NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šifra

      Uzimalo se za aksiom, kroz vekove i milenijume, da je primarna šifra postojanja, šifra nastanka živog iz neživog, apsolutno nedostupna čoveku.
       Tvorac je tu šifru, iz samo njemu poznatih razloga, tako dobro sakrio da je ne vredi tražiti.
       I najveći među učenjacima i filosofima zagovarali su da bi pronalaženje i odgonetanje te šifre istovremeno bilo i čovekov kraj, jer bi "konačna tajna" (koja NIJE DATA ČOVEKU) spržila njegov krhki Um koji nije konstruisan i sagrađen da shvati neshvatljivo.
       Izgnanik iz Raja, međutim, nije delio to mišljenje: kroz milenijume (a ja mislim kroz večnost) postojanje kao da mu je upravo samo to bio cilj - da spozna nespoznatljivo.
       Da se domogne Šifre. Da je, opasno rizikujući, reši.
       I evo, pri samom kraju ovog našeg milenijuma, agencije klikću da se "mali zaguljenko" domogao Šifre da je samo pitanje dana da je u potpunosti dešifruje.
       Genska i genetska slika čoveka (i svega što pliva, puzi, hoda i leti) spremna je za izložbu.
       Ostaje da se, bar kako javljaju agencije, otklone neke male smetnje pa da sve "definitivno bude gotovo".
       Šta to sve treba da bude "definitivno gotovo" agencijske sveznalice ne preciziraju, kriju znanje.
       Iz naučnih centara i laboratorija ne kulja retorika, ali i ono što procuri, što iznesu čistačice, dovoljno je za veliku medijsku frku.
       Prosečan životni vek pomera se na hiljadu godina - pitanje fizičke i svake druge besmrtnosti praktično je već rešeno.
       A ja vam kažem: nema to nikakve veze s tajnom nastanka života. Hiljadu godina nije ništa: svadbeni let vilinog konjica traje znatno duže.
       A ja vam kažem: besmrtnost je mogućna samo na dva načina. Prvi način je izvan razuma - bića koja nemaju razum već su besmrtna. Sve što ne razmišlja o besmrtnosti besmrtno je. Nema smrti izvan spoznaje smrti. Kristali ne pišu traktate o smrti, dijamant ne sahranjuje svoje mrtve. I vilin konjic, kome preti istrebljenje, besmrtan je. Ko će zaplakati za vilinim konjicem?
       Drugi, i najpouzdaniji način da se dosegne besmrtnost jeste Bog. Ali to je toliko složeno i teško da nisam siguran vredi li pokušavati. Razum u velikoj meri ometa i besmrtnost kroz Boga. Besmrtnost kroz Boga postiže se kroz dušu, dakle kroz nešto takođe neshvatljivo razumu.
       Tu nam samo Bog može pomoći ako nas nije zaboravio.
       Sva znanja, pa i ova najnovija genska i genetska slika žive materije, inače uistinu fantastična, šire neznanje, udaljuju od prave Šifre.
       Smrt ostaje kao najveća tekovina razuma. Razum ne može bez smrti. Smrt je osnovna energija razuma.
       Inače, učenjacima svaka čast.
      
       Informisanje
       Daleko je iza nas ono slavno doba kad je vest o Kosovskoj bici (1389) putovala do Pariza godinu dana. Pa su, kaže srpska legenda, na svim pariškim crkvama zvonila zvona oplakujući Srbiju.
       Sada se, sve što se događa na svetu, i u najvećim zabitima saznaje istovremeno kad se događa.
       Ali nigde ne zvone zvona i niko da zaplače nad tuđom nesrećom.
       Silne informacije, koje gaze jedna drugu, ukinule su ljudsku suzu. Srpska nesreća na Kosovu uzima se, tamo u svetu, samo kao još jedan spektakl. Više se raspravlja o scenariju i režiji nego o nesreći jednog naroda.
       Žeđ za brzom informacijom jača je od žeđi za alkoholom.
       Posebno su na ceni lažne informacije.
       U krug najvećih svetskih profitera od prodaje informacija nećeš se probiti istinom. Istina jednostavno ne prolazi. I kad je nudiš gratis, niko je neće. Laž se lakše vari i ne izaziva zatvor, kao istina. Ništa ne reguliše probavu kao lažna informacija. Istinita informacija stvara gasove i izaziva lenjost creva. Dočim lažna informacija pospešuje podrigivanje bez koga se u bogatim zemljama ne može zamisliti ručak. Podrigivanje se uzima kao nobl, nešto kao povraćanje u starom Rimu. Siti i napiti, može im se. Žderanje i podrigivanje imaju smisao kulta, žrtve. Nažderati se hamburgera i lažnih informacija postalo je stvar prestiža. I naravno posle toga podrigivati ali da te čuje ceo komšiluk. Ko će ti verovati da si se pošteno najeo ako ne čuje kako nadmoćno podriguješ.
       Kreatori Novog svetskog poretka obećavaju veliko podrigivanje.
       Bez lažnog informisanja nema pravog podrigivanja.
       U Srbiji, evo neko doba, nema ni istinitog ni lažnog informisanja. Zakon o informisanju učinio je svoje.
       Al' zato Srbi ne podriguju. Samo im, tu i tamo, krče creva.
       Ipak su Srbi jedno staro plemstvo.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu