NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Barabe iz paba

Skinhedsa u Londonu nema već duže od decenije. Oni koji liče na skinhedse, u stvari su homoseksualci koji prate modu

      (Specijalno za NIN iz Londona)
      
       Tetoviran, nabildovan, ćelav rmpalija, odeven u farmerke sa obaveznim tregerima i "dr Martin" čizmama sedeo je na mostiću u londonskom kvartu Kamden taun. Ovaj "skinhed iz priručnika" mirno je ispijao svoje pivo i na zaprepašćenje turista iz Istočne Evrope nije reagovao kada je pored njega prošao zapušteni Crnac sa rastafarijanskom frizurom koji je malo posle toga počeo ozbiljno da remeti javni red i mir.
       - To nije bio skinheds, nego peder - objasnio je Danijel Džons, asistent na St. Martins fakultetu u Londonu. - Danas nema skinhedsa u Londonu i ako vidiš nekoga da tako izgleda, znaj da je peder. Takva im moda - glasilo je objašnjenje ponovnog recikliranja mode supkulturne grupe koja je izumrla u Londonu krajem osamdesetih.
       Homoseksualci, koji su još teško diskriminisani u Britaniji (primera radi, ako se dva muškarca ljube na javnom mestu mogu biti osuđeni i do pet godina zatvora), a kako su dobrim delom vodeći ljudi u modnoj industriji došli su na ideju da se kroz svoj posao "osvete" onima koji su ih decenijama proganjali. Naruku im je išao i najnoviji ciklus "gej mode" koji zagovara mačo izgled. Tako da ako vidite u Londonu skinhedse ili ljude koji liče na "Anđele pakla", znajte da su u pitanju homoseksualci, a ne čvrsti momci.
       Nestanak skinhedsa krajem osamdesetih tumači se "novim talasom" liberalizma koji se ovaplotio u "političkoj korektnosti", kao i činjenicom da se u Londonu pojavila i druga generacija "obojenih" imigranata koji su danas punopravni građani, a njihov procenat svaku rasističku ideju čini bespredmetnom.
       U to vreme nestala je sa političke scene organizacija "Nacionalni front", što je dovelo do dodatne marginalizacije "pokreta". Kada se početkom devedesetih pojavila "Britanska nacionalna partija", nastavljač "Nacionalnog fronta", skinhedsa već nije bilo. Povratak na staro stanje bio je nemoguć i zbog promene ideologije novih desničara. Danas malo ko od njih čita "Majn kampf" i ima želju da izgleda kao "baraba iz paba". Vremenom je čak i "Čelzi" postao poznat po fudbalerima iz inostranstva tako da su skinhedsi "izumrli" i na stadionima.
       Samo još u unutrašnjosti Engleske ima marginalnih grupa koji se identifikuju sa osnovnim postulatima pokreta.
      
       VLADA SUDAR


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu