama NIN-a nađu se ponekad, kada to događaji i profesionalni žurnalistički kriterijumi diktiraju, i likovi stranaca koji mnogim našim ljudima - s razlogom - nisu simpatični, poput Veslija Klarka, Madlen Olbrajt, Ibrahima Rugove, Hašima Tačija... Ali, kako je po pravilu reč o poznatim javnim ličnostima, koje sticajem okolnosti utiču i na našu sudbinu, s kojima su se predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, predsednik Srbije Milan Milutinović ili drugi istaknuti državni funkcioneri ove zemlje u više navrata sastajali, sa njima pregovarali, i o nečemu se dogovarali, onda je, valjda, logično da i čitaoci NIN-a mogu da saznaju ponešto o tim ljudima, njihovim gledištima ili namerama.
       Konačno, Matića je - kao špijuna amatera - izgleda silno zaintrigirao amblem CIA na naslovnoj strani NIN-a ("Ja ne znam da li se prva strana NIN-a plaća", pitao je), pa ćemo mu - naravno besplatno - zadovoljiti radoznalost: taj amblem smo jednostavno skinuli sa naslovne strane knjige Marka Lopušine "CIA protiv Jugoslavije", koja je do sada objavljena u više izdanja i može se naći u mnogim beogradskim knjižarama i bibliotekama. I nismo za to nikome ništa platili.
       Inače, iskreno verujemo u načelo odgovornosti za javnu reč i smatramo da svako ima da plati za ono što je učinio. Kad, tad. Zato ćemo protiv gospodina Matića nadležnom sudu u Beogradu podneti tužbu za klevetu.
       A što se tiče kredibiliteta, o kojem je u ovoj priči bilo najviše reči, javnosti prepuštamo da sama prosuđuje kome će više verovati: NIN-u, ili funkcioneru JUL-a i saveznom ministru za informisanje koji je izmislio novu međunarodnu zaveru da bi se ustremio na NIN? Postoji, naravno, samo jedan jedini pouzdan način na koji g. Matić i njegove kolege ministri u ovoj zemlji mogu da provere svoj javni kredibilitet: da se raspišu slobodni i demokratski izbori. Kao što postoji samo jedan jedini način da javnost bude dobro i istinito obaveštena: da štampa bude slobodna, da se ministri i ministarstva okanu namere da uređuju sve novine i da prestanu da prete novinarima i novinama koje nisu po njihovom ukusu, kao i njihovim čitaocima.
      
       STEVAN NIKŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu