NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mine u žitu

Kfor je odbio zahtev seljaka iz Starog Grackog da proveri ima li u njivama zaostalih mina, uz objašnjenje da je to skupa i dugotrajna akcija

      Četrnaest seljaka, Srba, nađeno je 14. jula 1999. godine u šumi pored Starog Grackog. Dok su žnjeli žito, ubili su ih pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Mnogi od njih bili su vezani i ustreljeni u potiljak. Predstavnici međunarodne zajednice nikada nisu otkrili kako su beživotna tela dospela u šumarak a istraga je još u toku. Ove godine seljaci iz Starog Grackog zahtevali su od lokalnog komandanta Kfora da proveri ima li u njivama zaostalih mina. Zahtev je odbijen.
       "Rekli su nam da ne mogu da provere ima li mina u poljima jer je to skupa akcija koja bi zahtevala mnogo vremena. Kfor nam je ponudio da nas čuva u vreme žetve i garantovali su nam da nas niko neće napasti dok budemo skupljali letinu", kaže Momir Čanković iz Starog Grackog, i dodaje: "Ja sam im rekao neka sami doteraju kombajne i pokupe naše žito ako su sigurni da nema mina u poljima."
      
       Krst za Srbe
       Isti strah imaju i seljaci u Gračanici, u selima oko Lipljana. "Možda i nema mina u našim poljima", kaže Petar Mihajlović iz Gračanice, ali samo bog zna šta je sve ovde palo za vreme bombardovanja, a šta su Šiptari ostavili."
       Na Kosovu je NATO koristio i bombe punjene osiromašenim uranijumom, ali predstavnici međunarodne zajednice nisu ozbiljnije istraživali stepen kontaminacije zemljišta i voda na mestima gde su ovakve bombe pale, kao i tačne lokacije gde su bačene bombe sa uranijumom.
       U sektoru Jug gde Nemci komanduju mnogo je takvih bombi palo , naročito u selima nadomak Prizrena, što je izneto uzgred i u izveštajima nekih međunarodnih organizacija koje su boravile na Kosovu i Metohiji.
       Međutim, u "mapi" koju je izradio centar za informisanje multinacionalne brigade Jug ucrtana su na karti sektora samo područja u kojima još ima zaostalih, neeksplodiranih mina. Zanimljivo je da mina ima, ako je verovati Kforovoj karti, u graničnom pojasu ka Albaniji i Makedoniji samo na dva mesta iako i potpukovnik Peter Vocnijak, šef službe za informisanje multinacionalne brigade Jug u razgovoru sa novinarom NIN-a nije opovrgao činjenicu da je granica Kosova prema Albaniji i Makedoniji potpuno "otvorena", između ostalog i zato što je granica celom dužinom minirana.
       "Mi smo vam pružili kvalitetno bombardovanje", rekao je potpukovnik Vocnijak novinaru NIN-a u Prizrenu. Upitan da li je tačno da su Nemci na kuće Srba koji su ostali da žive u Prizrenu ucrtali krstove i da to pomalo podseća na naciste koji su tridesetih godina ucrtavali Davidove zvezde na radnje i kuće koje su pripadale Jevrejima, potpukovnik Vocnijak nije direktno odgovorio: "Pogrešno je porediti Srbe na Kosovu sa Jevrejima. Mi smo ovde da Srbe i ostale štitimo, a nacisti su Jevreje ubijali."
       Međutim, novinar NIN-a je video krst u Prizrenu.
       Ko ga je nacrtao, novinar NIN-a ne zna, ali je zapamtio da je na malterisanoj kući u blizini nekadašnjeg salona nameštaja korišćena crna masna farba.
       Kfor nije omogućio novinaru NIN-a da se uveri da li su sva četiri bunkera - skladišta oružja i eksploziva - kod Klečke zaista uništena. U zgradi RTV, gde se nalazi sedište multinacionalne brigade Centar, britanski poručnik vazduhoplovstva Tim Serel - Kuk rekao je:
       "Veoma nam je žao, ali to neće moći. Situacija je, posle naše akcije, takva da nam lokalno stanovništvo nije naklonjeno. Major Plant ne može da vam garantuje bezbednost." Kada je novinar napomenuo da nigde na Kosovu nije bezbedan i da je spreman da "rizikuje" da bi se lično uverio u efikasnost najnovije Kforove akcije oduzimanja i uništavanja oružja na Kosovu i Metohiji, u kojoj su se proslavili, pre svega, britanski vojnici, poručnik Serel rekao je:
       "Nije reč samo o vašoj bezbednosti. Mi smo odgovorni i za živote naših vojnika. Takođe, razumećete, moramo razmišljati o posledicama koje bi imalo prisustvo srpskog novinara u Klečki."
      
       Bunkeri u Klečkoj
       Međutim, poručnik Serel ljubazno je ponudio novinaru NIN-a da pogleda Kforov video materijal o "akciji" u Klečki, kako bi ipak stekao nekakav utisak o toku operacije i količini oružja koje je zaplenjeno. Da bi imao sopstvenu kopiju pomenutog materijala, novinar NIN-a morao je "uzduž i popreko" da obiđe obližnju pijacu i kupi video-kasetu.
       "Materijal o akciji" je amaterski snimak, loše izmontiran, iz koga se nije mogla utvrditi lokacija bunkera. Prvi deo materijala snimljen je noću i to tako da se ne može zaključiti da li je "bunker" nad zemljom ili pod zemljom. U prostoriji, gde ima čak i električnih instalacija, bilo je svega: od starih mauzerki (preteča puške M-48) do sanduka 120 milimetarskih granata za minobacače. Ispred ulaza koji se jedva razaznaje od nekakvih najlonskih paravana, novinar Bi-Bi-Sija intervjuisao je britanske oficire i podoficire koji su otkrili "bunker".
       Drugi deo materijala posvećen je dolasku dr Bernara Kušnera, specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju, koji je zajedno sa ruskim oficirima prisustvovao uništavanju oružja u Klečki. Tog dana u Klečki su uništene dve protivtenkovske mine i oko dva kilograma eksploziva (što se jasno vidi na snimku). Eksplozija je bila "strogo kontrolisana". Na snimku se ne vidi da je dr Kušner obišao uništeni bunker. Treći deo video-materijala pokazuje koliko je i kakvog naoružanja zaplenjeno. Impresivna količina mina, eksploziva, granata za minobacače svih kalibara, pušaka, mitraljeza, bestrzajnih topova... nemačke, jugoslovenske i kineske proizvodnje.
       Koliko god "akcija" Kfora u Klečki bila značajna, pre svega, za međunarodnu zajednicu koja još nije spremna da se suoči sa svojim, sada već očiglednim promašajima, na Kosovu i Metohiji neće biti pravog poboljšanja situacije sve dok se ne uspostavi potpuna kontrola na granici sa Albanijom i Makedonijom i dok se bunkeri ne budu zaista uništavali. Potvrdu ove pretpostavke dao je lično potpukovnik Vocnijak: "Svi smo svesni da će Klečka za dva meseca ponovo biti puna."
       Pripadnici britanskog kontingenta Kfora nisu bili u stanju da novinara NIN-a otprate do Dečana gde Albanci i monasi iz manastira nedeljama vode borbu za izgradnju vodotornja na metohu manastira Dečani, odnosno za očuvanje stoletne borove šume.
       "Sva vozila su nam u kvaru", bilo je sve što je dežurni oficir Kfora imao da kaže.
      
       LIDIJA KUJUNDžIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu